Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Soğan fiyatları gündemden düşecek

İlk hasatta 18-20 lirayı bulan fiyatıyla toplumun her kesiminin gündemi olan soğanda fiyatlar tarlada 6 liraya kadar geriledi. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Soğan fiyatları talep nedeniyle gelecek haftadan itibaren 1-2 lira yükselecek” derken, Adana Kabzımallar Odası Başkanı Mahsun Doğan, “2 hafta sonra soğan gündemden düşecek, kışlık soğanda hasat edilince fiyatlar daha da düşecek” dedi.

Umutcan İşledici – Elif Ayşenur Bay
ADANA-
Verimli arazilerin bulunduğu Adana’da bu sene 23 bin dönüm alanda ekilen soğanda 31 Mart’tan bu yana hasat devam ediyor. Soğandan ortalama 105 bin ton rekolte beklenirken, verim bolluğu da yaşanıyor. İlk hasatta tarlada kilogram fiyatı 17-18 lira olan soğan, şu anda 6 liraya, 2’nci kalite soğan ise 4 liraya kadar geriledi.

Soğana gösterilen talep nedeniyle son günlerde tarlada kilogram başına fiyatlarda 1-2 liralık artış yaşanarak 6 liralık fiyatın, 7-8 liraya yükselebileceği kaydedildi. Sektör temsilcileri, kışlık soğanın da hasat edilmeye başlamasıyla fiyatların sabitleneceğini söyledi.

Fiyatlar çiftçi ve tüccarı memnun ediyor

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Soğan fiyatları 1 ay boyunca yüksek seyretti. Soğan daha sonra bollaşınca fiyatlar 4-5 liraya kadar düştü. Bugün de Adana’da soğanın tarladaki fiyatı 6-7 lira arasında. Talep olduğu için fiyatlar yukarı doğru çıkmaya başladı. Soğan hasadının bölgemizde yüzde 60’ı tamamlandı, yüzde 40’ı ise sürüyor. Soğan fiyatları bölgeden bölgeye değişiyor. Ancak şu anda fiyatlardan hem çiftçi hem de tüccar memnun” diye konuştu.

“Herkes gönül rahatlığıyla soğan tüketecek”

Kışlık soğanın piyasaya girmesiyle artık soğanın gündemden çıkacağını aktaran Doğan “Diğer bölgelerde de soğan ekimi geçen yıla göre daha fazla olduğu için soğanda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır. Soğan fiyatları artık market ve pazarda haftaya 10 liradan satılmaya başlanacak ve uzun bir süre böyle sabit kalacak. Artık herkes gönül rahatlığıyla soğan tüketecek” ifadelerini kullandı.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

“Ev alırken tapu işleri resmi gerçekleştirilmeli”

Emlak şirketi Maliyetine Ev‘in Kurumsal İletişim Müdürü Meryem Tuncer, “Güven ve garanti öncelikli prensibimizle, ‘önce tapu, sonra ödeme ’mottosuyla hareket ediyoruz” dedi.

İSTANBUL-Konut sahibi olmak isteyenlere birincil tavsiyelerinin, topraktan bir mülk alımı gerçekleştirilecek dahi olsa, yapılan ödemenin karşılığında teminat ve tapu alımının gerçekleştirilmesi olduğunun altını çizen Maliyetine Ev Kurumsal İletişim Müdürü Meryem Tuncer, “Yatırımcılara ev alırken mutlaka tapu alınmasını ve noter sözleşmesi yapılmasını tavsiye ediyoruz. Bu şekilde, alıcıların mağduriyet yaşamasının önüne geçilebilir. Kimsenin ev alırken birikimlerini kaybetmesini istemeyiz. Bütün süreçlerin resmi olarak yürütülmesi gerekiyor. Bizim için güven ve garanti çok önemli. Alanında uzman mimar ve mühendislerimiz tarafından doğru bölgelerde imarlı arsalar üzerine geliştirilen projelerde, maliyetine ev, işyeri, villa sahibi olmak isteyen müşterilerimiz şubelerimize gelerek veya dijital mağazamız üzerinden satın alma işlemlerini başlatabiliyor. İlk peşinat tapu müdürlüğünde ödeniyor” ifadelerini kullandı.

“NİSANDA BAŞLATTIĞIMIZ PROJELERİ HIZLA TESLİM EDİYORUZ”

Müşterilerin yanında olmayı hedeflediklerini belirten Tuncer, “Yatırımcılarımızı ev sahibi yaparken aldıkları evin metrekaresine göre bir fiyatlandırma yapıyoruz. Metrekare fiyatları belirlenmiş olan projede, evin öncelikle gerçek maliyeti ödeniyor. Maliyetine Ev olarak bu işlemi gerçekleştirirken, hizmet bedelini evi teslim ettikten sonra toplam inşaat bedeli üzerinden yüzde 15 olarak alıyoruz. Nisan ayında başlattığımız projelerde hızla ilerleyerek taahhüt edilen süreden önce evleri teslim ediyoruz” dedi

“EV SAHİBİ OLMAK İSTEYEN HERKESİ MALİYETİNE EV SAHİBİ YAPIYORUZ”

Tuncer, “Balıkesir, Çanakkale, İstanbul ve Kocaeli’nde tamamlanan projelerin yanı sıra, şu anda 12 ilde de projelerimiz devam ediyor. Yakında 81 ilde yeni projelere başlamayı planlıyoruz. Müşterilerimize verdiğimiz güvenle, mülk alımında karşılaşılan olumsuzlukları sıfıra indirerek, markamız için seçtiğimiz adın da hakkını vererek müşterilerimizi maliyetine ev sahibi yapıyoruz. İlk yılımızda yüzde 500 büyümeyle proje geliştirme rekoru kırarak 12 projeye imza attık. Sisteme dahil olarak tapularını alan müşterilerimizin mutluluğu en büyük gururumuzdur. Projelerimize başvurmak isteyen müşterilerimiz, şubelerimizi ya da internet sitelerimizi ziyaret edebilir. Dijital mağazamızı kullanarak projelerimiz hakkında ayrıntılı bilgi alabilir” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakan Şimşek: Önümüzdeki 3 yıl boyunca enflasyonu düşürmeye devam edeceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Arap Bankalar Birliği tarafından düzenlenen Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi’ne katıldı. Burada İngilizce bir konuşma yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Türkiye’nin politika öncelikleri; fiyat istikrarını devam ettirmek, mali pozisyonumuzu güçlendirmek, bütçe açığını daraltmak ve yapısal dönüşümüze devam etmek. Türkiye’de enflasyon yüksek ama düşecek, bunun için dezenflasyon programı geliştirdik.1 yıllık bir geçiş dönemindeyiz. Uzun bir süreç önümüzdeki 3 yıl boyunca enflasyonu düşürmeye devam edeceğiz.” dedi.

 Altan ÇİMEN – Ömer HASAR
İSTANBUL-Bakan Şimşek, “Reel kur oranları bizim lehimize dönecek bu da dezenflasyonu daha da güçlendirecek. Bunların merkezinde büyümeyi sürdürülebilir hale getirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.Arap Bankalar Birliği tarafından düzenlenen Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi’nin açılışı Karaköy’de yapıldı. Açılış programına Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanı sıra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Arap Bankalar Birliği Başkanı Mohammed El Etreby ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar da katıldı. Zirvede açılış konuşmalarının ardından; Arap -Türk ekonomik ve bankacılık işbirliği, yaşanan uluslararası zorlukların gerektirebileceği ekonomik reformlar ve enflasyonla mücadele için sürdürülen küresel para politikaları gibi birçok konunun ele alınacağı öğrenildi. Açılış konuşmalarının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de katıldığı panel düzenlendi. Panelin ardından misafir ülkelerin katılımcılarına hediyeler takdim edildi.

Türkiye ile Arap dünyasının birçok alanda işbirliği ve ortaklıklar geliştirebileceğini belirten Mehmet Şimşek, “Türkiye, ekonomisi çok çeşitlendirilmiş bir ülke. Üretim, katma değer ve teknoloji alanında rekabetçi bir ülke, Avrupa ve Orta Asya arasında bir köprü vazifesi görüyor. Arap dünyası da aynı zamanda kaynak açısından zengin ve kaynaklarını çeşitlendiren bir ülke. Arap dünyasında bütçe fazlası var. Özellikle Körfez ülkelerinde ihracat sermayesi sözkonusu bizde ithalat sermayesi. Dolayısıyla birbirimizi tamamlıyoruz. İki bölge arasındaki siyasi ilişkiler de çok iyi seviyede. Türkiye, ekonomisi çok çeşitlendirilmiş bir ülke. Üretim, katma değer ve teknoloji alanında rekabetçi bir ülke, Avrupa ve Orta Asya arasında bir köprü vazifesi görüyor. Arap dünyası da aynı zamanda kaynak açısından zengin ve kaynaklarını çeşitlendiren bir ülke. Arap dünyasında bütçe fazlası var. Özellikle Körfez ülkelerinde ihracat sermayesi sözkonusu bizde ithalat sermayesi. Dolayısıyla birbirimizi tamamlıyoruz. İki bölge arasındaki siyasi ilişkiler de çok iyi seviyede” şeklinde konuştu.

“TİCARET SERBESTLEŞTİĞİNDE DAHA FAZLA REFAH ORTAYA ÇIKIYOR”

Türkiye ve Arap dünyasının turizm, inşaat ve savunma sanayi alanında güçlü ortaklıklar kurulabileceğinin altını çizen Şimşek, serbest ticaret anlaşmalarıyla refah potansiyelinin devreye sokulabileceğini söyledi. Bakan Şimşek, “İki bölge arasındaki bağlantıyı nasıl ölçeklendirebiliriz ? Bu temeli kullanarak ticaret ve yatırım açısından karşılıklı fayda sağlayacak projelere imza atabiliriz. Serbest ticaret anlaşmaları yaparak toptan çözüm getirebiliriz. Ticaret serbestleştirildiğinde bazen korku ortaya çıkıyor ama gerçekte ticaret serbestleştiğinde daha fazla refah ortaya çıkıyor. Kamu politikalarıyla kamu tedbirleriyle ortaya çıkacak riskler ortadan kaldırılabilir. Türkiye ile Arap dünyası arasında serbest ticaret anlaşmalarıyla refah potansiyelini devreye sokabiliriz. Turizm, inşaat ve savunma sanayi alanında ortaklıklar geliştirebiliriz” dedi.

“İKİ ÜLKENİN ŞİRKETLERİ ORTAK DEĞERLER OLUŞTURABİLİR”

Turizm fırsatlarına da değinen Şimşek, “Türkiye ile Arap dünyası arasında turizm sezonu tam örtüşmüyor. Arap dünyasında turizm sezonu kış aylarında, Türkiye’de yaz sezonunda ön planda. Burada iki tarafın birbirini tamamladığını görüyoruz. Aynı zamanda üçüncü ülkelerde yapacağımız ortak projeler, işbirliği çalışmaları yüksek potansiyele sahip. Afrika, Orta Asya ya da dünyanın herhangi bir bölgesinde iki ülkenin şirketleri ortak değerler oluşturabilir” diye konuştu.

Türkiye’nin inşaat sektöründe öncü olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek, “Küresel inşaat liginde faaliyet gösteren müteahhit sayısında Çin’den sonra geliyoruz. Son 50 yılda Türk müteahhitler 136 ülkede yarım trilyon dolarlık proje gerçekleştirdi. Sadece kendi ülkelerimizde değil, üçüncü ülkelerde de ortak inşaat projeleri geliştirebiliriz. Ukrayna’da ve bu durumun yaşandığı diğer ülkelerde çatışma sonlanacak. Yeniden yapılanma ihtiyacı ortaya çıkacak. Buradalar da birlikte çalışabiliriz” dedi.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Merkez Bankası, faiz oranını sabit tuttu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizinin yüzde 50 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi.

ANKARA-TCMB’den yapılan açıklamada, Para Politikası Kurulu’nun politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdiği bildirildi. Nisan ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin sınırlı bir zayıflama kaydettiği belirtilerek, “Yakın döneme ilişkin göstergeler yurt içi talepte ilk çeyreğe kıyasla yavaşlamaya işaret etmiştir. Bununla birlikte, tüketim malı ithalatı nisan ayında artarak cari işlemler dengesindeki iyileşmeyi sınırlamıştır. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip etmektedir” denildi.

‘SIKI PARA POLİTİKASI DURUŞU SÜRDÜRÜLECEK’

Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği vurgulanarak, “Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon yılın ikinci yarısında tesis edilecektir” ifadelerine yer verildi.

‘EK ADIMLAR ATILACAK

Ayrıca, makroihtiyati çerçevede sadeleşme ve piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırma amacı kapsamında, menkul kıymet tesisi uygulamasının sonlandırıldığı hatırlatılarak, şöyle denildi:

“Son dönem kredi büyümesi ve mevduat gelişmeleri göz önünde bulundurularak, makro finansal istikrarı koruyacak ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek ek adımlar atılacaktır. Yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirası finansal varlıklara talebiyle oluşan likidite fazlası ilave tedbirlerle sterilize edilecektir. Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.” (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.