Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Genel

Sinan Oğan ‘İlk defa açıklıyorum’ dedi, Millet İttifakı’nı seçmemesinin sebebini açıkladı

İkinci turda Cumhur İttifakı’na destek veren Sinan Oğan, Millet İttifakı’nı desteklememesinin sebebini ilk kez paylaştı. Oğan, “Burada ilk defa açıklıyorum. Bu kararı almamızda seçim öncesi Sayın Meral Akşener’e yapılanlar, Muharrem İnce’ye yapılanlar, seçim öncesi bize yapılanlar ve bugün bize yapılanların çok büyük etkisi var. Demokrasi bunlar için sadece laftan ibarettir. Bir değişik linç kültürü geliştirmişler. Dedikleri şu; ‘Çekilin, herkes çekilsin.’ Utanmasalar ‘Sayın Erdoğan sen de çekil ancak öyle kazanacağız’ diyecekler. Bu linç kültürünün durması gerektiğine inandım” dedi.

Suat Metin – Umut Yasin Kurter
ANTALYA-
ATA İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olarak seçimlere katılan ve ikinci tur seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a destek verdiğini açıklayan Sinan Oğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Antalya’da kendisine gönül verenlerle buluştu. Seçimin ilk turu öncesi Antalya programının iptal olduğunu hatırlatan Oğan, “O gün kendimiz için oy istemeye gelecektik. Bugün artık seçimlerin ikinci turuna kalan Sayın Recep Tayyip Erdoğan için oy istemeye geldik” dedi.

“Bu soruma cevap veremedi”

Aldığı kararın sebeplerinden bahseden Sinan Oğan, Kemal Kılıçdaroğlu’na görüşmesinde bazı sorular sorduğunu belirterek, “Ona birinci sorum, ‘Türkiye’nin geçtiği hassas süreçleri, etrafımızda yaşananları görüyorsunuz, Cumhurbaşkanlığı ile parlamentonun aynı ittifakta olmasının önemini de biliyorsun. Siz eğer bizim desteğimizle yarın seçilirseniz, parlamento çoğunluğunu elde edememiş bir cumhurbaşkanı olarak ülkeyi nasıl yöneteceksiniz?’ Bu soruma cevap alamadım. Bu soruma cevap veremedi. Nitekim 21 yıl bir iktidarı yorar, yıpratır ve karşısındaki muhalefete de büyük bir imkan sunar. Karşınızda 21 yıldır iktidar olan birinin olması sizin için büyük bir avantajdır aslında. Siz herkesi toplamışsınız. Birbirleriyle farklı tellerden çalan kişileri toplamışsınız. Oy oranına bakmadan cumhurbaşkanlığı yardımcılığı vermişsiniz, bakanlıklar vermişsiniz, bol keseden milletvekilliklerini ama günün sonunda parlamento çoğunluğunu alamamışsınız, dersinize çalışmamışsınız, millet size güvenmemiş. Size güvenmediği için parlamentoyu teslim etmemiş. Gelmişsiniz milletin meclisinin güvenini alamamış birisi olarak gelmiş bana diyorsunuz ki; bana destek ol. Sen milletten güven alamamışsın ki, neyini destek olacağız sana” diye konuştu.

“İlk defa açıklıyorum”

Seçimlerin ikinci tura kalma sebeplerinin kendileri olduğunu söyleyen Oğan, buna karşın Cumhur İttifakı’ndan değil Millet İttifakı’ndan tepki almasına anlam veremediğini dile getirdi. Oğan, “15 gün süreyi bizim sayemizde kazanmışsın Sayın Kılıçdaroğlu. Taraftarların bizi linç ediyor. Normalde Cumhur İttifakı’nın taraftarlarının laf etmesi gerekir. Onlar bir şey demiyor. Burada ilk defa açıklıyorum. Bu kararı almamızda, seçim öncesi Sayın Meral Akşener’e yapılanlar, Muharrem İnce’ye yapılanlar, seçim öncesi bize yapılanlar ve bugün bize yapılanların çok büyük etkisi var. Demokrasi bunlar için sadece laftan ibarettir. Bir değişik linç kültürü geliştirmişler. Dedikleri şu; ‘Çekilin, herkes çekilsin.’ Utanmasalar ‘Sayın Erdoğan sen de çekil ancak öyle kazanacağız’ diyecekler. Bu linç kültürünün durması gerektiğine inandım. Bu sosyal medyada geliştirdikleri linç kültürü, insanların şeref ve haysiyetiyle oynayan bir kitleyle yan yana olmam söz konusu olamazdı. Sadece HDP değil mesele. Aynı zamanda demokrasinin karşısında sizinle aynı düşünmedi diye bir kısım gazetecisi, bir kısım sanatçı, bir kısım sosyal medya fenomeni, sizin doğru yanlış yaptığınıza bakmadan sırf kendileri aynı fikirde değilsiniz diye size, eşinize, çocuğunuza inanılmaz hakaret ve küfürler yağdırıyorlar. Siz mi demokrasiyi getireceksiniz bu ülkeye? Seçim öncesinde kalp yapıyordunuz, şimdi linç yapıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Genel

İETT Şoförlerinin eğitim süresi 5 güne çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Mayıs ayı toplantısı gerçekleştirildi. Gündem maddelerinin görüşüldüğü toplantıda İETT şoförlerinin 1 günlük eğitim süresi 5 güne çıkarıldı. Paylaşımlı Yolculuk Yönetmeliği’nin toplantıda görüşülmesini isteyen Martı TAG uygulaması yöneticileri ve sürücüleri toplantının yapıldığı tesisin önünde eylem yaptı.

 Altan ÇİMEN- Uğur GÜLBOY 
İSTANBUL-İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Mayıs ayı toplantısı Çırpıcı Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün başkanlığında yapılan toplantıda; Toplu Ulaşım Hizmet Kalitesi Değerlendirme Sistemi kapsamında zorunlu şoför eğitimi verilmesi ile ilgili teklif oylamaya sunuldu.

Oybirliği ile kabul edilen teklif doğrultusunda ilk kez şoför olacaklara verilen 1 günlük eğitim 5 güne çıkarıldı. Toplantıda aynı zamanda İstanbul Ulaşım A.Ş Sabiha Gökçen Havalimanı hatlarının ücret tarifesinin yeniden belirlenmesi teklifi ise bir sonraki UKOME toplantısında görüşülmek üzere gündemden çıkarıldı.

EYLEM YAPTILAR

Öte yandan UKOME toplantısı boyunca, “Paylaşımlı Yolculuk Yönetmeliği” çıkarılmasını isteyen Martı TAG uygulaması yöneticileri ve sürücüleri salonun önünde eylem yaptı. Martı TAG’ın kurucusu Oğuz Alper Öktem’in önderliğinde toplanan kalabalık ‘Haklıyız, Kazanacağız’, ‘Paylaşımlı Yolculuk Yönetmeliği İstiyoruz’ pankartlarıyla sloganlar atarak UKOME toplantısında konunun gündeme alınması için eylem yaptı. Salona alınmayan kalabalık toplantının bitmesiyle birlikte dağıldı.(DHA)

Okumaya devam et

Genel

Cumhuriyet tarihinde 6 kat artan Türkiye nüfusu, ‘yaşlandı’

İlk sayımın yapıldığı 1927’den bu yana nüfusu 6 kat artan Türkiye’de, yaşlı nüfusun oranı yüzde 10,2’ye çıktı. Yaşlı nüfus oranı cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneye ulaşırken, Türkiye nüfusunun yüzde 26’sını oluşturan çocuk nüfusu, ilk istatistiklerin tutulduğu 1935’ten itibaren en düşük veri oldu.

Tolga YILDIRIM
ANTALYA-Türkiye Cumhuriyeti döneminde ilk sayımın yapıldığı 1927 yılında 13 milyon 648 bin 270 olan nüfus, geçen yıl 85 milyon 372 bin 377’ye çıktı. Cumhuriyetin 100’üncü yılının kutlandığı 2023’te, yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 10,2’ye çıkarak cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneyi gördü. İlk sayımdan bu yana nüfusu yaklaşık 6 kat artan Türkiye’de, ilk istatistiklerin tutulduğu 1935 yılında yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 3,9 olarak kayıtlara geçti.

‘ÇOK YAŞLI NÜFUSLU ÜLKE’

Geçen yıl sonu itibarıyla 65 yaş ve üzeri nüfusun 8 milyon 722 bin 806’ya ulaşmasıyla Türkiye, Birleşmiş Milletler kriterlerine göre ‘çok yaşlı nüfuslu ülke’ statüsünde yer almaya başladı. Nüfus artış hızı gerileyen ve nüfusu hızla yaşlanan Türkiye’de, nüfus projeksiyonlarına göre; yaşlı nüfusun toplam nüfusa oranının 2030’da yüzde 12,9, 2040’ta yüzde 16,3, 2060’ta yüzde 22,6 olacağı öngörülüyor.

YAŞLI NÜFUS ARTTI, ÇOCUK NÜFUS AZALDI

Nüfusunda yaş yapısı şekil değiştiren Türkiye’de yaşlıların toplam nüfus içindeki oranı artarken, çocukların azaldı. 2023 yıl sonu itibarıyla Türkiye nüfusunun 22 milyon 206 bin 34’ünü, çocuklar oluşturdu. Türkiye nüfusunun yüzde 26’sını oluşturan çocuk nüfusu, 1935’ten itibaren en düşük veri oldu.

ORTANCA YAŞ 2023’TE 34’E YÜKSELDİ

Çocuk nüfus oranı ortalaması yüzde 18 olan Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülke ile karşılaştırıldığında; ortalama yüzde 26 olan Türkiye’de, bu oranın 2030 yılında yüzde 25,6, 2040 yılında yüzde 23,3, 2060 yılında yüzde 20,4 ve 2080 yılında yüzde 19 olacağı öngörüldü. Yeni doğan bebekten en yaşlıya kadar nüfusu oluşturan kişilerin yaşları küçükten büyüğe sıralandığında; ortada kalan kişinin yaşını ifade eden ortanca yaş 2023 yılında 34’e yükseldi. 1935 yılındaki ortanca yaş ise 21,2 olarak kayıtlara geçti.

YAŞLI VE ÇOCUK NÜFUSU EN FAZLA OLAN İLLER

Yaşlı nüfus oranının en yüksek olduğu il yüzde 20 ile Sinop, en düşük olduğu il yüzde 3,5 ile Şırnak oldu. En yüksek çocuk nüfus oranına sahip il yüzde 44,4 ile Şanlıurfa, en düşük olduğu il yüzde 16,5 ile Tunceli olarak kayıtlara geçti.

YILLIK NÜFUS ARTIŞ HIZI GERİLEDİ

Yıllık nüfus artış hızı 1935’te binde 21,1 iken 1950’de binde 21,7, 2000 yılında binde 18,3’e oldu. Artış hızı 2018’de 14,7, 2022 yılında binde 7,1, 2023’te binde 1,1’e geriledi.(DHA)

Okumaya devam et

Genel

TSK Personeline ilişkin kanun teklifi Milli Savunma Komisyonu’ndan geçti

TBMM Milli Savunma Komisyonu, 60 maddeden oluşan, ‘Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair’ kanun teklifini görüşmek üzere toplandı. Komisyon, kanun teklifinin 2’nci maddesi, tüm siyasi partilerin oylarıyla teklif metininden çıkardı.

 Aliekber METE- Taha AYHAN- Muhammet BAYRAM
ANKARA-Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Savunma Komisyonu, ‘Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair’ kanun teklifini görüşmek üzere AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar başkanlığında toplandı. Başkan Hulusi Akar, kanun teklifine ilişkin, “Kanun teklifi 60 maddeden oluşmaktadır. Bu maddelerin 15’i Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları doğrultusunda yapılan düzenlemelerdir. Daha önceden yapılmış çalışmalar var. Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan iptale istinaden yapılan düzenlemeler var. 16 Nisan 2017 tarihinde Anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesi sonucunda, Milli Savunma Bakanlığının teşkilat yapısında yapılan uyum değişikliğine ilişkin düzenlemelerin sayısı 9’dur. Bu konuda yaptığımız çalışmalar muvacehesinde (karşısında) birçok konu değerlendirildi, çalışıldı. Bugün de inşallah burada konuşmalarımızı, görüşmelerimizi yapmak suretiyle bu çalışmayı sonuçlandıracağız” ifadelerini kullandı.

‘ŞEHİDİN AİLESİYLE İLGİLİ DÜZENLEYİCİ BİR ÇALIŞMAYA DA İHTİYAÇ VAR’

Şehit yakınları ile ilgili konuşmasını sürdüren Akar, “Bunun dışında, şehit yakınları arasında anne ve babalar da çok önemli, biraz önce arkadaşlarımızın da vurguladığı gibi. Rastladığım bir olayda, şehidin eşinin zamanla şehidin anne ve babasıyla ilişkilerinin bozulduğunu, şehit eşinin anneanne ve büyükbaba ya torunlarını göstermemeye başladığını, bunun da onları çok üzdüğünü ve çok ciddi dramatik sorunların çıktığını gördük. Şehidin eşiyle o kadar makul konuşmaya ve bütün ricalarımıza rağmen kadını ikna edememiştik, dolayısıyla kanun ve yönetmeliklerle de her sorunun çözülemeyeceği ortada. Onun için bu konuya kapsamlı bir şekilde bakmak suretiyle yani bu şehitlerimiz şehit olduktan sonra, vatanı, milleti için hayatını feda ettikten sonra geride kalanların eş, çocuk, anne, baba, yakınlarıyla olan münasebetlerini de düzenleyici bir çalışmayı önümüzdeki günlerde yapmak mecburiyetinin ortaya çıktığını görüyoruz” diye konuştu.

‘EMEKLİ ASKERLERİN AÇIKLAMA YAPMALARINI İZNE BAĞLAYAN MADDE TEKLİFTEN ÇIKARILDI’

Başkan Akar’ın konuşmasının ardından teklifin geneli üzerine görüşmeler başladı. Kanun teklifi ile ilgili komisyon üyelerinin yaptığı açıklamaların ardından maddelerin oylanmasına geçildi. İlk maddenin onaylanmasının ardından ikinci maddeye geçildi. Milli Savunma Bakanlığından emekli olan personelin, bakanlığın görev ve sorumluluklarına ilişkin beyanat vermeleri, yazı yazmaları veya açıklamalarda bulunmalarını izne bağlayan 2’nci madde, tüm siyasi partilerin oylarıyla teklif metninden çıkarıldı.

‘YASA TEKLİFİ KOMİSYONDAN GEÇTİ’

Milli Savunma Komisyonu, geri kalan 59 maddelik kanun teklifinin tamamını görüşerek, onayladı. Yasa teklifinin önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyor.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.