Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Murzioğlu: İş dünyasının beklentilerini iletmeye devam ediyoruz

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın (STSO) Ağustos ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, reel sektörün sıkıntı, talep ve önerilerini, yereldeki beklentilerini TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomi yönetimindeki bakanlara aktardıklarını söyledi.

SAMSUN-
STSO Ağustos ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Haluk Akyüz başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda söz alan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, iki toplantı arasında yürüttükleri çalışmalar ve gündeme dair meclis üyelerini bilgilendirdi. Murzioğlu, sözlerine geçen pazar günü Samsun’da sağanak yağış sonrası oluşan sel felaketinde zarar görenlere geçmiş olsun dilekleriyle başladı.

“İş dünyasının beklentilerini iletmeye devam ediyoruz”

İş dünyasının sorunlarını, beklentilerini ilgili yerlerle paylaşmaya devam ettiklerini belirten Murzioğlu, “Pandemi, yangın, sel, deprem gibi büyük ölçekli doğal afetler, bölgede devam eden savaş gibi belirleyici faktörler bununla birlikte her geçen büyümek adına atılan büyük adımların bir sonucu olarak beklediğimiz, tahmin ettiğimiz bir ekonomik ortamı yaşıyoruz. Camiamızın karşı karşıya kalacağı sorunların çözümü noktasında bizler yine TOBB aracılığıyla iş dünyasının beklentilerini iletmeye devam ediyoruz. 16 Ağustos’ta Birliğimizin çatısı altında Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz, ekonomi yönetimindeki bakanlarımız ve Oda/Borsa Başkanlarımızla birlikte TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nı gerçekleştirdik. Reel sektörün sıkıntı, talep ve önerilerini, yereldeki beklentileri aktardık. İş dünyasının taleplerinin en başında finansmana erişim geliyor. İş dünyası tarafında sürdürülebilirlik adına kredi ihtiyacı artarken bankaların kredi arzı konusunda çekimser kaldığını, özellikle Merkez Bankasının TL’yi daraltıcı politikaları bankaların bu çekimserliğini daha da artırdığını dile getirdik. Faizlerin kullanıcı tarafında kabul edilebilir olmadığını ifade ettik. Enflasyon toplumun tüm kesimlerin yoruyor. Enflasyon muhasebesi uygulamasının getirilmesini talep ettik. Taleplerimizi birinci ağızdan ilgili bakanlarımıza ilettiğimiz gibi, 30 Ağustos’ta TOBB Yönetimi olarak Cumhurbaşkanımıza yapmış olduğumuz ziyarette de bildirdik. Ekonomik anlamda zorlu bir süreçten geçiyoruz ama hiç şüphe yok ki; yaşadığımız zorlu süreci, daha öncekiler gibi bunu da hep birlikte aşacağız” dedi.

Samsun’un potansiyeli bilimsel çalışmalarla da desteklendi

Meclisi, Samsun’un Temmuz ayı ihracat rakamları hakkında da bilgilendiren Murzioğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Coğrafyamızın getirdiği siyasal sorunlara, afetlere, ekonomik bağlamdaki sıkıntılara rağmen bir büyüme eğiliminde olduğumuzu görüyoruz. Bununla birlikte önemli bir gösterge olan ihracat rakamlarında belirli bir düzeyi yakaladık. Temmuz ayı ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 14,4 artışla 123 milyon 835 bin dolar olarak gerçekleşti. Böylece Ocak ayından itibaren ihracatımız 710 milyon 558 bin olarak kaydedildi. Toplam rakam geçen yıla göre yüzde altı oranında daha az olsa da farkı kapatacağımıza, önceki yılın üzerine çıkacağımıza inanıyoruz. TEPAV tarafından yapılan bir çalışma da Samsun imkan seti geniş, potansiyelleri için doğru politikalara ihtiyacı olan iller arasında birinci sırada yer alıyor. Yani Samsun sıçrama potansiyeli yönünden en üstte geliyor. Dolayısıyla bizim sahada yer alarak söylediğimiz bu şehrin güçlü bir potansiyeli olduğu ifadesi bu bilimsel çalışmayla desteklenmiş oluyor. Şehrimizin sahip olduğu imkan ve yetenekler bağlamında düşünüldüğünde gidilecek yolun sonunda önemli bir kalkınma hamlesi kaçınılmaz. Biz bu çıkarımlara dayanarak şehrimizin ihracatına artacağına inanıyoruz. Oluşturulacak politikalarda odamıza ve camiamızın temsilcisi olan sizlere büyük görev düşüyor. Bu kürsüde yaptığınız her bir paylaşımın dolayısıyla ağırlığı var. Biz hep birlikte şehrimizin ekonomisi için değer oluşturmaya devem edeceğiz.”

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Kurban pazarları kurulmaya başladı; kurbanlıklar 1 Haziran’da İstanbul’da

Kurban Bayramı’na 1 aydan az bir zaman kaldı. İstanbul’da belirlenen kurban satış noktalarında hazırlıklar sürerken kurbanlık fiyatlarının büyükbaş için 90 ile 180 bin lira arasında, küçükbaş için ise 8 bin ile 18 bin lira arasında değişeceği tahmin ediliyor. Bahçelievler Kurban Pazarında açıklamalarda bulunan Veteriner Hekim Tibet Bayhan, “Alanda 117 tane çadırımız var. Bunların 89 tanesi büyükbaş, 28 tanesi de küçükbaş hayvanlar için tahsis edildi. Şuan da bizim de edindiğimiz bilgilere göre 1 Haziran itibariyle hayvanlar kurban alanına gelmeye başlayacak” dedi.

Altan ÇİMEN – Feridun AÇIKGÖZ
İSTANBUL-Diğer yandan, Bahçelievler’de kurulum hazırlıkları devam eden 7 bin hayvan kapasiteli kurban pazarı havadan görüntülendi.Pazarda 89’u büyükbaş kurbanlıklar, 28’i de küçükbaş kurbanlıklar için olmak üzere toplam 117 çadır bulunacak.

117 ÇADIR KURULUYOR

Kurban Bayramı’na 1 aydan az bir zaman kala Türkiye’nin birçok noktasından getirilecek olan kurbanlıklar, canlı hayvan sevk noktalarında İl Tarım Müdürlüğü ekiplerinin kontrolünün ardından İstanbul’a giriş yapacak. İl Tarım Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre 1 Haziran’da İstanbul’a girecek kurbanlıklar önceden belirlenen kurban satış noktalarında alıcılarını bekleyecek.Kurban pazarlarının hangi ilçelerde kurulacağı ise önümüzdeki günlerde yapılacak koordinasyon toplantısı sonrası kesinleşecek. Avrupa Yakasındaki kurbanlık satış noktalarından Bahçelievler Kurban Pazarında ise hazırlıklar sürüyor. 3 bini büyükbaş olmak üzere 7 bin hayvanın bulunacağı pazarda hayvan sahipleri ve kurbanlıklar için 117 çadır kuruluyor. Veterinerlik hizmetinin verileceği kurban pazarında kesim yerleri de hazırlanıyor. Diğer yandan İstanbul’da 12 ay satış yapan noktalarda kurbanlıklar satılmaya başladı. Büyükbaş kurbanlık fiyatlarının 90 ile 180 bin lirasında, küçükbaş kurbanlık fiyatlarının ise 8 bin lira ile 18 bin lira arasında değişeceği tahmin ediliyor.

“1 HAZİRAN İTİBARİYLE HAYVANLAR GELMEYE BAŞLAYACAK”

Bahçelievler Belediyesi Sağlık Hizmetleri Müdürü Veteriner Hekim Tibet Bayhan, “Bir Kurban Bayramı daha yaklaşmak üzere, Bahçelievler Belediyesi olarak biz de daha önce kurban hizmeti verdiğimiz bu alanda tekrar çadırlarımızı kurmaya başladık. Çadırını alan hayvan sahipleri çadırlarının yerlerini düzeltmeye başladı. Biz de bu arada burada değer vereceğimiz hizmetlerle ilgili hazırlıklarımızı yapıyoruz. Gelen vatandaşlarımızın sosyal ihtiyaçlarını gidermesi için kafeterya, mescit, lavabo ve tuvaletler gibi ayrıca bu alanda küçükbaş kesimi de olacağı için arka tarafta küçükbaş kesimi için de gerekli hazırlıklarımızı yapıyoruz.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Kripto para borsasından küçük yatırımcıya özel ‘WBT Holding’ programı

Yükselen faizler ve artan ücretlere karşı kripto parayı vadeli mevduat gibi kilitleyip bir süre kullanmama sözü vermeyi tanımlayan ve risksiz getiri imkanı sunan staking, holding gibi yöntemlerin ön plana çıktığını söyleyen kripto para borsası WhiteBIT CEO’su Volodymyr Nosov, “Paranın değerini enflasyona karşı korumanın yollarından biri, WBT Holding sistemi. WBT Holding’in seviyesi, 10 WBT kilitleyerek başarılabiliyor. 100 dolar gibi bir bütçeyle yatırımcılar, yıllık yüzde 22’ye kadar getiri sağlama yolunda adım atabiliyor. Kripto para birimleri oynak olsa da bu getiriler eksilmiyor” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL-WhiteBIT kullanıcılarının enflasyondan WBT Holding ile korunduğunu ifade eden Volodymyr Nosov, “Dikkate değer bir faiz getirisi sunmayan küçük ölçekli birikimleri olan yatırımcılar, vadeli mevduatta da aradığını bulamayarak, kripto para borsalarının sunduğu staking ve holding programlarına yöneldi” diye konuştu.

Pasif gelir kaynaklarının aktif gelire bağımlılığı azalttığını ve finansal stabiliteyi artırdığını vurgulayan Nosov, “Küçük yatırımcı için en avantajlı pasif gelir seçeneklerinden biri, güvendiği bir kripto ekosistemini desteklemek için onun yerel token’ını kilitlemesini ve tutmasını öngören yöntemler. Örneğin Avrupa’nın en büyük kripto para borsalarından biri olan WhiteBIT, ekosistem token’ı WBT Coin için WBT Holding isimli bir program yürütüyor. WBT Coin’i transfer etmeden ya da alıp satmadan, belirli bir vadede tutan yatırımcılar, ekosisteme sundukları destek kapsamında ödüllendiriliyor. Küçük yatırımcı bu birikimleri bileşik faizin gücünden yararlanarak büyütüyor” dedi.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Yurt dışı üretici enflasyonu nisanda yüzde 65,53 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yurt dışı üretici fiyat endeksinin (YD-ÜFE) nisan ayında yıllık yüzde 65,53, aylık yüzde 1,37 arttığını açıkladı.

ANKARA-TÜİK, nisan ayına ilişkin YD-ÜFE verilerini açıkladı. Buna göre; YD-ÜFE 2024 yılı nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,37 artış, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 13,64 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 65,53 artış ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 57,10 artış gösterdi. Sanayinin iki sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 69,45 artış, imalatta yüzde 65,46 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında yüzde 58,07 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 70,12 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 70,03 artış, enerjide yüzde 74,24 artış, sermaye mallarında yüzde 72,01 artış olarak gerçekleşti.

AYLIK DEĞİŞİMLER

Sanayinin iki sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 3,57 artış, imalatta yüzde 1,33 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında yüzde 1,65 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 0,59 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 0,90 artış, enerjide yüzde 2,68 artış, sermaye mallarında yüzde 1,40 artış olarak gerçekleşti.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.