Bakan Varank: Başvurular Pazartesi gününden itibaren E-Devlet aracılığıyla yapılabilecek
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’nin 5 ana bileşeninden birinin “girişimcilik” olduğunu belirterek, “Girişimcilik ekosisteminin etkinliğinin artırılması, teknoloji tedarikçisi girişimlerin güçlendirilmesi en önemli başlıklarımızdan. Girişimciliği ve buna bağlı olarak kritik teknolojilerdeki yerliliği geliştirmek için çok önemli destekler veriyoruz” dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Boğaziçi Yöneticiler Vakfı tarafından “girişimcilik” düzenlenen ‘Özgün İyi Yönetim Uygulamaları Forumu’na video konferans yöntemiyle katıldı. Bakan Varank burada yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin en güzide yükseköğretim kuruluşlarından biri olan Boğaziçi Üniversitesinin kısır çekişmelere malzeme edilmesinin herkesi üzdüğünü belirterek, “Anayasaya ve kanuna uygun şekilde gerçekleştirilen bir atamaya verilen gerekçesiz tepkiler uzun süre ülke gündemini zehirledi. Halen bu gündemi sıcak tutmaya çalışanlar da var” dedi.
Covid-19 pandemisinin öncesinde, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla hazırladıklarını 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’nin 5 ana bileşinin birinin girişimcilik olduğunu aktaran Varank, “Girişimcilik ekosisteminin etkinliğinin artırılması, teknoloji tedarikçisi girişimlerin güçlendirilmesi, Stratejimizdeki en önemli başlıklardan” dedi.
“Girişimciliği ve buna bağlı olarak kritik teknolojilerdeki yerliliği geliştirmek için çok önemli destekler veriyoruz”
Bakan Varank, girişimcilik alanında temel yol haritasının “Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi ve Eylem Planı”nı da Mayıs ayı içerisinde kamuoyuna duyurmayı planladıklarını söyledi. Girişimciliği ve buna bağlı kritik teknolojilerdeki yerliliği geliştirmek için çok önemli destekler verdiğini ifade eden Varank şunları söyledi:
“Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile özellikle cari açık verdiğimiz orta-yüksek ve yüksek teknoloji ürünlerinin yerli imkanlarla üretimini sağlayacak bir uçtan uca tek pencere destek mekanizması tasarladık. Ar-Ge, Ür-Ge, ticarileşme, yatırım ve üretim süreçlerinin tamamını kapsayan destekleri bir paket halinde sunuyoruz.
Verdiğimiz bu desteklerde teknoloji tabanlı girişimlerle üretim tecrübesi bulunan firmaları da iş birliğine teşvik ediyoruz. Böylelikle sanayimizde topyekûn bir teknolojik dönüşümün gerçekleşmesini hedefliyoruz. Tabi girişimciliğin geliştirilmesine verdiğimiz önem sadece bugünün konusu değil. İktidarlarımız döneminde ülkemizdeki iş, yatırım ve girişimcilik ekosistemini güçlendirmek için çok kapsamlı adımlar attık.”
Bakan Varank, 2002 yılında 5 olan “teknopark” sayısını 87’ye çıkardıklarını belirterek, Teknoparklarda yer alan girişimcilere birçok vergisel desteğin yanında kira indirimi ve çeşitli istihdam teşvikleri sunduklarını dile getirdi. Varank, Teknoparklarda bugün itibariyle 68 bin 500 kişinin istihdam edildiğini ve 6 bin 543 firmanın faaliyet gösterdiğini aktararak, “Hali hazırda da 11 bine yakın ARGE projesi yürütüyorlar. Teknopark firmalarımızın yurtiçi satış hacimleri 123 Milyar liraya, ihracatları ise 5,8 Milyar Dolara ulaşmış durumda” dedi.
Ayrıca Varank, Covid-19’la tüm dünyanın peşine düştüğü ve Türkiye’nin yoksul ülkelere hibe ettiği yoğun bakım solunum cihazını, ‘biosis’ adlı bir teknopark firmasının tasarladığını söyledi. Bakan Varank, 1,8 milyar dolar değere ulaşarak Türkiye’nin ilk Turcorn’u olmayı başaran Peak Games’in de teknoparklardan çıkan bir diğer başarı hikayesi olduğunu hatırlattı. Bakan Varnak, girişimcilik noktasında kullandıkları önemli bir politika aracının da “Kuluçka Merkezleri” olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Yenilikçi iş fikrine sahip gençlerimiz herhangi bir şirket kurmadan kuluçka merkezleri içerisinde yer alabiliyor, mentörler ve diğer start-up firmalarıyla etkileşim kurarak fikirlerini ticarileştirebiliyorlar. Kuluçka merkezlerimizin en önemli özelliği tabi uygun kiralama imkânı ve ortak kullanım tesislerine erişim. Genç girişimciler ayrıca bu bölgelerde sunulan birçok danışmanlık ve eğitim hizmetinden de ücretsiz faydalanabiliyor.”
Risk sermayesi fonlarının yanı sıra KOSGEB, Kalkınma Ajansları ve TÜBİTAK üzerinden girişimcilere sağladıkları bir çok avantajın mevcut olduğunu dile getiren Varank konuşmasının devamında şunları kaydetti:
“Kalkınma ajansları bugüne kadar girişimcilik temalı 358 projeye 110 milyon liralık destek sağladı. KOSGEB’in düzenlediği online girişimcilik eğitimleri kapsamında bugüne kadar 203 bin vatandaşımız Geleneksel Girişimci Eğitimini, 91 bin vatandaşımız ise İleri Girişimci Eğitimlerini tamamladı. Bu eğitimleri tamamlayarak destek başvurusunda bulunan yaklaşık 110 bin girişimciye 3,5 milyar lira destek sağladık. Bunun yanında 15 bin girişimciye de 700 Milyon Liraya yakın işletme kredisi kullandırdık. Benzer şekilde TUBİTAK da teknoloji ve yenilik destekleri kapsamında 2002 yılından bu yana 20 bine yakın projeye 15 Milyar liranın üzerinde destek sağladı.”
Bakan Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu ‘Covid-19’dan Etkilenen Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’nın mikro işletmelere 30 bin, küçük işletmelere ise 75 bin liraya kadar finansmana hızlı bir şekilde erişebileceğini hatırlatarak, “Başvurular pazartesi gününden itibaren E-Devlet aracılığıyla yapılabilecek. Ben buradan bütün işletmelerimizi ve girişimcilerimizi başvuru yapmaya davet ediyorum” diye konuştu.
Bakan Varank, 2021 yılını salgınla mücadeleyi kazandıkları ve orta vadede istikrarlı büyüme dönemine girdikleri bir yıl olarak değerlendirdiğini belirterek, Türkiye ekonomisinin salgın sonrası yeni dönemde rekabet gücünü artırmak ve sanayinin teknolojik dönüşümünü sağlamanın temel öncelikleri olduğunu söyledi.
Havza Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ile Büyük Anadolu Hastaneleri arasında oda üyeleri ve yakınlarını kapsayan kurumsal sağlık protokolü imzalandı.
Abdurrahman Altun SAMSUN-Havza TSO ile Büyük Anadolu Hastaneleri arasında imzalanan ve oda üyelerini kapsayan kurumsal sağlık protokolü öncesi Havza TSO Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Acar, Genel Sekreter Arif Altun’u ziyaret eden Büyük Anadolu Hastaneleri Kurumsal İlişkiler ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Hakan Çiftçi ve Havza İlçe Temsilcisi Seher İyimaya, protokol ile Havza TSO üyelerine sağlanacak imkanlar hakkında bilgiler verdiler. Yapılan bilgilendirmede oda üyelerinin birinci derece yakınları tahlil ve ayakta tedavi gibi hastane hizmetlerinden yüzde 30, yatarak tedavilerde ise yüzde 25 indirimli sağlık hizmetinden yararlanabilecek.
Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Müdür Yardımcısı Hakan Çiftçi, “İmzalanan protokol ile Havza TSO üyelerinin kaliteli sağlık hizmetlerinden indirimli faydalanacak. Sağlık alanında sürekli kendisini yenileyen kurumumuz ve Havza TSO ile protokol imzalamaktan mutluyuz” dedi.
Protokolle ilgili bilgi veren Başkan Erkan Acar, Büyük Anadolu Hastanesi ile gerçekleştirilen Sağlık Hizmetleri Protokolü’nün her iki kurum için de hayırlı olmasını dileyerek, “Havza TSO olarak üyelerimize her geçen gün daha iyi hizmet ve imkanlar sunabilme gayreti içerisindeyiz. Bu anlamda sağlık hizmetlerinin erişilebilirliğini ve kalitesini artırma adına imzaladığımız protokolle çalışanlarımız, üyelerimiz indirimlerden yararlanacak, sağlık alanında aldıkları hizmetin niteliği artacak” diye konuştu.
Konuşmaların ardından kurumsal sağlık protokolü Erkan Acar ve Fatih Çiftçi tarafından imzalandı.
Özdemir: Havza OSB yatırımcılar için önemli avantajlar sağlıyor
Samsun’un Havza İlçe Belediye Başkanı Özdemir, Havza OSB’nin konumu ve içerisinden geçen demiryolu ile yatırımcılar için önemli avantajlar sağladığını söyledi. SAMSUN-Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir kısa bir süre önce Havza Organize Sanayi Bölgesi’nde(OSB) yatırım sürecini tamamlayarak üretime geçen baklava fabrikasını ziyaret etti. Ziyarette üretime geçen tesis hakkında Havza Belediye Başkanı Özdemir’e bilgiler aktaran firma Ali Turhan, “Yaklaşık 25 milyon liralık bir yatırım ile üretime başladık. Firma olarak tüm imalathanelerimizi burada toplamak ve burayı üretim merkezimiz yapmak hedefi ile Havza OSB’de yatırım kararı aldık ve bu hedefimize adım adım yürümekteyiz. Burada günlük 40 ton baklava imal etmeyi hedeflemekteyiz. Hedeflerimizden biri kaliteli baklavayı ucuz fiyata hem halkımıza hem de ihraç yaparak yurt dışındaki baklava severlere ulaştırmak” dedi.
“Havza göç alan bir ilçe olacak” Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir ise Havza OSB’nin sanayicilere nakliye açısından çok büyük avantajlar sunduğunu belirterek, “OSB’miz konumu ve içerisinden geçen demiryolu ile yatırımcılar için önemli avantajlar sağlamakta. Bu imkanların daha iyi hale gelmesi için çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. İnşallah Havza önümüzdeki yıllarda istihdam sorununu çözmüş ve göç alan bir ilçe olacak. Bunda kıymetli yatırımcılarımızın rolü çok büyük” diye konuştu.
Samsun’da şubat ayında 71,4 milyon dolarlık ihracat yapıldı
Samsun’da şubat ayında 71,4 milyon dolarlık ihracat, 55,1 milyon dolarlık da ithalat yapıldı.
Erdi Demir SAMSUN-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayı dış ticaret istatistiklerini paylaştı. TÜİK Samsun Bölge Müdürlüğü de yetki alanında bulunan Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya’nın şubat ayı rakamlarını açıkladı.
Ülke genelinde şubat ayında genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 6,4 azalırken, ithalat ise yüzde 10,1 arttı. Samsun’da şubat ayında ihracat 71,4 milyon dolar, ithalat 55,2 milyon dolar olarak gerçekleşti. Samsun’da geçen ay 90,9 milyon dolar olan ihracat rakamı şubatta 71,4 milyon dolara düşerken, ocak ayında 60 milyon dolar olan ithalat rakamı da şubat ayında 55,1 milyon dolara geriledi.
Tokat’ta şubat ayında ihracat 1,8 milyon dolar, ithalat 2,4 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Çorum’da şubat ayında ihracat 95,7 milyon dolar, ithalat 609,4 milyon dolar olarak gerçekleşti. Amasya’dan da şubat ayında 12,7 milyon dolar ihracat, 3,3 milyon dolar ithalat yapıldı.