Samsun Üniversitesinde (SAMÜ) “Biyomedikal Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programları” açıldı.
Samsun Üniversitesinin Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Biyomedikal Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programlarının açılması yönündeki başvurusu Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylandı. Samsun Üniversitesinin kısa zamanda önemli bir ivme yakaladığının altını çizen Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, “Üniversitemizin ve şehrimizin gelişimi hedefiyle lisansüstü programlarımızın açılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üniversitemiz kurumsal anlamda oluşumunu tamamlarken bir yandan da lisansüstü düzeyde eğitim verebilecek niteliğe kavuşmuştur. Bu bağlamda yaşanan gelişmeler bizim için gurur ve mutluluk kaynağıdır” dedi.
“Yüksek lisans programlarımız hayırlı olsun”
Biyomedikal Mühendisliği Yüksek Lisans Programı ile ilgili bilgiler veren Rektör Aydın, “Son dönemde insanlık ailesi olarak yaşadığımız pandemi, tıbbi cihazların önemini bir kez daha hissettirmiştir. Bu nedenle biyomedikal mühendisliği tezli yüksek lisans programının açılması yeni nesil tıbbi cihazlar geliştirecek alanında uzman insanlarımızın yetiştirilmesi açısından önem taşımaktadır. Samsun Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde açılan Biyomedikal Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı ile öncelikle Samsun ili ve çevresindeki illerin üniversitelerinin temel bilimler, sağlık bilimleri ve mühendislik alanlarından farklı bölümlerde lisans öğrenimini başarıyla tamamlamış adayların uzmanlaşmalarını sağlayacak bir lisansüstü eğitim verilmesi amaçlanmaktadır. Açılan bu tezli yüksek lisans programı ile Samsun ilimiz, Karadeniz Bölgemiz ve özellikle ülkemiz için sağlık alanındaki güncel problemlerin çözümüne yönelik ileri düzeyde deneysel araştırmalar yapılarak, biyomedikal mühendisliği bölümlerinin ülkemizde ve dünyada gelişmesine ve yayılmasına katkıda bulunulması hedeflenmektedir. Açılan yüksek lisans programı, Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi illeri ve bu illerdeki üniversiteler dikkate alındığında ilk olma özelliğindedir” diye konuştu.
Yazılım Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Yazılım Mühendisliği Yüksek Lisans programına ilişkin detaylar aktararak sözlerine devam eden Rektör Aydın, “Hızla gelişen bilgi teknolojileri, hem ülkelerin toplumsal dönüşümüne katkı sağlamakta hem de endüstriye olan etkisiyle önemli bir rekabet alanı oluşturmaktadır. Samsun Üniversitesi olarak yazılım mühendisliğini bu açıdan çok önemli bir bilim dalı olarak görüyoruz. Son dönemde ülkemizin teknoloji alanında yerli savunma sanayi, yerli otomobil, insansız hava araçları gibi yüksek teknolojiye sahip ve dünyanın ilgisini çeken atılımlar gerçekleştirdiği görülmektedir. Yazılım mühendisliği bilimi yüksek teknoloji gerektiren söz konusu bu alanların ayrılmaz ve çok önemli ana bileşenlerinden biridir. Bu nedenle ülkemizin sektörde ihtiyaç duyduğu kalifiye iş gücünün yetiştirilmesine katkı sağlamak amacıyla yazılım mühendisliği bölümünün lisans programını 2019 yılında açmıştık. Şimdiyse yazılım mühendisliği tezli yüksek lisans programını açmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”
Rektör Aydın açıklamasını şöyle tamamladı:
“Üniversitemizi daha da ileriye götürmek için ‘Nitelikli Toplum için Nitelikli Üniversite’ bilinciyle çalışmalarımıza devam edeceğiz. Samsun Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Biyomedikal Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programlarımızın üniversitemize, şehrimize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyor, YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’a YÖK üyelerimize ve emeği geçen ilgili programlardaki akademisyenlerimize teşekkürlerimi sunuyorum.”
Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar, 280 bin öğrenci, 21 bin öğretmen ve personeller ile yeni eğitim-öğretim sezonuna hazır olduklarını söyledi.
Erdi Demir SAMSUN-Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, tüm sınıf ve kademelerde 11 Eylül’de başlayacak 2023-2024 eğitim-öğretim yılı öncesinde okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liseye başlayacak öğrenciler için okula uyum programı ve rehberlik uygulamaları hazırlandı. Uyum programı kapsamında okul öncesi, ilkokul 1 ve lise 9’uncu sınıf öğrencileri 4-8 Eylül’de okulları, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla buluşacak.
“21 bin öğretmen ve 280 bin öğrenci ile yeni eğitim-öğretim sezonuna hazırız” Yaz dönemini, oluşabilecek sıkıntıları çözmek ve yenilikleri uygulamaya koyarak geçirdiklerini ifade eden Müdür Murat Ağar, dev eğitim kadrosu ile yeni sezona hazır olduklarını kaydetti. Yeni sezona hazır olduklarını ifade eden Murat Ağar, “2023-2024 eğitim-öğretim yılımız 11 Eylül’de başlayacak. Yaz dönemi boyunca gerekli hazırlıklarımızı yaptık. Verimli bir şekilde bu eğitim-öğretim yılını geçirmek üzere çalışmaları tamamladık. Öğretmenler 4 Eylül’de okullarında olacaklar. Bu sene okul öncesi sınıflar ile 1. sınıfa başlayacak öğrencilerimiz 4-8 Eylül arasında ‘uyum haftasını’ okullarda geçirecekler. Bu yıl 280 bin öğrencimiz ilimizde eğitim alacak. 21 bin öğretmen ile de öğrencilerimizin eğitim süreçlerini destekleyeceğiz. Yaz dönemi yoğun geçti. Öğretmenlerimizin okullarına atama süreçleri, yeni göreve başlayan öğretmenlerin okullarımızda görevlendirilmeleri tamamlandı” dedi.
“24 okulun güçlendirmesi bitti, 4 yeni okulun inşaatı tamamlandı” Eğitime kazandırılan yeni okullar ve güçlendirmesi tamamlanan okullar hakkında bilgi veren Ağar, “Okulların bakım-onarımı, depreme dayanıklılık süreçleri de tamamlandı. Yaz döneminde 350’den fazla okulda küçük onarım, boya-badana, temizlik gibi ihtiyaçlarını giderdik. Deprem güçlendirmesi noktasında 2023 yılı itibarıyla 17 okulumuzun güçlendirmesini tamamlayarak, öğrencilerimizin bu okullarına geçerek öğrenimlerini devam ettirmelerini sağlamıştık. Bugün itibarıyla 7 okulun daha güçlendirmesi tamamlandı. Böylece 2023’te 24 okulda deprem güçlendirmesi tamamlanmış oldu. Son 3 senede 49 yeni okulun inşaatını tamamlayarak eğitime açmıştık. Eylül ayı itibarıyla da 4 okulumuzun daha inşaatı tamamlayarak toplamda 53 yeni okulda öğrencilere hizmet veriyoruz” diye konuştu.
“16 bin yeni öğrenci eğitime başlayacak” 16 bin yeni öğrencinin 1. sınıfa başlayacağını açıklayan Ağar, “Bu yıl 1. sınıfa yaklaşık 16 bin yeni öğrenci başlıyor. Bu noktada velilerden isteklerimiz var. Her zaman olduğu gibi öğretmenlerimize güvenmeleri, bizlerle uyum içerisinde çalışmaları ve çocuklarını destekleyerek hep birlikte onların eğitim-öğretim süreçlerini kaliteli bir şekilde tamamlamada bizlere yardımcı olmalarını bekliyoruz. Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü camiası, il-ilçe teşkilatlarıyla, okul müdürlükleri ile öğretmenleri ile ve yardımcı personelin tamamıyla öğrencilere hizmet vermeye hazır” şeklinde konuştu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Samsun’un Havza ilçesine yapılacak ’25 Mayıs Anaokulu’nun ihalesi 25 Ağustos’ta yapılacak.
Abdurrahman Altun SAMSUN-Havza Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve TOBB AR-GE ve İnovasyon Kurulu Üyesi Erkan Acar, 154 ilçe arasında anaokulu yapılacak ilçelerden birisinin de Havza olduğunu belirtti.
03 Şubat 2022 tarihinde TOBB ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan ‘eğitime katkı protokolü’ kapsamında TOBB’un 154 ilçeye 154 okul projesi hazırladığını kaydeden Erkan Acar, Türkiye genelinde bazı okulların yapımı tamamlanırken, bazı okulların ise ihalesinin tamamlandığını hatırlattı. Acar, Havza’da yapılacak okulun ihalesinin 25 Ağustos’ta gerçekleştirileceğini ifade etti.
Okul hakkında bilgi veren Acar, “1230 metrekare kapalı alana sahip 25 Mayıs Anaokulu inşaatı ihale aşaması tamamlandıktan sonra 300 gün içerisinde tamamlanarak 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında faaliyete geçecek. Planlama bu şekilde. Samsun Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon başkanlığı tarafından ihale ilanı yayımlandı. 25 Ağustos tarihinde ihalesi yapılacak olup, sözleşmenin imzalanmasının ardından 5 iş günü içerisinde inşaat yapım çalışmalarına başlanacak” diye konuştu.
Samsun Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, ilçeye yapılacak yeni eğitim yatırımlarının müjdesini verdi. SAMSUN-Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar ile bir araya gelerek ilçede hayata geçirilecek eğitim yatırımlarını görüştü. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Başkan Togar, Tekkeköy’ü eğitimde marka kent haline getirecek çalışmalara dair planlamalar yaptıklarını belirtti.
Anaokulu, lise ve eğitim kompleksi yapılacak Planlanan eğitim yatırımlarına ilişkin müjdeler veren Togar, “Kutlukent ve merkezde bir anaokulu ve bir lise inşa edeceğiz. Nüfusu en kalabalık mahallemiz olan 19 Mayıs Mahallemizde ise her türlü eğitimin yanında 3-6 yaş grubu çocuklarımız için kreşinde bulunduğu, yine ailelere eğitimlerin verildiği bir Eğitim Kültür Kompleksini hayata geçireceğiz. Yine bir hayırseverimiz ile birlikte Aşağıçinik Mahallemizde yeri ayrılmış alana bir Fen Lisesi yapacağız” dedi.
2 ilkokul için yeni binalar inşa edilecek İlçe merkezindeki iki ilkokulun ise yeni binalar yapılarak taşınacağını belirten Hasan Togar, “Pınar Mahallemizde arazisini belediyemizin ürettiği 8 bin metrekarelik alana Merkez İlköğretim Okulu öğrencilerini taşıyarak, ikili eğitim yapan bir okulumuzu daha tekli eğitime geçirmiş olacağız. Yine ilçemizin en başarılı okullarından biri olan Kurtuluş Mahallemizdeki Atatürk İlkokulumuzun yoğunluğunu azaltmak için yeni bir okul inşa edeceğiz” diye konuştu. Başkan Togar, Samsunspor Stadyumu’nun altındaki alanda bir spor lisesini hayata geçirmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.