Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Eğitim

SAMÜ’de Biyomedikal ve Yazılım Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programları açıldı

Samsun Üniversitesinde (SAMÜ) “Biyomedikal Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programları” açıldı.

Samsun Üniversitesinin Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Biyomedikal Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programlarının açılması yönündeki başvurusu Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylandı. Samsun Üniversitesinin kısa zamanda önemli bir ivme yakaladığının altını çizen Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, “Üniversitemizin ve şehrimizin gelişimi hedefiyle lisansüstü programlarımızın açılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üniversitemiz kurumsal anlamda oluşumunu tamamlarken bir yandan da lisansüstü düzeyde eğitim verebilecek niteliğe kavuşmuştur. Bu bağlamda yaşanan gelişmeler bizim için gurur ve mutluluk kaynağıdır” dedi.

“Yüksek lisans programlarımız hayırlı olsun”

Biyomedikal Mühendisliği Yüksek Lisans Programı ile ilgili bilgiler veren Rektör Aydın, “Son dönemde insanlık ailesi olarak yaşadığımız pandemi, tıbbi cihazların önemini bir kez daha hissettirmiştir. Bu nedenle biyomedikal mühendisliği tezli yüksek lisans programının açılması yeni nesil tıbbi cihazlar geliştirecek alanında uzman insanlarımızın yetiştirilmesi açısından önem taşımaktadır. Samsun Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde açılan Biyomedikal Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı ile öncelikle Samsun ili ve çevresindeki illerin üniversitelerinin temel bilimler, sağlık bilimleri ve mühendislik alanlarından farklı bölümlerde lisans öğrenimini başarıyla tamamlamış adayların uzmanlaşmalarını sağlayacak bir lisansüstü eğitim verilmesi amaçlanmaktadır. Açılan bu tezli yüksek lisans programı ile Samsun ilimiz, Karadeniz Bölgemiz ve özellikle ülkemiz için sağlık alanındaki güncel problemlerin çözümüne yönelik ileri düzeyde deneysel araştırmalar yapılarak, biyomedikal mühendisliği bölümlerinin ülkemizde ve dünyada gelişmesine ve yayılmasına katkıda bulunulması hedeflenmektedir. Açılan yüksek lisans programı, Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi illeri ve bu illerdeki üniversiteler dikkate alındığında ilk olma özelliğindedir” diye konuştu.

Yazılım Mühendisliği Yüksek Lisans Programı

Yazılım Mühendisliği Yüksek Lisans programına ilişkin detaylar aktararak sözlerine devam eden Rektör Aydın, “Hızla gelişen bilgi teknolojileri, hem ülkelerin toplumsal dönüşümüne katkı sağlamakta hem de endüstriye olan etkisiyle önemli bir rekabet alanı oluşturmaktadır. Samsun Üniversitesi olarak yazılım mühendisliğini bu açıdan çok önemli bir bilim dalı olarak görüyoruz. Son dönemde ülkemizin teknoloji alanında yerli savunma sanayi, yerli otomobil, insansız hava araçları gibi yüksek teknolojiye sahip ve dünyanın ilgisini çeken atılımlar gerçekleştirdiği görülmektedir. Yazılım mühendisliği bilimi yüksek teknoloji gerektiren söz konusu bu alanların ayrılmaz ve çok önemli ana bileşenlerinden biridir. Bu nedenle ülkemizin sektörde ihtiyaç duyduğu kalifiye iş gücünün yetiştirilmesine katkı sağlamak amacıyla yazılım mühendisliği bölümünün lisans programını 2019 yılında açmıştık. Şimdiyse yazılım mühendisliği tezli yüksek lisans programını açmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”

Rektör Aydın açıklamasını şöyle tamamladı:

“Üniversitemizi daha da ileriye götürmek için ‘Nitelikli Toplum için Nitelikli Üniversite’ bilinciyle çalışmalarımıza devam edeceğiz. Samsun Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Biyomedikal Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programlarımızın üniversitemize, şehrimize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyor, YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’a YÖK üyelerimize ve emeği geçen ilgili programlardaki akademisyenlerimize teşekkürlerimi sunuyorum.”

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Eğitim

Samsun’un proje başarısı

Tokat’ta yapılan ’55. Lise Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Sergisi’nde Samsun’dan toplam 11 proje dereceye girdi, 5 proje ise finalist olarak Ankara’da yapılacak finallere katılma hakkını elde etti.

SAMSUN-
2024 yılı TÜBİTAK 55. Lise Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Sergisi’ne davet edilen projeler Samsun bölge kurulu tarafından belirlendi. Samsun, Amasya, Ordu, Giresun, Tokat, Kastamonu Sinop ve Çorum illerini kapsayan başvuruların değerlendirmesi sonucunda 100 proje bölge sergisine katılmaya hak kazandı. Samsun’da 23 proje bölge sergisine katılma başarısını gösterdi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Milli İrade Salonu’nda bölge sergisi gerçekleştirildi. Bölge finalinde Samsun’dan toplam 11 proje dereceye girerken, 5 proje ise finalist olarak Ankara’da gerçekleştirilecek final yarışmasına katılmaya hak kazandı.

Dereceye giren projeler
Değerler Eğitimi
Atakum Proje İmam Hatip Lisesi Danışman Öğretmen Ülkü Polat Dal ve öğrencileri Mehlika Barlak ve Elif Melek Gören “Lisan-ı Nezaket” adlı projesi ile 1.lik derecesi.
Atakum Proje İmam Hatip Lisesi Danışman Öğretmen Meryem Daştan ve öğrencileri Songül Özdemir, Reyyan Sezen, Zeynep Sare Çakır “Karakter Eğitimi Programı (KEP); Rıza Heybesi Örneği” adlı projesi ile 2.lik derecesi.
Bafra Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Danışman Öğretmen Kudret Demir ve öğrencileri Mine Ceylan, Samet Emir Nar “MEB e Bağlı Okullarda Sadece Musluk Vanalarının Kısılması Yönteminin Ülkemizdeki Su Tasarrufuna Etkisinin İncelenmesi” projesi ile 3.lük derecesi

Türk Dili ve Edebiyatı.
Mithatpaşa Anadolu Lisesi Hüseyin Eroğlu ve öğrencileri Gamze Esen, Kalbenur Sezgin, Kerem Durgun “Z Kuşağının E-dili” adlı projesi ile 1.lik derecesi.
Namık Kemal Anadolu Lisesi Danışman Öğretmen İlknur Birer ve öğrencisi Hayrunnisa Sesli “Yeraltı edebiyatının lise gençliğine bıraktığı etki üzerine bir farkındalık değerlendirmesi” projesi ile 2.lik derecesi.

Tarih
Canik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Danışman Öğretmen Berker Kılıç ve öğrencisi Berke Başar “Türk Tarihini Sanal Gerçeklikle Keşfet: 100 Yılın Öyküsü” adlı projesi ile 1.lik derecesi.

Matematik
Samsun Bilsem Danışman Öğretmen Esra İnan ve öğrencileri Rıdvan Peynir, Ahmet Berat Dursun ve Fatma Rana İltekin “Toplamları eşit iki sayı grubunun parçalanış sayısı ile ilişkisi” adlı projesi ile 3.lük derecesi.

Yazılım
Aziz Atik Fen Lisesi Danışman Öğretmen Adem Ünlü ve öğrencileri Burak Erdoğan ve Berkehan Arda Özdemir “Cardguard: Online Alışverişlerde Yüksek Güvenlik-Kart Şifreleme ve Yapay Zekalı Site Kontrolü” adlı projesi ile 1.lik derecesi.

Garip Zeycan Yıldırım Fen Lisesi Danışman Öğretmen Selçuk Uslu ve öğrencisi Miraç İmamoğlu “Yapay Zekada UNet ve Caps nette hibrit kullanımı ile Akciğer taramalarında nodül tespiti” adlı projesi ile 3.lük derecesi.

Fizik
Samsun Anadolu Lisesi Danışman Öğretmen İbrahim Pazarozyurt ve öğrencileri Esra Yıldırım ve Beyza Sarı “Işığın Kırılma Özelliğinden Yararlanarak Kızartma Yağların Kullanılabilirliğinin Belirlenmesi” adlı projesi ile 3.lük derecesi.

Sosyoloji
Samsun Bilsem Danışman Öğretmen Göker Baylan ve öğrencileri Eda Karamustafaoğlu ve Zeynep Baş “Liseli Gençlerde Afet Sonrası Ölüm Algısı Yaşamın Anlamı” adlı projesi ile 1.lik derecesi.

Okumaya devam et

Eğitim

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Samsun’daki 2 halk eğitim merkezine ödül

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından her yıl düzenlenen Hayat Boyu Öğrenmede İyi Uygulama Örnekleri çalışmasında bu yıl, Atakum Halk Eğitimi Merkezi “Başarının Önünde Engel Yok” projesiyle, Canik Halk Merkezi ise “CAMEK” projesi ile yayınlanmaya değer bulundu.

Furkan Abrek Ünal
SAMSUN-
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı kurumlarda uygulanan kurslarda, hayat boyu öğrenmeye katılım oranlarını artırmaya yönelik teşvik edici, ilham verici, özgün örnekler; her yıl “Hayat Boyu Öğrenmede İyi Uygulama Örnekleri çalışması” ile değerlendiriliyor. Altıncısı gerçekleştirilen çalışmada 73 ilden gelen 162 örnek, “Genel Müdürlük Seçim Komisyonu” tarafından titizlikle incelendi. Yapılan değerlendirmede 11 iyi uygulama örneği yayımlanmaya değer bulundu. 11 iyi uygulamanın 2’si Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı halk eğitim merkezlerinden geldi.

“Beşikten Mezara Kadar” eğitim anlayışıyla, farklılıklara sahip çıkan Atakum Halk Eğitimi Merkezi, tüm imkânlarıyla özel çocukların yanında oldu. Artı 1 farkla, Salihcan Öztan üst üste 6 yıl Türkiye şampiyonluğu, 4 Avrupa üçüncülüğü, 2 Avrupa ikinciliği, 3 dünya üçüncülüğü kazandı. Mehmet Yasin Bayraktar, gençler kategorisi Türkiye şampiyonluğu, büyükler kategorisi Türkiye ikinciliği kazandı.

“CAMEK” projesi ile İstihdam Garantili Meslek Edindirme Kursları düzenleyen Canik Halk Merkezi ise eğitimlerin sonunda kursiyerlerden 8 kursiyer mobilya kesim ve dikiş elemanı olarak koltuklara şekil verecek becerileri kazandı. 12 kursiyer Bilgisayar Destekli Mobilya Tasarımcısı olarak birçok ürünün bilgisayar ortamında çizimini ve tasarımını yapabilecek beceriye kavuştu. 9 kursiyer ise ahşap CNC makine operatörü olarak CNC makinelerini kullanabilen yeterliliklere sahip oldu.

Projeye destek veren Samsun Marangozlar ve Döşemeciler Esnaf ve Sanatkârlar Odasına bağlı işletmeler, proje öncesinde verdikleri istihdam taahhüdünü yerine getirerek isteyen kursiyerlerin işbaşı yapmalarını sağladılar.

Düzenlenen ödül töreninde kurumlara ödülleri Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete tarafından takdim edildi.

Okumaya devam et

Eğitim

2024-ALES/1 başvuruları başladı

21 Nisan 2024 tarihinde uygulanacak 2024 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na (2024-ALES/1) başvurular başladı.

Yunus Emre Aytekin
ANKARA-
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığından yapılan duyuruya göre, 2024-ALES/1 başvuruları başladı. Adaylar, başvurularını ÖSYM başvuru merkezleri aracılığıyla yapabilecekleri gibi ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden veya ÖSYM aday işlemleri mobil uygulamasından da yapabilecek. Sınav ise 21 Nisan 2024’te gerçekleştirilecek.
Ayrıca duyuruda, adaylara 2024-ALES/1 kılavuzunu dikkatle incelemeleri gerektiği vurgusu yapıldı.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.