Orta Karadeniz’in dünyaya açılan kapısı konumundaki Samsun Limanı’nda denizin üstünde endüstriyel atıklar sonucunda mikroorganizmaların aşırı derecede üremesiyle ‘deniz salyası’ benzeri bir tabaka oluştu.
Marmara Denizi’nin tamamında etkili olan deniz salyası olaylarının ardından Karadeniz’de oluşan görüntüler de tedirginlik oluşturdu. Deniz üstünde balıkçılara verdiği zarar kadar, su altında da birçok canlıya zarar veren müsilaj, Marmara Denizi’nin tamamında etkili olurken, Samsun Limanı’ndaki gemi atıklarının oluşturduğu kirlilik nedeniyle tek hücreli mikroorganizmaların (mikroalgler) aşırı üremesi Marmara Denizi’ndeki endişeyi Karadeniz’e taşıdı. Samsun Limanı’nda oluşan mikroorganizma tabakası havadan görüntülendi.
Doç. Dr. Baytut: “Bazı türler toksik yani zararlı olabiliyor”
Bazı mikroalglerin zararlı olduğunun altını çizen Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Baytut, “Deniz salyası dediğimiz mikroalgler, tek hücreli mikroorganizmalar var. Onların aşırı üremesiyle bir tabaka oluşmuş. Bu siyanobakterileri organizmalarının aşırı derecede üremesiyle suyun renk değiştirmesi sonucu ortaya çıktığını tahmin ediyoruz. Su örneği olmadan, mikroskopta incelemeden bakterinin tam çeşidi bilinemez. Bunların bazıları zararlı tür, toksik olabiliyor. Bazıları ise zararsız olup, aşırı üreme gösteriyor. Genelde bu evsel ve endüstriyel atıkların çok fazla olduğu yerlerde görülüyor. Samsun’da daha önceden de bu tür olaylarla ilgili gözlemler var. Kayıt yok belki ama eski insanların önceki dönemlerde böyle olayları gözlemlediği biliniyor. Biz de 2014 yılında Atakum sahilinde böyle bir olay gözlemlemiştik. 2014 yılından itibaren gördüğüm ilk olay da bu oldu. Samsun’da oluşan tabakaya deniz salyası diyemeyiz. Bu aynı tür değil ama onun gibi bir şey. Yani mikroorganizmaların aşırı derecede üremesi sonucu oluşan bir olay” dedi.
Samsun Limanı’ndaki mikroorganizma tabakası, rüzgarın esiş yönüne göre bazen kıyıya yakın yerlerde belirginleşirken bazen de iç kesimlerde belirginleşiyor. Erdi Demür-Ünsal Karka
Ordu‘da Fatsa-Aybastı kara yolunda heyelan oluştu, Sayacatürk mevkisi ulaşıma kapandı.
ORDU-Kentte 2 gündür aralıklarla sağanak etkili olurken, Çatalpınar ilçesi Sayacatürk Mahallesi Fatsa-Aybastı kara yolunda saat 13.00 sıralarında heyelan oluştu.
Yamaçtan kayan toprak ve kayalar yola aktı. Yol ulaşıma kapanırken, Karayolları ve belediye ekipleri bölgede çalışma başlattı.(DHA)
YÖK: 2024 YKS yerleştirme sonuçlarına göre üniversitelere kaydını yaptıramayan adaylara mazeret kayıt hakkı tanındı
Yükseköğretim Kurulu: 2024 YKSyerleştirme sonuçlarına göre üniversitelere kaydını yaptıramayan adaylara mazeret kayıt hakkı tanındı. Herhangi bir nedenle kaydını yaptıramayan adaylar 26 Ağustos – 2 Eylül tarihleri arasında kayıtlarını yaptırabilecek.(DHA)
AMASYA’da Yeşilırmak Nehri’nde toplu balık ölümleri yaşandı. Balıklar ile sudan numune alınırken, ölümlerin ilk belirlemelere göre çözünmüş oksijen yetersizliğinden kaynaklandığı belirtildi.
Şerife Serap KARA Yeşilırmak Nehri’nin geçtiği 55 Evler Mahallesi Ataşehir mevkisinde balık ölümleri yaşandı. Su yüzeyine çıkan ölü balıkları gören mahalleli, durumu polise bildirdi. İhbarla bölgeye gelen ekipler, incelemenin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli İl Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne haber verdi. Ekipler, hem nehirden hem de balıklardan numune aldı. İlk belirlemelere göre balık ölümlerinin çözünmüş oksijen yetersizliğinden kaynaklandığı belirtildi. Bu durumun da debinin düşük olması ve yüksek sıcaklıktan yaşanabileceği bildirildi. Kesin sonuçlar, numunelerin incelenmesinin ardından ortaya çıkacak. (DHA)