Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Eğitim

Rektör Ünal: “OMÜ’nün ihtiyacı kaliteli eğitim”

Üniversitenin çevrimiçi bayramlaşma töreninde konuşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Bir yıl içerinde üretilecek akademik çalışmalara ve AR-GE projelerine 25 milyon harcama yapmayı göze aldığımızı belirtmek isterim. Çünkü Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin ihtiyacı olan nitelikli ve kaliteli eğitim” dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kovid-19 pandemi tedbirleri nedeniyle Ramazan Bayramı bayramlaşma törenini çevrimiçi (online) olarak gerçekleştirdi. Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Ramazan Bayramı vesilesiyle Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Recep Sancak, Prof. Dr. Cengiz Batuk, Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, ile birlikte OMÜ Ailesini temsilen senato üyeleri, merkez başkanları, rektör danışmanları, fakülte ve meslek yüksekokulu (MYO) bölüm başkanları ve üniversite idarî yöneticileriyle çevrimiçi ortamda bir araya geldi. Birlik ve beraberlik mesajları verilerek karşılıklı bayram dilekleri dile getirildi.

‘‘Gönül isterdi ki bu bayramda yüz yüze olalım, birbirimizin tebessümünü, birbirimizin kucaklaşmasını sevinçle paylaşalım”

Ramazan Bayramı ile ilgili iyi temennilerde bulunan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, bayramın anlam ve önemini şu sözlerle dile getirdi: “Gönül isterdi ki bu bayramda yüz yüze olalım, birbirimizin tebessümünü, birbirimizin kucaklaşmasını sevinçle paylaşalım ama pandeminin bizden götürdüklerinden biri de beraber olamamamız. Birbirimizden uzak olduğumuz bu Ramazan Bayramı’nda Rabbim sağlık ve afiyetle nice bayramlara erişmeyi, sevdiklerimizle beraber nice bayramları görmeyi nasip eylesin. Ben öncelikle bir İlahiyatçı olmanın avantajını kullanarak bayram üzerine birkaç şey söylemek isterim. Öncelikle Ramazan Bayramı’nı kutlamak için Ramazan’ı algılamak gerekir. Ramazan ya da oruç nedir dediğimizde bu ibadet şeklinin temelini bilmemiz gerekiyor. Ben Ramazan’ı yoğunlaştırılmış bir kulluk eğitimi olarak değerlendiriyorum. Çünkü belli saatlerde yeme içme alışkanlıklarımıza ara vermek bir irade eğitimidir. Yani ortada sınırları belirlenmiş kurallar vardır ve bu kurallara uymak için de belirli idrak, azim ve güçlü iradeye sahip olmanız gerekir. Burada önemli olan ahlâk eğitimini yani birbirimize karşı olan saygımızı, hukukumuzu ve hakkın adaletini koruyarak var olan hassasiyetin güçlendirmesidir. Biz bu bayramda bu özellikleri hayata geçirmeyi başarabilirsek o zaman bayram bizim için gerçekten bayram olur.”

“Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin ihtiyacı olan nitelikli ve kaliteli eğitim”

Fakülte dekanları, bölüm başkanları ve idarî yöneticilerin yer aldığı görüşmede fakültelerin gerekli ihtiyaçları, hedefleri ve amaçları dile getirildi. Bu ihtiyaçlar için her türlü desteği göstereceklerini dile getiren Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal konuyla ilgili önemli noktalara dikkat çekti.
Milenyum çağı denilen bu çağda dünyada ve ülkede şartların çok hızlı değiştiğini, stratejik planlamaların ve stratejik eğlendirmelerin bu hızlı değişen şartlara göre devamlı gözden geçirilmesi gerektiğini dile getiren Rektör Ünal, “Şu anda üzerinde beraber çalıştığımız idari personel arkadaşlarımız ile üniversitenin Araştırma Merkezi’nin geliştirilerek, üretilecek projelere ve AR-GE çalışmalarına yapılacak desteği artırmak istiyoruz. Bunun için gelecek projelere ve oluşturulacak eğitim çalışmalarına ayrılan bütçeyi 15 milyon rakamına çıkardık. Ama bize gelecek nitelikli projeler olduğu takdirde bu bütçeye ek 10 milyon daha ekleme yapabiliriz. Böylece bir yıl içerinde üretilecek akademik çalışmalara ve AR-GE projelerine 25 milyon harcama yapmayı göze aldığımızı belirtmek isterim. Çünkü Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin ihtiyacı olan nitelikli ve kaliteli eğitim. Bu üniversitenin yeni binalara veya betonlara ihtiyacı yok. Yeterince beton binalara sahibiz zaten. Bu betonlaşma sürecine harcanan miktarları ve emeği durdurarak buralara harcanan enerjilerin asıl ihtiyaç duyulan eğitime harcanmasını istiyoruz. Bu sadece öğrenciler için değil bu kampüste ve üniversiteye bağlı tüm fakültelerde yer alan her varlık için amaçladığımız bir hedeftir” diyerek sözlerini noktaladı.
Bayramda farklı yerlerde bulunan dekanlar ve merkez başkanları canlı yayında söz alarak yürüttükleri çalışmalar hakkında kısa bilgiler verirken, sıcak sohbetlerle devam eden görüşmede karşılıklı bayramlaşıldı ve iyi dilek temennileri paylaşıldı.

Kovid-19 pandemisi nedeniyle son bir yıl içinde üçüncü kez çevrimiçi gerçekleştirilen Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bayramlaşma Töreni’nin sunumunu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden Öğr. Gör. Onur Şen üstlendi.

Eğitim

LGS tercih sonuçları açıklandı

MEB: Liselere Geçiş Sınavı (LGStercih (yerleştirme) sonuçları “meb.gov.tr” adresi üzerinden açıklandı.

Okumaya devam et

Eğitim

YÖK’ten vakıf üniversitelerine ‘ücret’ uyarısı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), vakıf yükseköğretim kurumlarına öğrenim ücretleri konusunda uyarı yazısı gönderdi.

Ruken KADIOĞLU
ANKARA-YÖK‘ten yapılan yazılı açıklamada, öğrencilerin kriterlerinin başında öğrenim ücretlerinin geldiği belirtilerek, “Bilindiği üzere devlet üniversitelerinde 2011-2012 Akademik Yılı’ndan beri birinci öğretimdeki öğrencilerden katkı payı alınmıyor. Yine bilindiği gibi vakıf yükseköğretim kurumları kazanç amacına yönelik kurulamaz. Adayların kaydolacakları programın tamamlanma süresi boyunca yaklaşık güncellenme oranları ile öğrenim ücretlerini bilmek istemeleri, sürpriz veya beklenmedik bir ücret değişikliği ile karşılaşmak istememeleri son derece haklı ve meşru bir taleptir” denildi.(DHA)

Okumaya devam et

Eğitim

YKS birincileri başarılarının sırrını anlattı

8-9 Haziran’da yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. Eşit Ağırlık puanında Türkiye birincisi Galatasaray Lisesi öğrencisi Berra Kuruş olurken, Yabancı Dil puanında Fransızca’da birinciliği Çapa Fen Lisesi öğrencisi Yunus Emre Aydoğan aldı. Ekonomi okumak istediğini söyleyen Kuruş sınava hazırlanacaklara tavsiyelerde de bulunarak, “Yapamadığım soruların üzerine çok eğildim ve bunun çok katkısı olduğunu düşünüyorum. Bir tavsiye vermem gerekecekse de bunu söyleyebilirim” dedi. Yabancı Dil puanında Fransızca’da birinci olan Yunus Emre Aydoğan ise, “2016’dan itibaren tüm Fransızca YDT’leri çözerek hazırlandım ve aslında orada sınavın sizden ne istediğini de görmüş oluyorsunuz” şeklinde konuştu.

Kübra SONKAYA -Fırat ALKIZ
İSTANBUL-8-9 Haziran’da üç oturum halinde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. Yabancı Dil Testi’nde Almanca’da Kabataş Erkek Lisesi’nden Sevgi Kırmızıbekmez, Arapça’da Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Yusuf Salih Orhan, Fransızca’da Çapa Fen Lisesi’nden Yunus Emre Aydoğan, İngilizce’de İstanbul Atatürk Fen Lisesi’nden Mehmet Alp Güneş birinci oldu. YKS’de Alan Yeterlilik Testi’nde Eşit Ağrılık puanı birinciliğini ise, Galatasaray Lisesi öğrencisi Berra Kuruş aldı.

Kuruş ve Aydoğan sınava nasıl hazırlandıklarını anlattı; YKS’ye girecek öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

“EKONOMİ OKUMAK İSTİYORUM”

Daha önce 2019’daki LGS’de de birinci olan Eşit Ağırlık Türkiye birincisi Berra Kuruş, YKS’ye hazırlanırken Beşiktaş’taki özel eğitim merkezine devam etti. 2 yıl boyunca okuldan kalan zamanlarında merkeze giden Kuruş, bu sürede yaklaşık 80 bin soru çözdü. Kuruş “İyi birşey bekliyordum ama tabii tam birinciliği de bilemiyordum. Bazı öğretmenlerim acaba diyordu ama ben tam kesin olur diye de düşünmek istemiyordum; ama çok mutluyum, şimdi sevinçliyim. LGS 2019’da da Türkiye birincisi oldum ve Galatasaray Lisesi’ne yerleştim. Boğaziçi veya bir iki özel üniversiteden birinde ekonomi bölümünü okumak istiyorum. Gelecekte finans üzerine çalışmak istiyorum, finans danışmanlığı yapmak istiyorum” dedi.

Üniversite sınavına gireceklere tavsiyelerde de bulunan Kuruş, “Ailem çok mutlu oldu, çok gururlandı tabii ki. Açıkçası eğitim hayatım boyunca düzenli çalışan bir öğrenciydim ama YKS özelinde de 11. sınıf itibarıyla daha yoğun çalışmaya başladım diyebilirim. Yaz tatilimi iyi değerlendirdim 12. sınıfa geçişte. 12. sınıfta da performansımı yavaş yavaş artırarak enerjimi tamamen tüketmeden düzenli bir şekilde ilerlemeye gayret ettim. Bu dönemde ailem ve öğretmenlerim çok destek oldu. Arkadaşlarıma aynı şekilde hepsine teşekkürü bir borç biliyorum. Yapamadığım soruların üzerine çok eğildim ve bunun çok katkısı olduğunu düşünüyorum. Bir tavsiye vermem gerekecekse de bunu söyleyebilirim. Kesinlikle daha çok zorlandıkları ve yapamadıkları konuların üzerine giderlerse başarının gelmesi kaçınılmaz oluyor diyebilirim” şeklinde konuştu.

” ‘TÜRKİYE BİRİNCİSİ OLDUM’ DEDİ İNANILMAZ MUTLU OLDUM”

Kuruş’un YKS’ye hazırlanırken destek aldığı Beşiktaş’taki özel öğretim merkezinin kurucu ve öğretmeni Onur Meynioğlu, “Berra’yı ben de çok kutluyorum, beklediğimiz bir sonuçtu. Yıl içinde de Türkiye genellerinde başka birincilikler gördük ondan; ama tabii gerçekten bu haberi almak bambaşka bir mutluluk. Sabah uyandım, kahvemi içerken telefon açtı Berra. Ben de Galatasaray Lisesi mezunuyum, o yüzden ağabey der. ‘Ağabey Türkiye birincisi oldum’ dedi, inanılmaz mutlu oldum, elim ayağım birbirine dolaştı. 5 dakika sonra Ömer aradı yine öğrencimiz, ben de TM’de (Türkçe-Matematik) ‘Türkiye ikincisi oldum’ dedi. Ondan 15 dakika sonra Kevser aradı. Kevser Demir, ‘Ben de Türkiye üçüncüsü oldum’ dedi. İnanamadım, ne yapacağımı şaşırdım. Açıkçası geçmiş senelerde de çok büyük başarılarımız vardı ama 1-2-3 tarihte belki de görülmemiş bir şeydir. Bu başarılar nasıl geldi derseniz; genel alışılagelmiş sınava hazırlık sistemlerini de değiştirdiğimizi düşünüyoruz. Hala çünkü veliler geliyorlar ve soruyorlar, günde 400 soru mu çözelim 500 mü. Bunların çok demode olduğunu düşünüyorum. Data çağındayız, teknoloji çağındayız. Yaklaşık 6 yıl önce bunun önemini fark edip öğrencilerin datalarını toplama üzerine sistemler geliştirmeye çalıştık. Biz öğrenciye günde bir sürü soru çöz diyoruz, ödev veriyoruz bunların hepsine sadece yaptı yapmadı gözüyle bakıp sınavdan gelen küçük datalarla öğrenciyi yönlendirmeye çalışıyoruz. Bu doğru bir yöntem değil. Biz 6 yıl önce burayı kurduk. Öğrencinin ödevlerinde çözdüğü bütün dataları da toplamaya başladık. Mesela Berra ile ilgili elimizde 30 bin, 40 bin sorunun üzerinde data var. Doğal olarak Berra’nın gerçekten nerede takıldığını, neresini yükseltebileceğimiz, nereye dokunmamız gerektiğini, bu datalar sayesinde çok net görüyorduk” diye konuştu.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.