Manavgat Irmağının denize döküldüğü Boğaz mevkiinde caretta carettalar ilk yumurtalarını bırakmaya başladı. DEKAFOK Başkanı Seher Ulaş, “Mayıs ayı itibari ile Caretta annelerimiz sahillerimize yumurtlamak için çıkış yapmaya başladı. Bu yılın ilk yuvası mendirek bölgemizde. Yuvamızı kafesle koruma altına aldık. Yavru çıkışlarının temmuz ayında başlayıp eylül ayı sonuna kadar devam edecek” dedi.
Manavgat Irmağının denize döküldüğü boğaz mevkiindeki caretta carettalar, yumurtalarını kazdıkları çukurlara bırakmaya başladı. Caretta carettaların yumurtlama döneminde sorun yaşamaması için kısa adı DEKAFOK olan Deniz Kaplumbağaları, Akdeniz Fokları ve Kum Zambakları Koruma ve Yaşatma Derneği, motorlu araçların bölgeye girmemesi için çeşitli önlemler alıyor. DEKAFOK Başkanı Seher Ulaş, her yıl binlerce deniz kaplumbağasının Manavgat sahillerine yumurta bıraktığını, dernek yönetimi ve çevre gönüllüleriyle birlikte sahillerde yuvaları korumak amacıyla nöbet tuttuklarını, carettaların sahile çıkması sırasında sorun yaşamamaları için çevre temizliği yaptıklarını söyledi.
“Gerekli itinayı gösterelim” Caretta carettaların yumurtlama döneminin Mayıs ayı itibariyle başladığını belirten Seher Ulaş, “Kendi imkanlarımızla Kısalar’dan Avsallar’a kadar 65 kilometrelik Manavgat sahillerinde hizmet veriyoruz. Mayıs ayı itibari ile Caretta annelerimiz sahillerimize yumurtlamak için çıkış yapmaya başladı. Bu yılın ilk yuvası mendirek bölgemizde. Yuvamızı kafesle koruma altına aldık. Yavru çıkışlarının temmuz ayında başlayıp eylül ayı sonuna kadar devam edecek. 2020 yılında başarılı çalışmalarımızın sonucunda sahillerimizde 62 bin caretta caretta yavrusunu denizlere uğurladık. Ayrıca nesli tükenmekte ve dünyada sadece 400 tane Akdeniz Fokunun 2 tanesini balıkçılarımızın ve toplumun duyarlılığı sayesinde koruduk. Yine 6 bin kök endemik bitki kum zambağını güvenli alana taşıdık” diye konuştu.
“İstilacı balon balığı yumurtasını tüketiyorlar” Carettaların özellikle denizanası ve balon balığı yumurtalarını yiyerek popülasyonunu engellediğini belirten Ulaş “En önemli faydalarından bir tanesi, mutasyona uğramış istilacı balon balığı yumurtasını tüketmeleri. Bununla ilgili birçok akademisyenin ve dalgıçların beyanları ve öngörüleri var. Manavgat caretta cerattalar için Akdeniz bölgesinde en önemli yuvalama havzalarında bir tanesi. Belki de carettalarımız olduğu için balon balığı vakalarını Manavgat’ta neredeyse hiç duymadık, görmedik” şeklinde konuştu.
“En büyük tehlike motorlu araçlar ve ateş yakılması” Caretta yuvalarına en büyük zararı sahillerde dolaşan motorlu araçların, ateş yakılmasının, yapay ışık, ses ve havai fişek patlatılmasının verdiğini belirten Ulaş, buna karşı doğa koruma ekipleri, sahil güvenlik ve jandarma ekipleri işbirliğinde uyarılar yaptıklarını, uymayanlara ise cezai işlem uygulandığını söyledi.
Karadeniz’de gece saatlerinden itibaren kıyı kesimlerde kuvvetli yağmur ve karla karışık yağmur, iç kesimlerde ise yoğun kar yağışı bekleniyor. Soğuk havanın cuma gününe kadar etkili olması tahmin ediliyor. SAMSUN-Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan son değerlendirmelere göre, Karadeniz Bölgesi’nde gece saatlerinden itibaren kuvvetli yağmur ve karla karışık yağmur, iç kesimlerde de yer yer yoğun kar yağışı beklendiği belirtildi. Samsun, Sinop, Kastamonu, Amasya, Ordu, Çorum ve Tokat’ta yaşayan vatandaşların, kuvvetli rüzgâr, fırtına, buzlanma, don ve kıyı kesimlerde su baskını gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olmaları gerektiği uyarısı yapıldı.
Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Bölgemizde beklenen yağışların bu gece saatlerinden itibaren kıyı kesimlerde kuvvetli yağmur ve karla karışık yağmur, Kastamonu’nun kuzey ilçelerinde ve iç kesimlerde kuvvetli kar yağışı şeklinde görüleceği tahmin ediliyor. Kar yağışlarının Sinop ve Samsun’un doğusu Asarcık, Lâdik ve Salıpazarı yükseklerinde, Amasya’nın doğu kesimleri, Ordu’nun iç kesimleri, Çorum’un kuzey ilçelerinde ve Tokat çevrelerinde yer yer yoğun kar yağışı şeklinde olması bekleniyor” ifadelerine yer verildi.
Bölgede yaşayan vatandaşların ulaşımda aksamalar, kuvvetli rüzgar ve fırtına, buzlanma ve don olayı, görüş mesafesinde azalma ve kıyı kesimlerde su baskını gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği ifade edilirken, kuvvetli yağışların perşembe sabah saatlerinden itibaren etkisini kaybetmesi ancak soğuk havanın cuma gününe kadar etkili olmasının beklendiği ifade edildi.
Ayrıca Doğu Karadeniz’de deniz üzerinde fırtına beklendiği, rüzgarın çarşamba günü gece saatlerinden itibaren batı ve kuzeybatı yönünden 6 ila 8 knot kuvvetinde fırtına şeklinde eseceği belirtilirken, fırtınanın perşembe günü öğle saatlerinde etkisini kaybedeceği kaydedildi.
10 yılda topladıkları 200 bin böceği müzede sergilemek istiyorlar
Samsun’da öğretim üyeleri ve öğrenciler 10 yılda topladıkları 200 bin böcekle “Böcek Koleksiyonu” yaptı. Akademisyen ve öğrenciler böcekleri müzede sergilemek istiyor.
Furkan Abrek Ünal SAMSUN-Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından, Türkiye’nin bütün bölgelerinden uzun yıllar süren çalışmalar sonucunda 200 bin adet böcek toplandı. Arıdan çekirgeye, akrepten çıyana kadar çevreden toplanan böcekler ve akrabaları Bitki Koruma Bölümü’nde bulunan özel bir odada kutular içinde muhafaza ediliyor. Böcekleri görmek için veya araştırma yapmak için çok sayıda öğrencinin geldiğini belirten Doç. Dr. İslam Saruhan, böcekleri bir müze ortamında sergilemek istediklerini söyledi.
“Müze haline getirilip halka açılmalı” Böcek koleksiyonu hakkında bilgi veren Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İslam Saruhan, “Bu koleksiyonu oluştururken öğrencilerimizden destek alıyoruz. Biz kendi çalışmalarımız sonucunda elde ettiğimiz böcekleri bu koleksiyonumuza dahil edip burada depoluyoruz. Bu koleksiyonda yaklaşık 200 bin adet böcek vardır. Ama tür, familya bazında kaç tür olduğunun çalışmasını henüz yapmadık. Koleksiyonun elbette bakımı çok zordur. Böcekleri saklarken en büyük düşmanımız yine böcekler oluyor. Şu anda böceklerimize oldukça zarar veriyorlar ve biz de bunu önlemeye çalışıyoruz. Bir asistan arkadaşımız burada görevli ve ciddi mesai harcıyor. Amacımız buradaki koleksiyonu müze haline getirmek. Buraya çok sayıda ilköğretimlerden ve anaokullarından öğrenci geliyor. Her birini ayrıntılı şekilde buraya almamız mümkün değil. Çünkü bu böcekler en ufak dokunuşta zarar görebiliyor. O yüzden müze haline getirilip halka açılması gerekiyor. Bize gelen öğrencilere kendi hazırladığımız kutularla bu böcekleri gösteriyoruz ve çok memnun ayrılıyorlar. Koleksiyonumuz şu anda daha çok böcek türlerinden oluşuyor. Burada sadece zararlı böceklerin koleksiyonunu yapmıyoruz. Zararlı zararsız, faydalı faydasız bütün böcekleri burada topluyoruz. Böcek olmayıp böceklerle akraba olan akrep, örümcek, kırkayak, çıyan, gibi hayvanları da bir yandan topluyoruz. Ancak koleksiyonumuzun büyük bir kısmını böcekler oluşturuyor. Bunlar da tahminimce 100 civarında familyadan oluşuyorlar. Toplamda ise 200 bin civarında böceğimiz burada bulunuyor” diye konuştu.
Samsun Büyükşehir Belediyesi 11 ili etkileyen asrın felaketi sonrası arama-kurtarma ve yardım faaliyetlerine katılırken, şimdi de sel felaketi yaşayan Şanlıurfa ve Adıyaman’a destek için ek ekipler çıkardı.
SAMSUN-11 ili etkileyen deprem felaketi sonrasında sel afeti yaşayan Şanlıurfa ve Adıyaman’da afetin yaraları sarılmaya çalışılırken, bir yandan da arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Sel felaketi sonrasında Samsun Büyükşehir Belediyesi ekipleri de hızla yola çıkarak bölgede yapılan çalışmalara katıldı. 8 personelden oluşan Büyükşehir Belediyesi ekibi, 6 motopomp, 2 çamur pompa, ala hortumu, ala anahtarı, ala süzgeci, jeneratör, hortum, kazma, kürek, vidanjör ve su tankeri ekipmanlar ile AFAD koordinesinde su baskınlarına müdahale etti.
İtfaiye Dairesi Başkanlığı’ndan giden 4 kişilik ekip Adıyaman’da, sel sularına kapılarak kaybolan 2 aylık hamile Fatma Tekdal ile 1,5 yaşındaki kızı Zeynep Zümra Tekdal’ı arama-kurtarma çalışmalarında yer alıyor. Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (SASKİ) bağlı ekipler ise Şanlıurfa’da sel felaketi sonucu çamurla kaplanan ev, cadde ve sokaklarda su tahliye ve temizlik çalışması yürütüyor. Ayrıca vatandaşlara temiz içme suyu da dağıtılıyor.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, ikinci bir afet yaşayan bölgeye sel felaketi sonrasında hızla ekipleri sevk ettiklerini belirterek “Deprem felaketi sonrasında bir de bölgede sel felaketi yaşandı. Hızla ekiplerimizi hemen selin vurduğu kentlerimize sevk ettik. Ekiplerimiz Adıyaman ve Şanlıurfa’da çalışmalara devam ediyor. Devlet ve milletin el ele verip, deprem afetinde olduğu gibi şimdi de sel bölgelerinde yaraları saracağız. Büyükşehir belediyesi olarak bölgede vatandaşlarımızın yanında olmaya ve ihtiyaçlarını gidermek için çalışmaya devam edeceğiz. Bu zor günleri birlikte geride bırakacağız” dedi.