Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Antalya’da Caretta Caretta yumurtaları için nöbet başladı

Manavgat Irmağının denize döküldüğü Boğaz mevkiinde caretta carettalar ilk yumurtalarını bırakmaya başladı. DEKAFOK Başkanı Seher Ulaş, “Mayıs ayı itibari ile Caretta annelerimiz sahillerimize yumurtlamak için çıkış yapmaya başladı. Bu yılın ilk yuvası mendirek bölgemizde. Yuvamızı kafesle koruma altına aldık. Yavru çıkışlarının temmuz ayında başlayıp eylül ayı sonuna kadar devam edecek” dedi.

Manavgat Irmağının denize döküldüğü boğaz mevkiindeki caretta carettalar, yumurtalarını kazdıkları çukurlara bırakmaya başladı. Caretta carettaların yumurtlama döneminde sorun yaşamaması için kısa adı DEKAFOK olan Deniz Kaplumbağaları, Akdeniz Fokları ve Kum Zambakları Koruma ve Yaşatma Derneği, motorlu araçların bölgeye girmemesi için çeşitli önlemler alıyor. DEKAFOK Başkanı Seher Ulaş, her yıl binlerce deniz kaplumbağasının Manavgat sahillerine yumurta bıraktığını, dernek yönetimi ve çevre gönüllüleriyle birlikte sahillerde yuvaları korumak amacıyla nöbet tuttuklarını, carettaların sahile çıkması sırasında sorun yaşamamaları için çevre temizliği yaptıklarını söyledi.

“Gerekli itinayı gösterelim”
Caretta carettaların yumurtlama döneminin Mayıs ayı itibariyle başladığını belirten Seher Ulaş, “Kendi imkanlarımızla Kısalar’dan Avsallar’a kadar 65 kilometrelik Manavgat sahillerinde hizmet veriyoruz. Mayıs ayı itibari ile Caretta annelerimiz sahillerimize yumurtlamak için çıkış yapmaya başladı. Bu yılın ilk yuvası mendirek bölgemizde. Yuvamızı kafesle koruma altına aldık. Yavru çıkışlarının temmuz ayında başlayıp eylül ayı sonuna kadar devam edecek. 2020 yılında başarılı çalışmalarımızın sonucunda sahillerimizde 62 bin caretta caretta yavrusunu denizlere uğurladık. Ayrıca nesli tükenmekte ve dünyada sadece 400 tane Akdeniz Fokunun 2 tanesini balıkçılarımızın ve toplumun duyarlılığı sayesinde koruduk. Yine 6 bin kök endemik bitki kum zambağını güvenli alana taşıdık” diye konuştu.

“İstilacı balon balığı yumurtasını tüketiyorlar”
Carettaların özellikle denizanası ve balon balığı yumurtalarını yiyerek popülasyonunu engellediğini belirten Ulaş “En önemli faydalarından bir tanesi, mutasyona uğramış istilacı balon balığı yumurtasını tüketmeleri. Bununla ilgili birçok akademisyenin ve dalgıçların beyanları ve öngörüleri var. Manavgat caretta cerattalar için Akdeniz bölgesinde en önemli yuvalama havzalarında bir tanesi. Belki de carettalarımız olduğu için balon balığı vakalarını Manavgat’ta neredeyse hiç duymadık, görmedik” şeklinde konuştu.

“En büyük tehlike motorlu araçlar ve ateş yakılması”
Caretta yuvalarına en büyük zararı sahillerde dolaşan motorlu araçların, ateş yakılmasının, yapay ışık, ses ve havai fişek patlatılmasının verdiğini belirten Ulaş, buna karşı doğa koruma ekipleri, sahil güvenlik ve jandarma ekipleri işbirliğinde uyarılar yaptıklarını, uymayanlara ise cezai işlem uygulandığını söyledi.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çevre

AKOM’dan uyarı: Çarşamba gününe dikkat, İstanbul’da kuvvetli kar yağışı geçişleri bekleniyor

AKOM Çarşamba günü İstanbul’da kuvvetli kar yağışının etkili olacağını duyurdu. Hava sıcaklıklarının 1 ila 6 derece arasında seyretmesi bekleniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı (AKOMÇarşamba günü İstanbul’da kuvvetli kar yağışının etkili olacağını duyurdu. AKOM’un değerlendirmelerine göre, kar yağışı Çarşamba sabah saat 07.00 itibarıyla Avrupa Yakası’nın batı ilçelerinde (Başakşehir, Büyükçekmece, Arnavutköy, Silivri ve Çatalca) başlayacak. Öğle saatlerinden itibaren ise Anadolu Yakası’nın doğu ilçelerinde (Şile, Kartal, Pendik ve Tuzla) yoğun kar geçişleri yaşanacak. Yağış anında ulaşımda aksama ve görüş mesafesinde azalma yaşanabileceği konusunda uyarılarda bulunuldu. Hava sıcaklıklarının 1 ila 6 dereceye arasında seyretmesi bekleniyor. AKOM, özellikle buzlanma ve ulaşımda yaşanabilecek aksamalara karşı dikkatli olmaya çağırdı. Yetkililer, zorunlu olmadıkça özel araç kullanımından kaçınılması ve toplu taşımanın tercih edilmesi gerektiğini belirtti.  (DHA)

Okumaya devam et

Çevre

Ege Denizi’nde 15 saatte 89 deprem

Ege Denizi‘nde 00.30 ile 15.30 saatleri arasındaki 15 saatlik zaman dilimde büyüklükleri 1.7 ile 4.8 arasında değişen 89 deprem oldu.

 Seza Nur ALPDÜNDAR
İZMİR-Ege Denizi‘nde 28 Ocak itibarıyla yoğunlaşan sismik hareketlilik sonucunda bölgedeki deprem sayısı 400’ü geçti. Yunanistan’ın Santorini Adası’nın yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda yoğunlaşan, derinlikleri 5 ile 25 kilometre arasında değişen depremler Türkiye’de hissedilmese de tedirginliğe neden oldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, bugün 00.30 ile 15.30 saatleri arasındaki 15 saatlik zaman dilimde en küçüğü 1.7 en büyüğü 4.8 olmak üzere toplam 89 deprem meydana geldi. (DHA)

Okumaya devam et

Çevre

Prof. Dr. Şengör: Depremde Marmara’da 7 metre tsunami dalgası olabilir

Prof. Dr. Celal Şengör, “Eğer bir yer kayması olursa merkezi havzada bu tsunami yaratabilir. Doğu Marmara’da bu hesaplandı büyük bir yer kayması muhtemel bir yer kayması olması neticesinde 7 metreye yakın tsunami dalgası olabilir diye Türk Hava Kuvvetleri’nin isteği üzerine böyle bir araştırma yapıldı. Hava Harp Okulu’nun bulunduğu yerde dalga yüksekliği 7 metreyi buluyor Yeşilköy’de” dedi.

Mehmet YİRUN-Şafak TAŞOYAR
TEKİRDAĞ-Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi İlçe Belediyesi ve İstanbul Yaşam Derneği iş birliğinde, ‘Beklenen İstanbul Depremi Marmaraereğlisi’ne Etkileri’ konulu konferans, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Mustafa Onur Bozkurter ve vatandaşların katıldığı konferansa konuşmacı olarak katılan jeolog Prof. Dr. Celal Şengör, depremle ilgili bilgiler verdi.

Slaytlar eşliğinde görsellerin izletilmesinin ardından konuşan Prof. Dr. Şengördeprem konusunda gerçekçi olunmak zorunda olunduğunu söyledi. Şengör, “Kuzey Anadolu Fay Hattı, İstanbul’dan başlayıp, Marmaraereğlisi’ne kadar uzanıyor ve bu fayın hareketi, bölgedeki deprem riskini doğrudan etkiliyor. Maramaraereğlisi’nde 7,6 deprem bekleniyor. Dolayısıyla Marmarereğlisi topun ağzında. Bir yer kayması olup olmamasına bağlı. Eğer bir yer kayması olursa ki olabilir, merkezi havzada bu tsunami yaratabilir. Doğu Marmara’da bu hesaplandı büyük bir yer kayması muhtemel bir yer kayması olması neticesinde 7 metreye yakın tsunami dalgası olabilir diye Türk Hava Kuvvetleri’nin isteği üzerine böyle bir araştırma yapıldı. Hava Harp Okulu’nun bulunduğu yerde dalga yüksekliği 7 metreyi buluyor Yeşilköy’de” dedi.

‘GERÇEKÇİ OLMAK MECBURİYETİNDEYİZ’

Karanlık bir manzara çizdiğini söyleyen Şengör, “Ama gerçekçi olmak mecburiyetindeyiz. Her şey güllük gülistanlık deyip de kendimizi aldatıp yaşayamayız. İstanbul’da olacak felaketin düşünemiyorum. Korkunç olacak ve bunun için tedbir alınmadığından emin olun” dedi. (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.