Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Gündem

Salgın kontrol altında!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı ardından yaptığı açıklamada, “İnsanımızın sağlığını her şeyin önüne koymak, milletimizin bize verdiği sorumluluğun en başta gelen şartıdır. Ramazan ayı boyunca uyguladığımız kısmi ve tam kapanma tedbirleri sayesinde hamdolsun salgını yeniden büyük ölçüde kontrol altına aldık” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnafa destek paketini açıkladı

Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnafa destek paketini duyurdu. 2021 alım fiyatlarını kamuoyuyla paylaşan Erdoğan, 1 Haziran’dan itibaren başlayacak kademeli normalleşme takviminin ikinci etabıyla ilgili de önümüzdeki günlerde açıklama yapılacağını kaydetti.

Corona virüsü salgınıyla mücadele tedbirleri kapsamında 29 Nisan Perşembe saat 19.00’da başlayan 17 günlük tam kapanma bugün saat 05.00’de sona erdi. Bugün saat 05.00’dan itibaren 1 Haziran Salı günü saat 05.00’e kadar sürecek ‘kademeli normalleşme’ dönemi de başlamış oldu.

Yeni dönemin ilk gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında kabine toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda corona virüsü salgının seyrinin yanı sıra esnafa yönelik destek paketinin de görüşüldüğü belirtildi.

“SALGINI YENİDEN BÜYÜK ÖLÇÜDE KONTROL ALTINA ALDIK”

Sona eren toplantının ardından alınan kararlarla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

* Salgın sebebi ile gönlümüzce bir bayram idrak edemediğimiz açıktır. Dünyanın tamamıyla birlikte ülkemizi esir alan salgın musibetine karşı verdiğimiz mücadelenin tek amacı 84 milyon insanımızın her birinin sağlığını korumak, geleceğini güvence altına almaktır.

* Vefat sayısının 45 bine dayandığı on binlerce insanımızın yoğun bakımlarda sıkıntılı günler geçirdi. 100 binlerce insanımızın hastanelerde tedavi gördüğü 5 milyon 100 bini aşkın insanımızın bu illeti maruz kaldığı bir ortamda başka türlü hareket edebilmemiz mümkün değildir.

* İnsanımızın sağlığını her şeyin önüne koymak milletimizin bize verdiği sorumluluğun en başta gelen şartıdır. Ramazan ayı boyunca uyguladığımız kısmi ve tam kapanma tedbirleri sayesinde hamdolsun salgını yeniden büyük ölçüde kontrol altına aldık.

* Kademeli normalleşme takviminin ilk etabını oluşturan mayıs ayınının kalan günleri ile ilgili uygulama esaslarını İçişleri Bakanlığımız duyurdu.

* Hafta sonu mayıs ayı sonuna kadar sokağa çıkma kısıtlaması devam edecek. Şehirler arası seyahatler, sokağa çıkma kısıtlaması olmayan saatlerde serbestçe yapılabilecek, diğer saatlerdeki yine izne tabi olacak.

* Anaokulu, kreşler açılacak diğer eğitim-öğretim kademeleri ile ilgili süreç daha sonra belirlenecektir. Genelgede yer alan bu huşuların temizlik, maske, mesafe kurallarına uygun hayata geçirilmesini istiyoruz.

1 HAZİRAN’DAN SONRA NE OLACAK?

* Kabine toplantımızda 1 Haziran’dan itibaren başlayacak kademeli normalleşme takviminin ikinci etabını da ayrıntılı şekilde görüştük istişare ettik.

* Önümüzdeki günlerde gelişmelere göre bu konudaki uygulama esaslarını milletimizle paylaşacağız.

* Ay sonuna kadar olan süreçte vaka sayılarını daha da aşağılara çekmek için milletimizin kademeli normalleşme döneminin tedbirlerine hassasiyetle uyumunu özellikle rica ediyorum.

* Aşı faaliyetlerine tedarik programının el verdiği ölçüde hız veriyoruz. Öğretmenler başta olmak üzere riskli grupların tamamının bir an önce aşılanmasını sağlamaya çalışıyoruz. Unutmayınız salgının üstesinden ancak hep birlikte hareket edersek gelebiliriz.

* Belirlenen tedbirler, hayata geçirilen uygulamalar, insanlarımıza eziyet olsun diye değil, bu sancılı sıkıntılı maliyette dönemi bir an önce geride bırakmak için milletimizin önüne konmaktadır.

* Bu konuda zamanında ve etkin tedbirleri almayan ülkelerin daha sonra nasıl ağır bedeller ödediğini sizler de görüyorsunuz.

* Türkiye böyle bir bedel ödemeden süreci yönetebildiği ise bunu vakitlice aldığımız tedbirlere ve milletimizin ortaya koyduğu dirayete borçluyuz.

“SABIRLARIN TÜKENDİĞİNİ BİLİYORUZ”

* Salgının süresi uzadıkça tahammüllerin azaldığını, sabırların tükendiğini biliyoruz.

* İnşallah en zorunu geride bıraktık. Bundan sonra eskisi kadar kapsamlı ve kısıtlayıcı tedbirlere ihtiyaç olmayacağını ümit ediyoruz.

* Ama bir müddet daha dikkatli ve ihtiyatlı gitmek mecburiyetinde olduğumuzu da kabul etmek mecburiyetindeyiz.

* Bu vesileyle salgının başından beri gösterdikleri gayret için sağlık çalışanlarımızın, mülki idare emniyet ve jandarma teşkilatlarımıza, vefa gruplarımızda görev alan kamu personeline süreçte görev alan herkese şahsım, ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum.

* Bununla birlikte salgın artık vaka ve vefat sayıları yükseldiğinde niye tedbir almıyorsunuz diye ortalığı velveleye veriyorken, tedbirler uygulanırken niye insanların hayatını bu kadar sınırlıyorsunuz edasıyla ortaya çıkanlar olduğunu da görüyoruz.

* Bu zihniyetin yaptığı her şeyden önce insanımızın sağlığını canına hayatına geleceğine salgınla mücadelede görev üstlenen herkese saygısızlıktır.

* Hiçbir sorumluluk üstlenmeyip elini asla taşın altına koymayıp sadece klavye ve ekran silahşörlüğüyle ortada gezenlerin asıl niyetlerinin ve hesaplarının farkındayız.

* Sadece milletimize bakıyoruz, sadece milletimizin hakkını, hukukunu, sağlığını, aşını, işini korumanın mücadelesini veriyoruz.

* Gerisi lafı güzaftır, gerisi teneke gürültüsüdür, gerisi kifayetsiz muhterislerin salgından çıkar devşirme gayretidir.

“KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDEN 3.7 MİLYON KİŞİ YARARLANDI”

* Kısıtlamalardan etkilenen sektörlere maaş, kira ve gelir desteği, Vergi ve prim ödemeleri, hatta ötelemelerini de yaptık. Vergi ve primle ilgili adımların yanında kredi kolaylıkları ve taksit erteleme gibi her türlü kolaylığı gösterdik. Turizm sektörümüzü ayakta tutmak için ayrıca çalıştık, çabaladık.

* Her kesinden ihtiyaç sahibi vatandaşımıza çeşitli kalemlerde hibe ödemeleri yaptık. Merkezi yönetim bütçesinden yaptığımız harcamalar şimdiden 79 milyar liraya ulaştı.

* Bu rakam yıl sonunda 104 milyar lirayı bulacak. İlaç tıbbi malzeme ve sağlık personeline ek ödeme, tarım üreticilerine kredi desteği temin ettik.

* Şimdi bir başka müjdeye daha geliyorum. Yaklaşık 645 bin emeklimizin maaşını 1500 liraya çıkardık.

* Esnafımıza verdiğimiz kira ve ciro desteğinden 1 milyon 200 bin vatandaşımız yararlandı. Vergi indirimleri ile devletin 26 milyar lirayı bulan alacağından vazgeçerek pek çok sektöre destek olduk.

* Kısa çalışma ödeneğinden 3 milyon 768 bin, işsizlik ödeneğinden 1 milyon üzerinde, nakdi ücret desteğinden 2 milyon 806 bin vatandaşımız yararlandı. Bu desteklerin tutarı şimdiden 55 milyar lirayı bulmuştur. Haziran sonu itibariyle 67 milyar liraya ulaşacaktır.

* Sosyal destek programlarıyla 5 milyon üzerinde haneye doğrudan nakit yardımı yaptık. Merkezi yönetim bütçesi ile birlikte tüm bu nakdi ödemelerin tutarı şimdiden 134 milyar lira olarak gerçekleşirken bu rakam haziran sonu 181 milyar lirayı bulacaktır.

* Bankacılık sektörümüzün esnaflarımıza Kobilerimize, ihracatçılarımıza ve vatandaşlarımıza verdikleri kredileri, kredi garanti fonu vasıtasıyla kolaylaştırdık. Bugüne kadar 400 bine yakın firmanın 8 milyon vatandaşımızın 848 bin esnafımızın faydalandığı uygun maliyetli kredilerin toplamı 315 milyar lirayı aşmıştır.

* Tarım Kredi Kooperatiflerinin esnafların, mükelleflerin vergi ve sigorta pirimi ödemeleri ile borç yeniden yapılandırmalarıyla her kesimden insanımızı rahatlattık. Bugüne kadar 206 milyar lirayı bulan borç ertelemelerinin tutarı yıl sonunda 219 milyar liraya ulaşacaktır. Salgının başladığı günden bu yana toplamda 661 milyar liralık kaynağı insanımızın emrine vermiş olduk.

ESNAFA DESTEK PAKETİ

* Salgın tedbirleri sebebiyle işlerini ara vermek mecburiyetinde kalan esnaflarımıza iki grup halinde destek olmayı amaçlıyoruz

* Birinci grupta kahvehane, kafe, çay bahçesi gibi yerler ile okul ve personel servisleri düğün salonları öğrenci yurtları hamamlar gibi sayıları toplamda 235 bine ulaşan bu işletmelere bir defaya mahsus 5 bin liralık hibe ödemeleri yapacağız.

* İkinci grupta onarım, tamirat, kaporta işleriyle uğraşanlar, seyyar satıcılar, hırdavatçılar, müzisyenler, oto yıkamacıları, kuru temizlemeciler, oyuncak, kozmetik ve hediyelik eşya satıcıları, camcılar, çilingirler, bakırcılar, kalaycılar, ayakkabıcılar, konfeksiyoncular, tuhafiyeciler, züccaciyeciler, kurs işletmecileri yer almaktadır.

* Gruba daha önceki destek ödemelerinden yararlanan lokantalar pastaneler dondurmacılar terziler berberler taksici minibüsü otobüsçüler ile pazarcılar da toplamda 1 milyon 150 bini aşkın işletmemizi kapsayan bu gruptaki vatandaşlarımıza bir defaya mahsus 3 bin TL hibe ödemesi vereceğiz.

* Böylece iki ayrı grup halinde 1 milyon 384 binden fazla esnaf ve sanatkarımıza 4 milyar 622 milyon liralık bir kaynağın karşılıksız olarak veriyoruz.

* Ayrıca salgından etkilenen tüccar, sanayici ve büyük şirketler için de nefes kredisi adı altında kolaylık sağlayacak yeni bir adım atıyoruz.

2021 ALIM FİYATLARI AÇIKLANDI

* Bu yıl dünyada ve ülkemizin bazı bölgelerinde yaşanan kuraklık sebebiyle bazı ürünlerin rekoltelerin de nispeten azalma olacağı anlaşılmaktadır.

* Mevcut stoklarımız ve yeni mahsul ile birlikte hububat ve bakliyatta ülkemizin kendi ihtiyacını karşılama konusunda herhangi bir sıkıntısı olmayacaktır.

* Kuraklıktan zarar gördüğü belirlenen çiftçilerimizin Ziraat Bankası’nın veya Tarım Kredi Kooperatifleri‘ne olan borçları da ertelenecektir.

* Üretim maliyetleri ile iç ve dış piyasalardaki gelişmeleri de dikkate alarak belirlediğimiz 2021 yılı alım fiyatları ise şu şekildedir. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin geçen yıl ton başına 1650 TL olan sert ekmeklik buğday alım fiyatını 2 bin 250 TL’ye, geçen yıl ton başına 1275 TL olan arpa alım fiyatını da 1750 TL’ye yükseltiyoruz.

* Bakliyat alım fiyatlarımız ise ton başına kırmızı mercimekte 5 bin TL yeşil mercimekte 4 bin 150 TL nohutta da 4 bin 050 Olarak belirlenmiştir.

* Ayrıca ortalama verimler dikkate alınarak ton başına hububatta 275 TL’yi bakliyatta ise 910 TL’yi bulan pirim ve destekler verilerek, üreticilerimizin giderlerine katkı sağlanacaktır.

*Açıkladığımız alım fiyatları diğer kamu kurumları içinde referans fiyat olarak farklı fiyatlandırma yapılmayacak, aynı şekilde kabul edilecektir.

YAŞ ÇAY ALIM FİYATI

* Bu yıl için yaş çay alım fiyatı kilo başına 3.87 liraya, destekleme ile 4 liraya yükseltilmiştir. Çiftçilerimizden tek isteğimiz tek karış toprağı boş bırakmadan dikmeleri ekmeleridir.

* Yeni hasat döneminin milletimize, ülkemize hayırlı bereketli olmasını diliyorum. Görüldüğü gibi Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülmemiş destek paketleriyle insanlarımızın yanında olmayı sürdürüyoruz.

* Tüm bu gayretlerimize rağmen gönlü buruk vatandaşlarımız varsa onlardan helallik istemek inancımızın gereğidir.

* Bizim bu husustaki muhatabımız da milletimizin kendisidir. Eğer işi doğru yapmışsak milletimizden göreceğiz.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Genel

Cumhurbaşkanını tehdit etmişti: Fatih Altaylı tutuklandı…

AYHAN GONCA
HABER MERKEZİ –
Erdoğan’ın başdanışmanı “Suyun ısındı” dediği Fatih Altaylı saatler sonra Teşvikiye’deki evinden gözaltına alındı.

Gazeteci Fatih Altaylı kendisine ait youtube kanalında halkın yüzde 70’inin Erdoğan’ın ömrünün sonuna kadar cumhurbaşkanı kalmasına karşı çıktığı yönündeki ankete dair şöyle demişti:

“Bu oran çok da beklediğim bir oran. Şu an AKP’li ve MHP’li seçmenin bir bölümü dışında hiç kimse böyle bir şeye onay vermez. Geçmişine bak bu milletin. Bu millet padişahını boğmuş bir milletti, hoşuna gitmediğ, istemediği zaman. Az uz değildir öldürülen, suikaste giden veya intihar suikasti verilen Osmanlı padişahı.”

Bu videoyu alıntılayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başdanışmanı Oktay Saral, “Altaylıııı! Suyun ısınmaya başladı” dedi.

Bu paylaşımdan saatler sonra Altaylı, İstanbul Teşvikiye’deki evinden gözaltına alındı ve tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Altaylı tutuklandı.

Okumaya devam et

Belediyeler

Bafra Sera OSB tarımsal kalkınma hamlesinin adı

Bafra Ovası, Türkiye tarımına yön verecek dev bir projeye ev sahipliği yapıyor. Bafra Sera Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye’nin en modern seralarının kurulacağı önemli bir yatırım merkezi oluyor.

AYHAN GONCA
BAFRA
– Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Bafra Belediyesi’nin kurucu ortakları arasında yer aldığı Sera OSB ile ilgili dikkat çeken açıklamarda bulundu. Bafra Sera OSB’nin tarımsal kalkınma ve istihdama büyük katkısı olacağına dikkat çeken Başkan Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kurulum çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Sera OSB’nin, 250 milyonluk çok önemli bir yatırımolduğuna dikkat çeken Kılıç, “Sera Organize Tarım Bölgesi ile yalnızca bitkisel üretimi değil, aynı zamanda tarıma dayalı sanayiyi de bölgemize kazandırıyoruz. Bafra Sera OSB kararlı ve güçlü bir tarımsal kalkınma ve istihdam hamlesidir. Bu büyük yatırımı bölgemize kazandırmamıza vesile olan başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı, Samsun Valimiz ve aynı zamanda Sera OSB Başkanımız Orhan Tavlı ve Bölge Milletvekillerimize gönülden teşekkür ediyorum.” dedi.

Bafra’nın tarım bölgesi olması, bölge insanının tarımda yaşanan gelişmelere ilgi duymaları, değişen iklim koşullarının bölgemizi seracılıkta avantajlı konuma getirmesi gibi olanaklar Bafra’da Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi kurulmasına neden oldu.

2019 yılında başlattığımız parselasyon çalışmaları sonrası, Tarım ve Orman Bakanlığımızın kıymetli destekleriyle altyapı çalışmalarımızı tamamladık ve yatırımcılarımıza yer tahsislerini gerçekleştirdik. Bugün geldiğimiz noktada iki firma üretime başladı, diğer seraların kurulumu da tüm hızıyla devam ediyor.

Bafra Sera OSB kapsamında kurulacak her bir serada 50 ila 150 kişi arasında çalışan istihdam edilecek. Projenin tamamlanmasıyla birlikte toplam 1.500 kişiye doğrudan iş imkanı sağlanacak. Özellikle kadın istihdamına önem verilen projede, çalışanların yüzde 75’inin kadınlardan oluşması planlanıyor. Bu sayede bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı oluşturulacak.

Bafra Sera OSB modern seracılık teknikleriyle donatılacak tesisler sayesinde hem iç piyasa hem de ihracat için kaliteli ve yüksek verimli ürünler yetiştirilecek. Projeyle birlikte Bafralılar için sadece bir tarım yatırımı değil, aynı zamanda il dışına göçü önleyici bir kalkınma hamlesi hedefleniyor.

Başkan Kılıç, şu bilgileri verdi:
“Bafra Sera OSB’ye yatırım yapılması yönünde Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, Ticaret ve Sanayi Odamız, Ticaret Borsamız ve Ziraat Odamız ile koordineli çalışmalar yürütüyoruz. Halkımıza iş imkanı oluşturmak, çalışmak için il dışına gitmemeleri, ata ocağının olduğu yerde yaşamlarını idame ettirmeleri için yoğun gayret gösteriyoruz. Bunlar Bafra’nın geleceğiyle ilgili çok önemli çalışmalar.”

Okumaya devam et

Ekonomi

TESK: Kredi kartı tahsilat farkı kabul edilemez

Kredi kartından fark istenmesinin vergi kaçakçılığı yapıldığının göstergesi olduğuna dikkat çekildi.

ANKARA – Araç muayenelerinde kredi kartı ile yapılan ödemelerden haksız komisyon alınmasının yasal olmadığının altını çizen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bu yıl Nisan sonu itibariyle trafiğe kayıtlı araç sayısı 32 milyona yaklaştı. Bu araçların yaklaşık 10 milyondan fazlasını ise ticari araçlar oluşturuyor. Ulaşım sektöründeki taksi, kamyon, otobüs vb. gibi ticari araçların ilk bir yıldan sonra her yıl araçlarını muayene ettirme yükümlülüğü var. Her yıl daha da yükselen araç muayenesi hem ulaştırma sektöründeki esnafımızı hem de araç muayenesi gelen tüm vatandaşları zorluyor. Üstelik daha önce de vurgulamamıza rağmen kredi kartı ile ödenen araç muayene ücretlerinden ortalama 150-200 TL komisyon farkı alınıyor. Yasal olmayan bu haksız kazanç vatandaşa ekstra külfetten başka bir şey değil. Bugün bir bakkaldan ekmek, beyaz eşyacıdan buzdolabı veya konfeksiyondan elbise alındığı zaman kimse komisyon almıyor. Çünkü kredi kartı kalkarsa ticari hayat biter” dedi.

“ADİL BİR HİZMET ANLAYIŞI YOK”


Araç muayene istasyonlarına araçlarını muayeneye getiren vatandaşlardan kredi kartı ile ödemelerde ek komisyon alınmasının haksızlık olduğunu vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bilindiği üzere araç muayene ücretleri her yıl yeniden değerlendirme oranına göre artış gösteriyor. 2025 yılında Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork araçların muayene ücretleri 2 bin 620,80 TL, Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tankerlerin 3 bin 543,60 TL, Römorklu, Römorksuz Traktör, Motosiklet ve Motorlu Bisikletlerin muayene ücretleri ise bin 334,40 TL oldu. Araç muayene bir gün geç yaptırınca hemen tüm araç sahiplerinden yüzde 5 gecikme bedeli alınıyor. Araçlarını muayeneye getiren vatandaşlarımız ödemelerini kredi kart ile yaptıklarında araç muayene ücretine göre komisyon kesilmesi adil değil. Farkın vatandaştan tahsil edilmesi adil bir hizmet anlayışıyla bağdaşmıyor. Ayrıca bu ek ücretin muayene randevusu alınırken belirtilmemesi ve vatandaşın bu durumu ödeme sırasında öğrenmesi doğru değil. Vatandaşlarımızın yaşadığı bu mağduriyet giderilmeli. Alınan ek ücretler geri iade edilmeli ve denetimler arttırılmalı” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.