Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Samsun’da SGK Haftası kutlaması

Samsun Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Ünal Kaya, “Genel sağlık sigortası sayesinde toplumun yüzde 99’luk kesimi devlet güvencesi ile sağlık sigortasına sahip olmuş, sigortalı olarak çalışanların dışındakiler de cüzi bir prim ödemesi ile sağlıktan ücretsiz faydalanma imkanına kavuşmuştur” dedi.

16-22 Mayıs Sosyal Güvenlik Haftası dolayısıyla SGK Samsun İl Müdürlüğü temsilcileri Atatürk Anıtı önünde tören düzenledi. Anıta çelenk sunumu ile başlayan tören, İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşunda bulunulması ile devam etti. Törenin ardından konuşan SGK İl Müdürü Ünal Kaya, kurumun önemine dikkat çekti.

Kurumun faaliyetleri hakkında bilgi veren Ünal Kaya, “Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, kurumumuzu paydaşlarına tanıtmak, sosyal güvenlik reformunu anlatmak, sosyal güvenlik bilincinin oluşmasına katkıda bulunmak ve sosyal güvenlikle ilgili hakları ve görevleri konusunda paydaşlarımızı bilinçlendirmek amacıyla her yıl 16 Mayıs’ı içine alan haftada kutlanmakta olan Sosyal Güvenlik Haftası’nı, bu yıl 16- 22 Mayıs 2021 tarihleri arasında kutlayacağız. 2021 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu olarak 15. Yaşımızı kutlamaktayız. Sosyal Güvenlik Reformu ile anayasal bir hak olan sosyal güvenlik hakkının sağlanmasına yönelik olarak köklü değişiklikler yapılmıştır. Reform ile ülkemizde yaşayan tüm insanların genel sağlık sigortası kapsamına alındığı, tüm illerimizde yerinde hizmet verilen, uluslararası düzeyde örnek bir veri merkezine sahip, dijital dönüşüm hedefi ile neredeyse tüm işlemlerin elektronik ortamda yapılabildiği, 156 adet e-Devlet uygulaması kullanılarak emeklilik talebinden prim yatırmaya birçok hizmete anında ve kolaylıkla ulaşılabildiği bir yapıya dönüşüm sağlanmıştır. İl Müdürlükleri ve Sosyal Güvenlik Merkezleri ile yerinden sunulan hizmetlerin yanı sıra; elektronik ortamdaki işveren ve sigortalı uygulamaları, Kurum web sitesindeki soru cevap dokümanları, ALO 170 çağrı merkezi ve e-Devlet uygulamaları ile vatandaşlarımızın yorulmadan, evlerinden veya işyerlerinden ayrılmadan her türlü sorularına cevap bulabileceği ve işlemlerini yapabileceği bir sisteme dönüşüm sağlanmıştır. Samsun’ a 14 Sosyal Güvenlik Merkezi ve il Müdürlüğü olarak hizmet vermekteyiz” diye konuştu.
Genel sağlık sigortası hakkında da bilgi veren Kaya, şunları söyledi:
“Pandemi sürecinde; sosyal güvenlik hakkının kesintisiz ve etkin bir şekilde sunulması daha da önem kazanmıştır. Pandemi sürecinde, sigortalılarımızın ve işverenlere destek olmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Sigortalı geçici işgöremezlik ödemelerini ve emekli aylığı işlemlerini bekletmeden yapıyoruz. Ayrıca, pandemi sürecinden etkilenen vatandaşlarımıza ve işverenlerimize destek olmak adına normalleşme desteği, istihdama dönüş desteği, artı istihdam teşviki ve sektörel prim desteği gibi uygulamalar ile çalışma hayatına destek sağlanmıştır. Sosyal güvenlik reformu kapsamında hayata geçirilen genel sağlık sigortası sayesinde toplumun yüzde 99’luk kesimi devlet güvencesi ile sağlık sigortasına sahip olmuş, sigortalı olarak çalışanların dışındakiler de cüzi bir prim ödemesi ile sağlıktan ücretsiz faydalanma imkanına kavuşmuşlardır. Genel sağlık sigortası sisteminin getirdiği bir diğer önemli kazanım ise karşılanan sağlık hizmetlerinin kapsamının genişletilmesi olmuştur. Bu yolda bize destek olan ve beraber çalıştığımız kamu kurum ve kuruluşlarımıza, sivil toplum örgütlerimize, yine bu meşakkatli yolda bizleri yalnız bırakmayan değerli görsel ve yazılı basınımıza ayrı ayrı teşekkürü bir borç biliyoruz. Büyük bir özveri ile çalışarak, sigortalılarımıza ve diğer paydaşlarımıza hizmet veren her kademedeki personelimize ayrı ayrı teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Tüm kurum çalışanlarımızın ve paydaşlarımızın Sosyal Güvenlik Haftası’nı kutluyor, saygı, sevgi ve şükranlarımı sunuyorum.”

Kaya, Vali Dağlı’yı makamında ziyaret etti
SGK Samsun İl Müdürü Ünal Kaya ve beraberindekiler, 16-22 Mayıs Sosyal Güvenlik Haftası münasebetiyle Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı’yı makamında ziyaret etti. Türkiye’de, 2006 yılında SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığının tek çatı altında toplanması ve 2008 yılında sigortalamaya ilişkin kanunun yayımlanmasıyla hayata geçirilen, dünya sosyal güvenlik tarihinin en önemli ve büyük reformlarından biri olan Sosyal Güvenlik Reformu ile sosyal güvenlik hakkının sağlanmasına yönelik köklü değişiklikler yapıldığını belirten Vali Dağlı, SGK tarafından ayrıca pandemi sürecinden etkilenen vatandaşlara ve işverenlere de destek olunduğunu ifade ederek, vatandaşa hizmet vermek için büyük bir özveriyle çalışan her kademedeki SGK personeline teşekkür edip, Sosyal Güvenlik Haftasını kutladı.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Bakan Şimşek: İhracata güçlü desteğimiz devam edecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Yüksek teknolojili ve katma değerli üretime reeskont kredileriyle daha fazla imkan sağlayacak yeni bir modele 2025 yılında geçeceğiz. Dengeli ve sürdürülebilir yüksek büyüme hedefimize ulaşmak için kritik önemdeki ihracata güçlü desteklerimiz devam edecek” dedi.

ANKARA-Bakan Şişmek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İhracatçılarımızın her zaman yanındayız. 2023 yılı Mayıs ayında 300 milyon TL olan reeskont kredileri günlük limitini 4 milyar TL’ye çıkarttık. Eximbank’ın sermayesini 21,9 milyar TL artırarak 35,7 miyar TL’ye yükselttik. Reeskont faizine yüzde 25,9 seviyesinde üst sınır getirdik ve reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulunu kaldırdık. Hizmet ihracatı gelirlerinde vergi istisnasını 30 puan artırarak yüzde 80’e çıkarttık. Eximbank’ın uluslararası kuruluşlardan sağladığı kredilere yaklaşık 1,1 milyar dolar hazine geri ödeme garantisi ve karşı garanti sağladık. Yüksek teknolojili ve katma değerli üretime reeskont kredileriyle daha fazla imkan sağlayacak yeni bir modele de 2025 yılında geçeceğiz. Dengeli ve sürdürülebilir yüksek büyüme hedefimize ulaşmak için kritik önemdeki ihracata güçlü desteklerimiz devam edecek” dedi.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Fırıncılar Federasyonu Başkanı: Un fiyatındaki artış, ekmek fiyatında yükselmeyi kaçınılmaz kılıyor

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, son 1 aydır un fiyatlarının yüzde 30 artarak 630 lira bandından yaklaşık 800 bandında çıktığını belirterek, “Bu artışlar, ekmek fiyatında yükselmeyi kaçınılmaz kılmaktadır” dedi.

 Samet ÖKSÜZ-Celal ATALAY
ANKARA-Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, federasyon genel merkezinde maliyet artışlarına ilişkin açıklama yaptı. Balcı, son bir aydır un fiyatlarının yüzde 30 artarak 630 lira bandından yaklaşık 800 bandında çıkması ve diğer girdilere gelen farklar nedeniyle üretici olan fırıncıların ciddi anlamda zorlandığını söyledi. Balcı, “Bu artışlar, ekmek fiyatında yükselmeyi kaçınılmaz kılmaktadır. Bununla ilgili Ticaret Bakanlığımızla yapmış olduğumuz çalışmalar var, Maliye Bakanlığımızla yapmış olduğumuz çalışmalar var. Bu sene hasada baktığımızda her zamankinden daha fazla hasat var. Ekmeklik buğdayın hasadının 14,5 milyon ton olduğunu görüyoruz. 14,5 milyon ton olan bir senede ekmeklik unda kullandığımız buğday miktarına baktığımızda 12 milyon ton. Aynı şekilde Toprak Mahsulleri Ofisi’nin elinde belki de geçmiş yıllara oranla çok ciddi anlamda bir stok söz konusu. Peki sıkıntı nerede? Niye fiyatta yükselme var? Maalesef bu seneki hasatta kalite yönünde düşüklük olduğundan ve belli miktarda, belli bölgedeki buğdayların kalitesinin istenen seviyede olmasından dolayı o bölgelerdeki fiyat ister istemez yükselmekte. Çiftçimizden 7,5 liraya aldığımız buğday şu anda vasat dediğimiz buğday. 10,5 liradan işlem gören Polatlı buğdayı 12,7 liradan işlem görmekte. Bununla ilgili alınması gereken tedbirler gecikmekte. Bununla ilgili tedbirler alınması gerekiyor. Eğer bu tedbirler alınmayacak olursa, bugün 750-800 lira bandında olan un fiyatının önümüzdeki günlerde daha da yükselmesinden endişe ediyoruz” dedi.

TARIM BAKANLIĞI İLE BU KONUYU KONUŞAMIYORUZ’

Balcı, fiyat artışları konusunda sadece kendilerinden fedakarlık istendiğini söyleyerek, “Fırıncı esnafı nasıl ki fedakarlık yapıyorsa, her gelen fiyat artışını aynı gün ekmeğe yansıtmıyorsa, temel gıda maddesi olarak bakıyorsak bizim paydaşlarımız da olaya böyle bakmak zorunda. Ve gerekli alınması gereken önlemleri zamanla almazsak, bu olumsuzluk daha da yükselecek demektir. Maalesef böyle bir durumda Maliye Bakanlığımızla, Ticaret Bakanlığımızla bu konuları konuşurken işin esas muhatabı olan Tarım Bakanlığı ile bu konuyu konuşamıyoruz. Bu konuyla ilgili yapmış olduğumuz görüşme talepleri bugüne kadar neticelenmedi. Geriye dönüp baktığımızda 2002 yılında asgari ücret 185 lira iken 200 gram ekmeğin fiyatı 0,25 kuruştu. 2002 yılında asgari ücretli bir vatandaşımız, 736 adet ekmek alabiliyordu. Bugünse 1700 ekmek alınıyor. Herkes artışı yapacak fırıncı esnafına gelince, fırın esnafı fedakarlık yapacak. Esnafımızın daha fazla fedakarlık yapacak zamanı kalmadı. Ama bu demek değildir ki biz de diğerleri gibi sürekli fiyat artıralım ya da gelen fiyatları anında yansıtalım. Bu bizim en son seçeneğimiz. Yetkililerden bu konuda yapılacak çalışmanın bir an önce yapılmasını istiyoruz. Geç yapılan çalışma, çalışma değildir” diye konuştu.

‘İTHAL BUĞDAYA İZİN VERİN’

Fiyat artışlarının önüne geçmek için ithal buğdaya izin verilmesi gerektiğini belirten Balcı, “Çalışmalar sağlıklı gitmezse, sağlıklı neticeler almazsak, bu artışlar devam edecek olursa, makul olan ekmek fiyatındaki artışın makul olmaktan çıktığını görürüz. Bugün ekmeğin kilogram fiyatı 50 liraya satılıyorsa, bunun kilogram fiyatını 60 lira, 62,5 ya da 65 lirada muhafaza etmek mümkün olmaz. Bu da dar gelirli vatandaşımızın temel gıda maddesi olan ekmeğe olumsuz yansıyacak demektir” dedi. (DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Dış ticaret haddi ağustosta arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayında dış ticaret haddinin bir önceki yılın aynı ayına göre 0,6 puan artarak 88,3 olduğunu açıkladı.

Caner ÜNVER
ANKARA-TÜİK, Ağustos 2024 dönemine ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre; ihracat birim değer endeksi ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 11,8 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 7,4 arttı, yakıtlarda yüzde 10,2 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 2,7 arttı. İhracat miktar endeksi ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,2 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 6,6 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 3,6 arttı, yakıtlarda yüzde 7,8 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 0,8 azaldı.

İTHALAT BİRİM DEĞER ENDEKSİ ARTTI

İthalat birim değer endeksi ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 8,8 arttı, yakıtlarda yüzde 5,4 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 1,1 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 0,9 arttı. İthalat miktar endeksi ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,2 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 7,7 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 6,1 arttı, yakıtlarda yüzde 5,6 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 7,7 azaldı.

İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2023 yılı Ağustos ayında 87,7 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 0,6 puan artarak, 2024 yılı Ağustos ayında 88,3 oldu.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.