Kuzey Kafkasya halklarının siyasi ve dini önderi olarak bilinen Şeyh Şamil anısına Şeyh Şamil Ansiklopedisi sınırlı sayıda Türkçe ve İngilizce yayımlandı.
Şeyh Şamil’in ölümünün 150. yılında unutulmadı. Kuzey Kafkasya halklarının siyasi ve dini önderi olarak bilinen Şeyh Şamil Ansiklopedisi, İngilizce ve Türkçe olarak sınırlı sayıda basıldı. Ansiklopedinin Türkçe baskısını yayına hazırlayanlardan Tarihçi Yazar Ahmet Almaz, eserin uzun yıllar süren bir araştırmanın sonucu ortaya çıktığı belirterek, Dağıstan Ulusal Bilimler Akademisi Üyesi R.M Magamadov, Rusya Federasyonu Anayasa. Mahkemesi Yargıcı G.A Gaciyev, Mamma Dibir El Roçi Teoloji ve Din Enstitüsü Rektörü M.İ Sadıkov, Rusya “Sadrujesto” Vakfı Danışmanı M.K Omarov, ve Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Cemiyeti Başkan Yardımcısı D.D Vasilyev gibi isimlerin bilimsel redaksiyon kurulunu oluşturduğunu ifade etti.
Büyük boy 415 sayfadan olan eserde imzası bulunanlardan Rusya Federasyonu Devlet Duması Rusya Türkiye Parlemontolararası Dostluk Grubu Koordinatörü Malik Kerimov ise, eserin Şeyh Şamil’in Gimri’de doğumundan Medine’de ölümüne kadar (1797-1871) bütün hayatının ele alındığını ve yazıları bulunan yazarların, Rusya Devlet Askeri Arşivi, Dağıstan Devlet Birleşik Müzesi, Dağıstan Görsel Sanatlar Müzesi, Rusya Devlet Kütüphanesi, Rusya Devlet Sanat Kütüphanesi Livov Resim ve Şamil Vakfı’nın arşivlerinden yararlandığını dile getirdi. Şeyh Şamil Ansiklopedisi’nin öncülüğünü yapan ve Dağıstan ve Rusya Federasyonu’nda özellikle Şeyh Şamil konusunda yaptığı çalışmalarla tanınan Rusya Federasyonu Devlet Duması Milletvekili ve Adil Rusya Partisi Başkan Yardımcısı Hacı Murat Omarov, ansiklopedide yazdığı yazıda “Bu eserin İslam ümmetinin birleşmesine ve yeniden tarihte ki parlak günlerine dönmesine büyük bir katkı sağlayacağını iade ederek, Şeyh Şamil yönetiminde bulunan Kafkasya’da sadece camiler ve medreseler değil, aynı zamanda kiliseler ve sinagoglar inşa edilmiş, İmamat’ın bütün sakinleri için eşit haklar sağlanmıştır” ifadelerini kullandı. Ansiklopedinin Türkçe ve İngilizce baskının yanı sıra Arapça baskısı da hazırlanıyor.(iha)
Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı (CJEU) üye ülkelerdeki kamu idarelerinin, çalışanların iş yerlerinde başörtüsü gibi dini inanç sembollerini taşımayı yasaklayabileceğine hükmetti. BRÜKSEL-AB Adalet Divanı’ndan yapılan açıklamaya göre, Belçika’nın Liege kentine bağlı Ans Belediyesi, istihdam şartlarını değiştirerek personellerin “tarafsızlık gereği dini veya ideolojik inancını simgeleyen işaretler taşımasını” yasakladı. Kararın ardından başörtülü bir personel, din özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle Liege İş Mahkemesi’ne başvurdu. Liege İş Mahkemesi’nin belediyenin söz konusu yasağının AB hukukuna aykırı olup olmadığına karar verememesi nedeniyle dava, AB’nin üst düzey mahkemesi olan AB Adalet Divanı’na taşındı.
Skandal karar AB Adalet Divanı ise “bir kamu idaresinin tamamen tarafsız bir idari ortam oluşturmayı hedefleyen katı tarafsızlık politikasının, meşru bir amaçla nesnel olarak haklı görülebileceğine” hükmetti. Kararda üye ülkelerdeki yetkililerin, teşvik etmeyi amaçladıkları kamu hizmetinin tarafsızlığını tasarlama konusunda takdir yetkisine sahip olduğu ifade edildi. Kararda, “Ancak bu hedefe tutarlı ve sistematik bir şekilde ulaşılmalı ve hedefe ulaşılması için alınan önlemler kesinlikle gerekli olanlarla sınırlı olmalı” denildi. Söz konusu gerekliliklere uyulduğunun doğrulanmasının ise ulusal mahkemenin görevi olduğu belirtildi.
Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi’nden karara tepki: “ABD hükümeti kınamalı” AB Adalet Divanı’nın skandal kararına Washington merkezli Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi’nden (CAIR) tepki geldi. Yapılan yazılı açıklamada, ülkenin en büyük Müslüman sivil hakları ve savunuculuk örgütü olan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi, ABD Dışişleri Bakanlığı’na, Avrupa Birliği’nin üst düzey yöneticilerinin, işverenlerin çalışanların başörtüsü gibi dini inanç sembolleri taşımasını yasaklamasına izin veren kararını kınaması çağrısında bulundu. Açıklamada, “CAIR, mahkemenin kararının ABD Uluslararası Dini Özgürlük Yasası’nın (IRFA) dini hakların ihlali tanımına uyduğunu ve bu nedenle ABD hükümetinin güçlü bir şekilde kınanmasını gerektirdiğini belirtiyor” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca, Uluslararası Dini Özgürlük Yasası’nın “din özgürlüğü ihlallerinin kınanmasını, temel din özgürlüğü hakkının teşvik edilmesini ve diğer hükümetlere bu konuda yardımcı olmayı” içerdiği hatırlatıldı.
“Bu kararlar açıkça Müslümanları hedef alıyor” CAIR Ulusal İletişim Direktörü İbrahim Hooper ise yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği Adalet Divanı, Müslüman kadınların iş yerinde başörtüsü takma hakkını reddederek din özgürlüğünün temel ilkelerini ayaklar altına aldı. Bu karar ve Avrupa ülkelerindeki geçmişteki kararlar, açıkça Müslümanları hedef alıyor ve İslam’ın kamusal alanlardaki görünürlüğünü ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Dışişleri Bakanlığı’nı, ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Yasası’nda belirtilen ilkelere aykırı olan bu kararı kınamaya çağırıyoruz. Müslüman, Sih, Yahudi ve Hıristiyan topluluklarının üyeleri de dahil olmak üzere dini inançlarla ilişkilendirilen kıyafet veya sembollere sahip tüm inançlardan kişilerin, bu sembolleri iş yerinde giymelerine izin verilmelidir” ifadelerini kullandı.
İsrailli aşırı sağcı Bakan Ben Gvir’den Netanyahu hükümetini devirme tehdidi
Aşırı sağcı İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, hükümetin Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılara devam etmemesi halinde Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetini dağıtmakla tehdit etti. TEL AVİV-Aşırı sağcı İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, hükümeti devirmekle tehdit etti. Ben-Gvir yaptığı açıklamada, hükümetin Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılara devam etmemesi halinde Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetini dağıtmak tehdidinde bulunarak, “Savaşı durdurmak = hükümeti parçalamak” ifadelerini kullandı.
Ben Gvir’in lideri Otzma Yehudit Partisi’nin koalisyon hükümetinde 6 sandalyesi bulunuyor ve kabinede 3 bakanlığı yönetiyor.
Benny Gantz liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi’nin desteğinin devam etmesi halinde Netanyahu hükümeti, Ben Gvir’in ayrılmasından da sonra yönetimde kalmaya devam edebilir.
Dışişleri Bakanı Fidan, Akdeniz İçin Birlik 8. Bölgesel Forumu’na katıldı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İspanya’da düzenlenen Akdeniz İçin Birlik 8. Bölgesel Forumu’na katıldı. BARSELONA-Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İspanya temaslarını sürdürüyor. Fidan, Barselona şehrinde düzenlenen Akdeniz İçin Birlik 8. Bölgesel Forumu’na katıldı. Forumda Gazze’deki son gelişmeler masaya yatırılırken, Filistin-İsrail çatışması ve bunun bölgeye etkileri ele alındı.
Türkiye’nin yanı sıra 28 AB üyesi ile İsrail, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Monako, Karadağ, Cezayir, Mısır, Ürdün, Lübnan, Moritanya, Fas, Filistin, Suriye ve Tunus’un üye olduğu Akdeniz için Birlik (AiB), Akdeniz’de iş birliğinin güçlendirilmesini amaçlayan hükümetlerarası bölgesel bir örgüttür.