Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Yabancıların Türkiye’de konut sahibi olma isteği artıyor

Yabancıların Türkiye’den konut satın alma girişinleri hızla artıyor. Sektör temsilcileri, yabancıların artan konut ilgisiyle paralel olarak toplam konut satışlarının büyümesini bekliyor.

Konut satışları, Mart ayında 100 bin bandını aşarak sektör için bir umut olmuştu.
Türkiye genelinde konut satışlarını değerlendiren Now Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Başyazıcıoğlu “Türkiye’de konut satışları Mayıs ayında 12 ayın en düşük seviyesini gördü. Geçen yıl temmuz ayında kredi faizleri ve kampanyalarla birlikte satışlar 229 bine kadar ulaşırken, pandeminin uzaması ve belirsizlikle beraber tedbirli olmak isteyen yatırımcıların bekleyişi kademeli düşüşe sebep oluyor” dedi.

2021 yılının ilk aylarında düşük kalan konut satışlarının, Mart ayında 100 bin bandını aşarak sektör için bir umut oluşturduğunu söyleyen Başyazıcıoğlu, “Nisan’da 95 bine düşen konut satışıyla birlikte tekrar düşüşe geçildiğinin sinyallerini vermişti. Mayıs rakamlarıyla birlikte bu sinyallerin doğru olduğunu gördük ve en düşük konut satışı verileri beraberinde geldi. Yılın ikinci yarısı itibariyle konut satışlarında yukarı yönlü bir ivme bekliyoruz” diye konuştu.

“Yabancı talebi yükseldi”

Yabancıların artan konut ilgisine değinen Başyazıcıoğlu, “Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 106,5 artarak bin 776 olarak gerçekleşti. Bu rakam geçen yıla göre yüksek olsa da Nisan ayı rakamlarının altında seyretti. Geçen yıla göre yükselişin en önemli nedeni olarak döviz kurlarında yaşanan artışı gösterebiliriz. Kurdaki dalgalanmalar yabancıya cazip gelirken, yerli yatırımcı için ise zorlayıcı oluyor. Yüksek faiz ortamı ve maliyetlerdeki artışın fiyatlara yansıması tüketicileri etkiliyor” ifadelerini kullandı.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

TÜİK: Tavuk eti, yumurta ve içme sütü üretimi azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım 2024 döneminde aylık tavuk eti, tavuk yumurtası ve içme sütü üretiminin azaldığını açıkladı.

 Caner ÜNVER
ANKARA-TÜİK, Kasım 2024 dönemine ilişkin kümes hayvancılığı ile süt ve süt ürünleri üretimi verilerini açıkladı. Buna göre; tavuk eti üretimi, kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 4,8 oranında azalarak 216 bin 754 ton oldu. Tavuk yumurtası üretimi de bir önceki aya göre yüzde 9,1 azalarak 1 milyar 710 milyon 852 bin adet oldu. Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, tavuk yumurtası üretimi yüzde 4,9 azaldı, kesilen tavuk sayısı yüzde 5,6 arttı, tavuk eti üretimi yüzde 7,2 arttı. Ocak-Kasım 2024 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, tavuk yumurtası üretimi yüzde 3,6 arttı, kesilen tavuk sayısı yüzde 7 arttı, tavuk eti üretimi yüzde 6,9 arttı.

896 BİN 257 TON İNEK SÜTÜ TOPLANDI

Kasım ayında ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı, bir önceki aya göre yüzde 2,7 oranında azalarak 896 bin 257 ton oldu. İçme sütü üretimi ise bir önceki yüzde 1 oranında azalarak 143 bin 604 ton olarak gerçekleşti. Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,6 arttı, ocak-kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,1 arttı. Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, inek peyniri üretimi yüzde 5,8 arttı, ayran üretimi yüzde 6,5 arttı, yoğurt üretimi yüzde 1,6 arttı, içme sütü üretimi yüzde 1,9 arttı, tereyağı üretimi yüzde 35,7 arttı. Ocak-Kasım 2024 döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, inek peyniri üretimi yüzde 6,2 arttı, ayran üretimi yüzde 12,6 arttı, yoğurt üretimi yüzde 6,8 arttı, içme sütü üretimi yüzde 3,9 arttı, tereyağı üretimi yüzde 15,2 arttı. (DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

CANiK ve SYS Grup, ABD ile Birleşik Krallık’ta ürünlerini tanıtacak

CANiK ve SYS Grup şirketleri, ihracatı artırma hedefi doğrultusunda ocak ayında ABD’de düzenlenecek hafif silah fuarı SHOT SHOW ile Birleşik Krallık ve global arenanın zırhlı kara aracı buluşması International Armoured Vehicle (IAV) 2025’te ürün ve kabiliyetlerini tanıtacak.

İSTANBUL-Geçen yıl ihracatını dolar bazında yüzde 28 artıran CANiK ve Samsun Yurt Savunma Grup (SYS) şirketleri, 2025’in ilk ayında ABD ve Birleşik Krallık’ta alanlarında önde gelen etkinliklere eş zamanlı katılım sağlayacak. SYS Grup şirketleri, 2025 yılı ihracat hedefleri kapsamında 5 kıtada 17 uluslararası fuara katılarak global arenadaki etkinliğini artıracak. Bu yıl da uluslararası etkinliklerde hem iş ortakları hem de müşterileri ile bağlar kurarak sektördeki liderliğinin pekiştirilmesi hedefleniyor.

ÇOK SAYIDA ÜRÜN FUARDA TANITILACAK

CANiK’in ilk duraklarından biri, 21-24 Ocak’ta Las Vegas’ta gerçekleştirilecek hafif silah fuarı SHOT SHOW olacak. ABD pazarında ilk 5’te yer alan CANiK, etkinlikte yeni ürün lansmanlarıyla yer alacak.

Grup şirketleri ayrıca 21-23 Ocak’ta Londra’da düzenlenecek zırhlı kara aracı buluşmalarından Uluslararası Zırhlı Araç Fuar ve Konferansı’nda (International Armoured Vehicle – IAV 2025) ürün ve kabiliyetlerini tanıtacak. Zırhlı araç üreticileri ve entegre ekipman sağlayıcılarının katıldığı IAV, Grup’un başta Birleşik Krallık’taki şirketi AEI Systems ve diğer grup şirketleri için önemli iş birliği fırsatları sunuyor.

SYS Grup bünyesindeki AEI Systems, UNIROBOTICS ve CANiK’in birlikte katılacağı IAV Fuarı, grup şirketlerinin savunma sanayiindeki ekosistem algısını güçlendirme hedefiyle öne çıkıyor. UNIROBOTICS’in yüksek teknoloji uzaktan komutalı silah sistemleri (UKSS) ve AEI Systems’ın orta kalibre toplarının yanı sıra CANiK’in 12.7×99 mm uçaksavar ailesinin tüm ürünleri M2 QCB, M2F ve M3 fuarda tanıtılacak. (DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakan Bolat: Cari işlemler açığı, 7,4 milyar dolara geriledi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Mal ve hizmet ihracatındaki artışlar ve ithalattaki gerileme neticesinde 2023 yılı mayıs ayında 55,6 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, sonraki aylarda 48,2 milyar dolar azalarak, 2024 kasım ayı itibariyle 7,4 milyar dolara gerilemiştir” dedi.

ANKARA-Bakan Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan kasım ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistikleriyle ilgili değerlendirmede bulundu. Bolat, cari işlemler açığının, uygulanan ekonomi programının makroekonomik çerçevesi ile uyumlu bir şekilde tahminlerin dahi altına gerilediğini belirterek, “Cari işlemler hesabındaki olumlu gelişmeler ülkemizin risk priminin gerilemesine ve döviz rezervlerinin güçlenmesine olumlu katkılar vermektedir. Ayrıca makroekonomik istikrarı güçlendirerek enflasyonun da düşürülmesi sürecini desteklemektedir. Mal ve hizmet ihracatındaki artışlar ve ithalattaki gerileme neticesinde 2023 yılı mayıs ayında 55,6 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, sonraki aylarda 48,2 milyar dolar azalarak, 2024 kasım ayı itibariyle 7,4 milyar dolara gerilemiştir. 2024 yılında dış ticaret açığında 24,2 milyar dolar iyileşme gerçekleşmiş olup, cari işlemler açığı 2024 yılı genelinde tahminlerin çok altında gerçekleşmektedir” ifadelerini kullandı.

‘İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜZDE 6,8 ARTTI’

2024 yılı kasım ayında cari işlemler hesabının 2,9 milyar dolar açık verdiğini kaydeden Bolat, “Cari işlemler açığı, 2024 yılı ocak-kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 85,5 oranında azalışla 5,6 milyar dolar olarak kaydedilmiştir. Böylelikle tepe noktası olan 2023 yılı mayıs ayında 55,6 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, sonraki aylarda 48,2 milyar dolar azalarak, 2024 Kasım ayı itibariyle 7,4 milyar dolara gerilemiştir. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı son 12 ayda 54,4 milyar dolar fazla vererek yaklaşık 5 yılın (Şubat 2020: 57,7 milyar dolar) en yüksek değerine ulaşmıştır. 2024 Kasım ayında yıllıklandırılmış ihracatımız, yıllık bazda yüzde 2,3’lük artış ile 262,4 milyar dolara yükselmişti. Aynı ayda yıllıklandırılmış ithalat ise yüzde 6,7’lik azalışla 340,9 milyar dolara gerilemişti. Yıllıklandırılmış dış ticaret açığı yüzde 27,8 oranında azalarak 79,4 milyar olurken, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 6,8 puan artarak yüzde 76,7 olmuştur” dedi.

‘HİZMET GELİRLERİ REKORUNU YENİLEDİ’

2023 mayıs ayında yıllık dış ticaret açığının 122,2 milyar dolar olduğunu ve 17 ayda 42,8 milyar dolar azaldığını vurgulayan Bolat, şunları kaydetti:

“Dış ticaret açığındaki gerilemeye, hizmet ihracatımızdaki artış da eşlik etmektedir. Hizmet gelirleri kasım ayında yıllıklandırılmış bazda 113,7 milyar dolar ile rekorunu yenilemiştir. Hizmet ihracatının içinde yer alan seyahat gelirleri ise 54,4 milyar dolara yükselmiştir. Mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik destekler ve ithalatı düşürmeye yönelik tedbirlerin uygulamadaki sonuçları ile cari işlemler açığında önemli bir gerileme kaydedilmiştir. Ticaret Bakanlığı olarak, bu başarıyı daha da ileriye taşıyarak, ekonomimizin büyüme hedeflerine katkı sağlamak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Cari işlemler açığındaki düşüşler bir taraftan makroekonomik istikrarı güçlendirerek dezenflasyon sürecini desteklemekte, diğer taraftan ekonomik büyümenin daha dengeli seyretmesini sağlamaktadır.” (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.