Seyhan Belediyesi’nin desteklediği S.S. Seyhan Üreten Kadınlar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ile S.S Seyhan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde üretilen ürünler Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle Adana Valiliği’nin koordinasyonunda “Birlikte üretim, birlikte büyüme” temasıyla açılan Bölgesel Kooperatifler Fuarı’nda görücüye çıktı.
TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki düzenlenen törenle açılışı gerçekleştirilen ve 16-17-18 Haziran tarihlerinde açık kalacak fuarda 13 ilden kooperatiflerin ürettiği ürünler sergilendi. Seyhan Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi ile SEYMER’lerde üretilen seramik, tekstil, resim gibi el sanatları ile sabun, kolonya, kompost gübre ve tıbbi aromatik ürünler S.S. Seyhan Üreten Kadınlar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin standında ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. S.S Seyhan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin standında da kadın ortaklarının ürettiği birbirinden lezzetli gıda ürünlerinin tanıtımını gerçekleştirildi.
Stantlarda üretici kadınları yalnız bırakmayan Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, kırsal kalkınmanın ve kadınların üretim sürecine katılmasının önemine dikkati çekti.
Yaşamın her alanında üreten bir belediye” anlayışıyla kadınların da üretim sürecine katılmalarını teşvik ettiklerini, kadınların gücünü ve emeğini yüceltip, görünür hale getirmeye çalıştıklarını dile getiren Akay, şunları kaydetti:
“Kadın Dayanışma Merkezimizde uygulanan projelerden bugüne kadar 5 bine yakın kadın yaralandı. Kadınlar tekstil, seramik ve resim kursu, sabun ve kolonya yapımı gibi mesleki alanlarda da becerilerini geliştirip birbirinden güzel el emeği ürünler üretmeye başladılar. SEYMER’lerimizde de kurslarda kadınlar hem eğitim alıyor, hem üretiyorlar. Kadın Dayanışma Merkezi’mizde ve SEYMER’lerimizde üretilen ürünler S.S. Seyhan Üreten Kadınlar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi aracılığıyla halkımızın beğenisine sunulacak.
Salmanbeyli mahallemizde kurulan S.S.Seyhan Kırsal Kalkınma Kooperatifi bünyesindeki kadınlar ise, yöresel ürün ağırlıklı olmak üzere şalgam, peynir, turşu, reçel ve tandır ekmeği üretiyor. Hijyenik koşullarda üretilen bu ürünleri çok kısa bir süre içinde halkımızla buluşturacağız. Halkımız yakında açacağımız Halk Market’te ve satış noktalarında, Seyhanlı kadınların ürettiği sağlıklı, ucuz ve güvenli gıdalara erişebilecek. Seyhan’da kadınlar üretecek, ürettiğini satıp kazanacak ve kazandıkça kadınlar daha da güçlenecek.”
Bakan Şimşek: İhracata güçlü desteğimiz devam edecek
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Yüksek teknolojili ve katma değerli üretime reeskont kredileriyle daha fazla imkan sağlayacak yeni bir modele 2025 yılında geçeceğiz. Dengeli ve sürdürülebilir yüksek büyüme hedefimize ulaşmak için kritik önemdeki ihracata güçlü desteklerimiz devam edecek” dedi.
ANKARA-Bakan Şişmek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İhracatçılarımızın her zaman yanındayız. 2023 yılı Mayıs ayında 300 milyon TL olan reeskont kredileri günlük limitini 4 milyar TL’ye çıkarttık. Eximbank’ın sermayesini 21,9 milyar TL artırarak 35,7 miyar TL’ye yükselttik. Reeskont faizine yüzde 25,9 seviyesinde üst sınır getirdik ve reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulunu kaldırdık. Hizmet ihracatı gelirlerinde vergi istisnasını 30 puan artırarak yüzde 80’e çıkarttık. Eximbank’ın uluslararası kuruluşlardan sağladığı kredilere yaklaşık 1,1 milyar dolar hazine geri ödeme garantisi ve karşı garanti sağladık. Yüksek teknolojili ve katma değerli üretime reeskont kredileriyle daha fazla imkan sağlayacak yeni bir modele de 2025 yılında geçeceğiz. Dengeli ve sürdürülebilir yüksek büyüme hedefimize ulaşmak için kritik önemdeki ihracata güçlü desteklerimiz devam edecek” dedi.(DHA)
Fırıncılar Federasyonu Başkanı: Un fiyatındaki artış, ekmek fiyatında yükselmeyi kaçınılmaz kılıyor
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, son 1 aydır un fiyatlarının yüzde 30 artarak 630 lira bandından yaklaşık 800 bandında çıktığını belirterek, “Bu artışlar, ekmek fiyatında yükselmeyi kaçınılmaz kılmaktadır” dedi.
Samet ÖKSÜZ-Celal ATALAY ANKARA-Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, federasyon genel merkezinde maliyet artışlarına ilişkin açıklama yaptı. Balcı, son bir aydır un fiyatlarının yüzde 30 artarak 630 lira bandından yaklaşık 800 bandında çıkması ve diğer girdilere gelen farklar nedeniyle üretici olan fırıncıların ciddi anlamda zorlandığını söyledi. Balcı, “Bu artışlar, ekmek fiyatında yükselmeyi kaçınılmaz kılmaktadır. Bununla ilgili Ticaret Bakanlığımızla yapmış olduğumuz çalışmalar var, Maliye Bakanlığımızla yapmış olduğumuz çalışmalar var. Bu sene hasada baktığımızda her zamankinden daha fazla hasat var. Ekmeklik buğdayın hasadının 14,5 milyon ton olduğunu görüyoruz. 14,5 milyon ton olan bir senede ekmeklik unda kullandığımız buğday miktarına baktığımızda 12 milyon ton. Aynı şekilde Toprak Mahsulleri Ofisi’nin elinde belki de geçmiş yıllara oranla çok ciddi anlamda bir stok söz konusu. Peki sıkıntı nerede? Niye fiyatta yükselme var? Maalesef bu seneki hasatta kalite yönünde düşüklük olduğundan ve belli miktarda, belli bölgedeki buğdayların kalitesinin istenen seviyede olmasından dolayı o bölgelerdeki fiyat ister istemez yükselmekte. Çiftçimizden 7,5 liraya aldığımız buğday şu anda vasat dediğimiz buğday. 10,5 liradan işlem gören Polatlı buğdayı 12,7 liradan işlem görmekte. Bununla ilgili alınması gereken tedbirler gecikmekte. Bununla ilgili tedbirler alınması gerekiyor. Eğer bu tedbirler alınmayacak olursa, bugün 750-800 lira bandında olan un fiyatının önümüzdeki günlerde daha da yükselmesinden endişe ediyoruz” dedi.
TARIM BAKANLIĞI İLE BU KONUYU KONUŞAMIYORUZ’
Balcı, fiyat artışları konusunda sadece kendilerinden fedakarlık istendiğini söyleyerek, “Fırıncı esnafı nasıl ki fedakarlık yapıyorsa, her gelen fiyat artışını aynı gün ekmeğe yansıtmıyorsa, temel gıda maddesi olarak bakıyorsak bizim paydaşlarımız da olaya böyle bakmak zorunda. Ve gerekli alınması gereken önlemleri zamanla almazsak, bu olumsuzluk daha da yükselecek demektir. Maalesef böyle bir durumda Maliye Bakanlığımızla, Ticaret Bakanlığımızla bu konuları konuşurken işin esas muhatabı olan Tarım Bakanlığı ile bu konuyu konuşamıyoruz. Bu konuyla ilgili yapmış olduğumuz görüşme talepleri bugüne kadar neticelenmedi. Geriye dönüp baktığımızda 2002 yılında asgari ücret 185 lira iken 200 gram ekmeğin fiyatı 0,25 kuruştu. 2002 yılında asgari ücretli bir vatandaşımız, 736 adet ekmek alabiliyordu. Bugünse 1700 ekmek alınıyor. Herkes artışı yapacak fırıncı esnafına gelince, fırın esnafı fedakarlık yapacak. Esnafımızın daha fazla fedakarlık yapacak zamanı kalmadı. Ama bu demek değildir ki biz de diğerleri gibi sürekli fiyat artıralım ya da gelen fiyatları anında yansıtalım. Bu bizim en son seçeneğimiz. Yetkililerden bu konuda yapılacak çalışmanın bir an önce yapılmasını istiyoruz. Geç yapılan çalışma, çalışma değildir” diye konuştu.
‘İTHAL BUĞDAYA İZİN VERİN’
Fiyat artışlarının önüne geçmek için ithal buğdaya izin verilmesi gerektiğini belirten Balcı, “Çalışmalar sağlıklı gitmezse, sağlıklı neticeler almazsak, bu artışlar devam edecek olursa, makul olan ekmek fiyatındaki artışın makul olmaktan çıktığını görürüz. Bugün ekmeğin kilogram fiyatı 50 liraya satılıyorsa, bunun kilogram fiyatını 60 lira, 62,5 ya da 65 lirada muhafaza etmek mümkün olmaz. Bu da dar gelirli vatandaşımızın temel gıda maddesi olan ekmeğe olumsuz yansıyacak demektir” dedi. (DHA)
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayında dışticaret haddinin bir önceki yılın aynı ayına göre 0,6 puan artarak 88,3 olduğunu açıkladı.
Caner ÜNVER ANKARA-TÜİK, Ağustos 2024 dönemine ilişkin dışticaret endekslerini açıkladı. Buna göre; ihracat birim değer endeksi ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 11,8 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 7,4 arttı, yakıtlarda yüzde 10,2 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 2,7 arttı. İhracat miktar endeksi ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,2 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 6,6 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 3,6 arttı, yakıtlarda yüzde 7,8 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 0,8 azaldı.
İTHALAT BİRİM DEĞER ENDEKSİ ARTTI
İthalat birim değer endeksi ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 8,8 arttı, yakıtlarda yüzde 5,4 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 1,1 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 0,9 arttı. İthalat miktar endeksi ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,2 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 7,7 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 6,1 arttı, yakıtlarda yüzde 5,6 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 7,7 azaldı.
İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2023 yılı Ağustos ayında 87,7 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 0,6 puan artarak, 2024 yılı Ağustos ayında 88,3 oldu.(DHA)