Çorum’da, Kurban Bayramı öncesi satışı yapılan 1.65 tonluk “simental” cinsi dev dana, görenleri şaşkına çeviriyor.
Kurban Bayramına az bir süre kala satışa çıkarılan kurbanlıklar, alıcılarını bulmaya başladı. Çorum’da bir çiftlikte yetiştirilen ve 1.65 ton ağırlığına ulaşan ve “Buğra” adı verilen dev kurbanlık, görenleri de adeta kendisine hayran bırakıyor. 3.5 yaşındaki kurbanlığa hem çiftlik sahibi hem de çalışanları özel olarak ilgilenerek bakımını yapıyor.
İşletme sahiplerinden Okan Bek, kurbanlığın simental ırkı ve 3.5 yaşında olduğunu belirterek, “Çiftliğe geldiğinde 1 yaşındaydı. Bizim de ilgimizi çeken ciddi bir gelişme gösteren hayvandı” dedi. Ziraat mühendisi olduğunu dile getiren Bek, “Çiftliğimizde kendi yemimizi kendimiz yapıyoruz. Özel yemlerle ve özel formüllerle belediğimiz bu hayvan şu anda bin 650 kilo. Kurbanlığımızı Çorumlu bir iş adamımıza sattık. Özel bir yapısı ve ciddi gelişmesi var. Bu hayvanı herkesin görmesini istedik. Bizim çiftliğimiz içinde güzel emeklerimizin karşılığını veren bir hayvan oldu. Alıcısına şimdiden hayırlı olsun. Kurbanı kabul olsun” ifadelerini kullandı.(iha)
İkinci el satışta ‘güvenli sistem’ ile alan da satan da memnun
Ticaret Bakanlığı tarafından ikinci el araç satışında ‘Güvenli Ödeme Sistemi’nin başarılı olduğu, satış bitene kadar paranın banka havuzunda kalması ve her işlemde onay alınması nedeniyle ihtilafların ortadan kalktığı, dolandırıcılığın önünün kesildiği belirtildi.
Tekin GÜRBULAK- Kadir ÖZEN İZMİR-İkinci el araç satışında ‘Güvenli Ödeme Sistemi’ çıktı. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği iş birliğiyle hayata geçirilen ödeme sistemi 27 Eylül tarihinden itibaren zorunlu hale getirildi. Sistemle, alıcı ve satıcı arasında ödeme açısından yaşanan ihtilafların ortadan kalkarken sektör temsilcileri ve vatandaşlar bu uygulamadan memnun kaldı. Bu sistem sayesinde sahte para, nakit ödeme zorlukları ve satış bedelinin ödenmemesi gibi farklı dolandırıcılık riskleri ortadan kalktı.
İkinci el otomobil alım satımı yapan Fahri Karlık, “Yeni sistem, ‘güvenli alışveriş sistemi’ biz bunu eskiden beri talep ediyorduk. Piyasada çok dolandırıcı var. Vatandaşlar mağdur oluyordu. Bu durum da bizi çok üzüyordu. Önüne geçilmesi için galericiler odası başkanlığı ve bakanlığımızla, koordineli çalışma yapıldı. 27 Eylül itibari ile güvenli alışveriş sistemine geçildi. E-devlet üzerinden veya anlaşmalı bankalar üzerinden aracını sisteme tanımlıyorsun, banka alıcı, satıcı ve notere şifre gönderiyor.
Güvenli alışveriş sisteminin çok iyi olduğunu söyleyen evli iki çocuk sahibi Şennur Kesicioğlu (51), “Güvenli alışveriş sistemi çok iyi oldu. Artık dolandırılmadan bu işi yapmak çok iyi geldi. Bizim için daha güvenli, daha garanti. Daha önce de araç aldım fakat tedirgin oldum. Şimdi çok rahatım, memnunuz” dedi.Oto alım satımı yapan Ali Berke Belli (20) ise “Bu sistem çok iyi, çok rahat. Sıfır risk. Satıştan sonra satıcının hesabına geçiyor. Alıcı kendini koruma altına alıyor” ifadelerini kullandı. Aracı Belli’den satın alan Hüseyin Palak (27) da ” Yeni sistem güvenli. Eskiden ‘Vazgeçer mi?’, ‘Kandırılır mıyım?’ diye düşünülürdü artık içimiz rahat bir şekilde alışverişimizi yapıyoruz. Güvenli ve rahat, çok mutluyum” diye konuştu.(DHA)
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılında genel devlet açığının 1 trilyon 272 milyar 714 milyon TL olduğunu, genel devlet açığının gayrisafi yurt içi hasılaya oranının yüzde 4,8 olarak gerçekleştiğini açıkladı.
ANKARA-TÜİK, 2023 yılına ilişkin ‘Devlet Hesapları’ bültenini yayımladı. Buna göre; genel devlet açığı 2023 yılında 1 trilyon 272 milyar 714 milyon TL olarak hesaplandı. Bir önceki yıl yüzde 2,1 olan genel devlet açığının gayrisafi yurt içi hasılaya oranı yüzde 4,8’e yükseldi. Açıktaki artışın temel nedeni, hanehalkı ve iş yerlerine yönelik yapılan deprem yardımları oldu. Merkezi devlet ve mahalli idareler alt sektörleri 2023 yılında açık verirken, sosyal güvenlik kurumları alt sektörü fazla verdi. Genel devlet konsolide brüt borç stokunun gayrisafi yurt içi hasılaya oranı ise 2023 yılında yüzde 29,3’e düştü.
GENEL DEVLET GELİRİ YÜKSELDİ
Genel devlet toplam gelirleri 8 trilyon 204 milyar 943 milyon TL’ye yükselirken, gelirlerin gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payı yüzde 30,9’a yükseldi. Genel devlet toplam harcamaları 2023 yılında 9 trilyon 477 milyar 658 milyon TL’ye yükselirken, harcamaların gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payı yüzde 35,7’ye yükseldi.
Üretim ve ithalat üzerindeki vergilerin toplam vergi ve sosyal katkı gelirleri içindeki payı 2022 yılında yüzde 47,8 iken 2023 yılında yüzde 48,2’ye yükseldi. Gelir, servet ve benzerleri üzerindeki cari vergilerin payı yüzde 26,6’ya düşerken, net sosyal katkıların payı ise yüzde 25’e yükseldi. Sermaye vergilerinin payı yüzde 0,2’ye düştü.(DHA)
Nuri PİR-Eser PAZARBAŞI ADANA-Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bir dizi ziyaret ve toplantıya katılmak için Adana’ya geldi. İlk olarak Vali Yavuz Selim Köşger’i ziyaret eden Bakan Bolat daha sonra AK Parti İl Başkanlığı’nda düzenlenen ‘Türkiye Buluşmaları’na katıldı. Burada konuşan Bolat, “TÜFE aylık yüzde 2,97, yıllık bazda ise yüzde 49,38 olarak gerçekleşti. Son 3 yıldan bu yana ilk kez TÜFE enflasyon oranı, Merkez Bankası politika faizinin altında kalmıştır. 4 ayda TÜFE enflasyonda yüzde 26, 5 puanlık bir azalma başarılmıştır” dedi.
30 BİN DÖNÜME OSB KURULUYOR
Bakan Bolat, 22 yılda Adana’ya 240 milyar lira değerinde binlerce eser kazandırdıklarını söyledi. Adana için yapılan ve yapılmakta olan projelere de değinen Bakan Bolat, “Adana için büyük bir müjde olan konteyner limanını biliyorsunuz. Adana’mıza ticaret ve dış ticaret alanında, ihracat alanında, çok büyük katkı sağlayacaktır. Yine kimya organize sanayi bölgesinin yasal mevzuat işlemleri tamamlandı. 30 bin dönüm gibi büyük bir alanda. O da başta petrokimya sektörü olmak üzere, kimyanın değişik alanlarında Adana’ya, sanayide çok ciddi katma değer sağlayacak. Büyük bir artı değer meydana getirecek. Ceyhan Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırımcıların beklediği ikinci etap kararı verildi. Yine Adana’mızda Karataş ilçesinde su ürünleri ihtisas bölgesi, 6 bin dönüm arazide kuruluyor. 400 milyon dolarlık bir ihracat hacmine sahip olacak. Yine Karataş ilçesinde sera organize sanayi bölgesi o da 6 bin dönüm mertebesinde olacak. Tabii Adana aynı zamanda büyük bir tarım şehri. Meşhur Çukurova’sıyla Türkiye’nin en gözde, en bereketli ovasına ev sahipliği yapan Adana, tarımla özdeşleşmiş bir şehir aynı zamanda. Adana yine gıda ve pamuk ürününe bağlı olarak da gıda sanayi ve tekstil hazır giyim sanayinin de güçlü olan bir şehrimiz. Burada da hamdolsun tarımsal üretimdeki son iki yıl çok verimli, bereketli sezonlar geçirdik. Bu alanda Tarım Bakanlığımızla birlikte gerek üreticilerimizin gelirinin korunması gerekse ihracat imkanlarının arttırılması konusunda Tarım ve Orman ile Ticaret Bakanlığı birlikte çok yoğun çalışmalar yürüttük. Bundan sonra da yürütmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
‘BU YIL İTHALATTA YÜZDE 20 AZALIŞ VAR’
Adana’nın 2023 yılında 4,1 milyar dolar ihracatı olduğunu aktaran Bakan Bolat, “Bu yıl ilk 9 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,4 artışla Adana’nın ihracatı 3,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu da inşallah geçen yılki 4,1 milyar doların üzerinde çıkılacağını göstermektedir. 2023 yılında 4,1 milyar dolar ihracat yaparken, Adana’nın 4,2 milyar dolar da ithalatı vardı. Ama bu yıl hamdolsun ithalatta yüzde 20 azalış var. İlk 9 ayda ithalat 2,6 milyar dolarda kalmıştı. Böylece Adana, dış ticarette fazla veren, katma değer ortaya koyan bir ilimiz olarak başarılı olmuştur. Yine Ticaret Bakanlığı olarak yönetim ve denetimini Türkiye’nin ilk serbest bölgelerinden biri olan Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi de bu yıl ihracatta büyük bir atak yaptı. Geçen yılın tamamında 1,1 milyar dolar ihracat yapan Yumurtalık Serbest Bölgesi, bu yılın ilk 8 ayında 1,6 milyar dolar ihracat yaptı. Orada bin 700 kişi istihdam ediliyor. Şu anda 30 firma 53 faaliyet ruhsatıyla çalışma yapıyorlar. Orada 30-40 yeni fabrika daha kurulması için potansiyel bulunmakta. Bunun gerçekleşmesi için çabalarımızı arttıracağız. 2022 yılında Adana’ya 48 milyon lira ihracat teşviki verdik. Hibe desteği 2023’te 2,5 kat artışla 128,5 milyon lira, Ticaret Bakanlığı olarak ihracat destekleri verdik. Bu yıl ilk 8 ayda 223 milyon lira Adana’ya ihracat destekleri vermiş bulunuyoruz. Diğer taraftan hizmetler ihracatı için Adana’ya 25 milyon lira destek vermiş durumdayız” dedi.
‘180 ÜLKEYE 230 KALEM ÜRÜN İHRACATI YAPILMAKTADIR’
Adana’da düzenlenen TEKNOFEST’e de değinen Bakan Bolat, “Türkiye 2022 senesinde sadece 250 milyon dolar savunma sanayi ihracatı olan bir ülkeydi. O da yaptığı tabanca, mühimmat gibi ürünlerin ihracatıyla sağlanıyordu. Türkiye’nin savunma sanayinde kendine yeterlilik oranı yüzde 20 idi. Şu anda yeterlilik oranı yüzde 80’e yükselmiştir. Tam 12 milyar dolarlık yıllık üretim yapılmaktadır savunma sanayinde ve 5,5 milyar dolarlık ihracat yapılmaktadır. Türkiye, savunma sanayi ihracatında 21 yılda 250 milyon dolardan 5 milyar dolara yükselmiştir. 180 ülkeye 230 kalem ürün ihracatı yapılmaktadır. 180 ülkeye, 230 farklı savunma sanayi ürünü ihracatı yapılmaktadır. Bizim savunma sanayisinde kilogram ihracatımız, 65 dolara gelmektedir. Bugün Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 900’e yakın proje devam ettirilmektedir. İşte bütün bu eser ve sonuçlar, Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda TEKNOFEST’te sergilenmektedir” diye konuştu.
FAHİŞ OTEL FİYATINA TEPKİ
Bakan Bolat, kentte normal şartlar altında geceliği 2-3 bin liraya oda veren bir otelin TEKNOFEST yoğunluğu nedeniyle 27 bin lira ücret istemesine yönelik bir basın mensubunun sorduğu soru üzere, “Tamahkarlıktır, çirkinliktir. Bunları engelleyeceğiz” dedi.(DHA)