Uzun yola çıkmadan önce araç bakımlarının ihmal edilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, özellikle rot-balans ayarının önemine dikkat çekerek vatandaşlara uyarılarda bulunuyor.
Yaz aylarına girilmesiyle birlikte tatile çıkmaya hazırlanan vatandaşlar, kalabalık otobüslerden uzak durmak için genellikle kişisel araçlarıyla yola çıkmayı tercih ediyor. Özellikle yola çıkmadan önce araçların bazı temel bakımlarının yaptırılması gerektiği tavsiye ediliyor. Direksiyon hakimiyetini sağlayan rot-balans ayarı ise uzun yolda hayati önem taşıyor. Eskişehir’de uzun yıllardan beri ön takım ve rot-balans ayarı ustalığı yapan Orhan Geçit, küçük olarak düşünülen bazı sorunların uzun yolda ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirterek vatandaşlara uyarılarda bulundu.
“Küçük araçlarda 70 lira, büyük araçlarda 80 lira kadar maliyet oluyor”
Uzun yola çıkmadan önce gerekli ayarların yaptırılması gerektiğini ifade eden Orhan Geçit, ucuz bakımlar sayesinde binlerce liralık zararların önlenebileceğini söyledi. Bakımların ihmal edilmesi durumunda ortaya çıkabilecek sorunlardan bahseden Geçit, “Araçlarla uzun yola çıkmadan önce ön takım kontrol, rot ayarları ve lastik hava basınçlarını kontrol ettirmeleri hem kendi can güvenlikleri hem de araçları açısından çok önemli. En küçük bir ön takım problemi hayati risklere neden olabilir. Ayar yapılmazsa ya da kontrol edilmezse akslarda çıkma, kopma yaşanabilir. Ayarsızlık nedeniyle lastikler aşınabilir. Bunların anlaşılması için aracın mutlaka profesyonel gözetiminde kanala sokulması ve incelenmesi lazım. Ön takım, lastik, fren bunlar araçta en önemli 3 faktör. Çok büyük bir maliyeti de yok. Aracı kanala alıp kontrol ediyoruz.
Eğer herhangi bir arıza, boşluk görmezsek, bozuk parça çıkmazsa ayar yapıyoruz. Küçük araçlarda 70 lira, büyük araçlarda 80 lira kadar maliyet oluyor. Çok da zaman almıyor, yarım saat içerisinde bir araç çıkıyor. Bir araç senede tahmini 10 bin kilometre yapar. Bu da zaten periyodik yağ değişimine denk gelir. Rot-balans, ön takım kontrollerinin de bu süreler içinde yapılmasında fayda var” şeklinde konuştu.
TÜİK: Tavuk eti, yumurta ve içme sütü üretimi azaldı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım 2024 döneminde aylık tavuk eti, tavuk yumurtası ve içme sütü üretiminin azaldığını açıkladı.
Caner ÜNVER ANKARA-TÜİK, Kasım 2024 dönemine ilişkin kümes hayvancılığı ile süt ve süt ürünleri üretimi verilerini açıkladı. Buna göre; tavuk eti üretimi, kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 4,8 oranında azalarak 216 bin 754 ton oldu. Tavuk yumurtası üretimi de bir önceki aya göre yüzde 9,1 azalarak 1 milyar 710 milyon 852 bin adet oldu. Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, tavuk yumurtası üretimi yüzde 4,9 azaldı, kesilen tavuk sayısı yüzde 5,6 arttı, tavuk eti üretimi yüzde 7,2 arttı. Ocak-Kasım 2024 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, tavuk yumurtası üretimi yüzde 3,6 arttı, kesilen tavuk sayısı yüzde 7 arttı, tavuk eti üretimi yüzde 6,9 arttı.
896 BİN 257 TON İNEK SÜTÜ TOPLANDI
Kasım ayında ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı, bir önceki aya göre yüzde 2,7 oranında azalarak 896 bin 257 ton oldu. İçme sütü üretimi ise bir önceki yüzde 1 oranında azalarak 143 bin 604 ton olarak gerçekleşti. Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,6 arttı, ocak-kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,1 arttı. Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, inek peyniri üretimi yüzde 5,8 arttı, ayran üretimi yüzde 6,5 arttı, yoğurt üretimi yüzde 1,6 arttı, içme sütü üretimi yüzde 1,9 arttı, tereyağı üretimi yüzde 35,7 arttı. Ocak-Kasım 2024 döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, inek peyniri üretimi yüzde 6,2 arttı, ayran üretimi yüzde 12,6 arttı, yoğurt üretimi yüzde 6,8 arttı, içme sütü üretimi yüzde 3,9 arttı, tereyağı üretimi yüzde 15,2 arttı. (DHA)
CANiK ve SYS Grup, ABD ile Birleşik Krallık’ta ürünlerini tanıtacak
CANiK ve SYS Grup şirketleri, ihracatı artırma hedefi doğrultusunda ocak ayında ABD’de düzenlenecek hafif silah fuarı SHOT SHOW ile Birleşik Krallık ve global arenanın zırhlı kara aracı buluşması International Armoured Vehicle (IAV) 2025’te ürün ve kabiliyetlerini tanıtacak.
İSTANBUL-Geçen yıl ihracatını dolar bazında yüzde 28 artıran CANiK ve Samsun Yurt Savunma Grup (SYS) şirketleri, 2025’in ilk ayında ABD ve Birleşik Krallık’ta alanlarında önde gelen etkinliklere eş zamanlı katılım sağlayacak. SYS Grup şirketleri, 2025 yılı ihracat hedefleri kapsamında 5 kıtada 17 uluslararası fuara katılarak global arenadaki etkinliğini artıracak. Bu yıl da uluslararası etkinliklerde hem iş ortakları hem de müşterileri ile bağlar kurarak sektördeki liderliğinin pekiştirilmesi hedefleniyor.
ÇOK SAYIDA ÜRÜN FUARDA TANITILACAK
CANiK’in ilk duraklarından biri, 21-24 Ocak’ta Las Vegas’ta gerçekleştirilecek hafif silah fuarı SHOT SHOW olacak. ABD pazarında ilk 5’te yer alan CANiK, etkinlikte yeni ürün lansmanlarıyla yer alacak.
Grup şirketleri ayrıca 21-23 Ocak’ta Londra’da düzenlenecek zırhlı kara aracı buluşmalarından Uluslararası Zırhlı Araç Fuar ve Konferansı’nda (International Armoured Vehicle – IAV 2025) ürün ve kabiliyetlerini tanıtacak. Zırhlı araç üreticileri ve entegre ekipman sağlayıcılarının katıldığı IAV, Grup’un başta Birleşik Krallık’taki şirketi AEI Systems ve diğer grup şirketleri için önemli iş birliği fırsatları sunuyor.
SYS Grup bünyesindeki AEI Systems, UNIROBOTICS ve CANiK’in birlikte katılacağı IAV Fuarı, grup şirketlerinin savunma sanayiindeki ekosistem algısını güçlendirme hedefiyle öne çıkıyor. UNIROBOTICS’in yüksek teknoloji uzaktan komutalı silah sistemleri (UKSS) ve AEI Systems’ın orta kalibre toplarının yanı sıra CANiK’in 12.7×99 mm uçaksavar ailesinin tüm ürünleri M2 QCB, M2F ve M3 fuarda tanıtılacak. (DHA)
Bakan Bolat: Cari işlemler açığı, 7,4 milyar dolara geriledi
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Mal ve hizmet ihracatındaki artışlar ve ithalattaki gerileme neticesinde 2023 yılı mayıs ayında 55,6 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, sonraki aylarda 48,2 milyar dolar azalarak, 2024 kasım ayı itibariyle 7,4 milyar dolara gerilemiştir” dedi.
ANKARA-Bakan Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan kasım ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistikleriyle ilgili değerlendirmede bulundu. Bolat, cari işlemler açığının, uygulanan ekonomi programının makroekonomik çerçevesi ile uyumlu bir şekilde tahminlerin dahi altına gerilediğini belirterek, “Cari işlemler hesabındaki olumlu gelişmeler ülkemizin risk priminin gerilemesine ve döviz rezervlerinin güçlenmesine olumlu katkılar vermektedir. Ayrıca makroekonomik istikrarı güçlendirerek enflasyonun da düşürülmesi sürecini desteklemektedir. Mal ve hizmet ihracatındaki artışlar ve ithalattaki gerileme neticesinde 2023 yılı mayıs ayında 55,6 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, sonraki aylarda 48,2 milyar dolar azalarak, 2024 kasım ayı itibariyle 7,4 milyar dolara gerilemiştir. 2024 yılında dış ticaret açığında 24,2 milyar dolar iyileşme gerçekleşmiş olup, cari işlemler açığı 2024 yılı genelinde tahminlerin çok altında gerçekleşmektedir” ifadelerini kullandı.
‘İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜZDE 6,8 ARTTI’
2024 yılı kasım ayında cari işlemler hesabının 2,9 milyar dolar açık verdiğini kaydeden Bolat, “Cari işlemler açığı, 2024 yılı ocak-kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 85,5 oranında azalışla 5,6 milyar dolar olarak kaydedilmiştir. Böylelikle tepe noktası olan 2023 yılı mayıs ayında 55,6 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, sonraki aylarda 48,2 milyar dolar azalarak, 2024 Kasım ayı itibariyle 7,4 milyar dolara gerilemiştir. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı son 12 ayda 54,4 milyar dolar fazla vererek yaklaşık 5 yılın (Şubat 2020: 57,7 milyar dolar) en yüksek değerine ulaşmıştır. 2024 Kasım ayında yıllıklandırılmış ihracatımız, yıllık bazda yüzde 2,3’lük artış ile 262,4 milyar dolara yükselmişti. Aynı ayda yıllıklandırılmış ithalat ise yüzde 6,7’lik azalışla 340,9 milyar dolara gerilemişti. Yıllıklandırılmış dış ticaret açığı yüzde 27,8 oranında azalarak 79,4 milyar olurken, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 6,8 puan artarak yüzde 76,7 olmuştur” dedi.
‘HİZMET GELİRLERİ REKORUNU YENİLEDİ’
2023 mayıs ayında yıllık dış ticaret açığının 122,2 milyar dolar olduğunu ve 17 ayda 42,8 milyar dolar azaldığını vurgulayan Bolat, şunları kaydetti:
“Dış ticaret açığındaki gerilemeye, hizmet ihracatımızdaki artış da eşlik etmektedir. Hizmet gelirleri kasım ayında yıllıklandırılmış bazda 113,7 milyar dolar ile rekorunu yenilemiştir. Hizmet ihracatının içinde yer alan seyahat gelirleri ise 54,4 milyar dolara yükselmiştir. Mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik destekler ve ithalatı düşürmeye yönelik tedbirlerin uygulamadaki sonuçları ile cari işlemler açığında önemli bir gerileme kaydedilmiştir. Ticaret Bakanlığı olarak, bu başarıyı daha da ileriye taşıyarak, ekonomimizin büyüme hedeflerine katkı sağlamak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Cari işlemler açığındaki düşüşler bir taraftan makroekonomik istikrarı güçlendirerek dezenflasyon sürecini desteklemekte, diğer taraftan ekonomik büyümenin daha dengeli seyretmesini sağlamaktadır.” (DHA)