Almanya’da 4 yıl önce yakalandığı Meningokok hastalığıyla böbreklerini, iki kolunu ve ayaklarını kaybeden, annesinin bağışladığı böbrekle yaşama tutunan 24 yaşındaki diş teknisyeni Beyza Doğan, çift kol nakli olmak için Antalya’ya geldi. Kadavradan bağış bekleme sırasına alınan genç kız, nakil olacağı günü bekliyor.
Köln kentinde yaşayan 24 yaşındaki diş teknisyeni Beyza Doğan, 4 yıl önce yakalandığı Meningokok hastalığının ardından, kan zehirlenmesi sonucu böbrekleri iflas etti. Böbreklerinin ardından genç kız, ayak ve kollarını da kaybetti. 2 yıl önce anne Mihriban Doğan’ın bağışladığı böbrekle yaşama tutunan Beyza Doğan, çift kol nakli olmak için araştırma yapmaya başladı.
Genç kız yakından tanıdıkları ve aile doktorları olan Kepez Belediyesi Tıp Merkezi’nde görevli Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Levent Fikret Yılmaz’la da bir görüşme yaptı. Yılmaz, genç kızın çift kol nakli olması için en doğru adresin Antalya ve çift kol ve yüz nakilleriyle adını dünyaya duyuran Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan’la görüşmek olduğunu anlattı. Doğan, bu doğrultuda Ömer Özkan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Genç kız, yapılan bir dizi tetkiklerin ardından çift kol nakli için kadavradan bağış bekleme sırasına alındı.
“En hayırlısı olacak”
Levent Fikret Yılmaz, Beyza Doğan’ı uzun süredir takip ettiğini ve periyodik kontrollerini üstlendiğini belirtti. Doğan’ın Almanya’da daha önce talihsiz bir şekilde yakalandığı Meningokok hastalığı nedeniyle alt ve üst ekstremite kaybına uğradığını dile getiren Yılmaz, “Hatta bu sebeple organ nakli yapılmak zorunda kalan bir hastamız. Organ nakli sürecinden aileyi yakından takip ettiğim için hastamızı Kepez Belediyesi Tıp Merkezi’nde değerlendirdik. Aile hekimi olarak yakından takip ediyordum. Hastanın kontrolleri esnasında çoklu uzuv nakilleri için en uygun yerin Akdeniz Üniversitesi Hastanesi ve Ömer Özkan olduğunu düşündüm. Beyza için en güzel en hayırlısı olacak diye düşünüyorum” diye konuştu.
“Beyza süreçten mutlu”
Beyza’ya çift kol naklinin Türkiye’de yapılmasını istediğini dile getiren Yılmaz, “Antalya bu konuda öncü bir vasfa sahip. Beyza için en hayırlısının kendi vatanı olduğunu düşünüyorum. Beyza’nın gelinen süreçte çok mutlu ve morali yerinde. Türkiye’de kendini daha iyi hissediyor. Sürecinde iyi gideceğinden emin” dedi.
Mısır’dan Gazze’deki ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına geçilmesi çağrısı
Mısır, Gazze‘deki ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasının bir an önce başlaması çağrısında bulundu.
MISIR-Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ile Kahire’de basın toplantısı düzenledi. Abdulati açıklamasında, Gazze‘de ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına geçilmesi gerektiğini belirterek, İsrailli esirlerin tamamının serbest kalmasının tek yolunun müzakere masasına geri dönmek ve ateşkes anlaşmasına bağlı kalmak olduğunu söyledi. İsrail’in Lübnan’ın güneyine yönelik saldırılarını ise ‘tehlikeli bir gerilim’ olarak nitelendiren Abdulati, bunun bölgedeki çatışmanın genişlemesine neden olacağı uyarısında bulundu.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kallas da Abdulati ile Gazze’deki durumu görüştüklerini ve AB’nin iki devletli çözümden yana olduğunu ifade etti. Kallas,”İsrail’in, Gazze’de birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırılarına şiddetle karşı çıkıyoruz. Çatışmalar durmalı ve Hamas esirlerin tamamını serbest bırakmalı” dedi.
MISIR DIŞİŞLERİ BAKANI, LÜBNANLI VE İRANLI MEVKİDAŞLARIYLA BÖLGESEL İSTİKRARI GÖRÜŞTÜ
Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, Lübnanlı ve İranlı mevkidaşlarıyla yaptığı iki ayrı telefon görüşmesinde bölgedeki son gelişmeleri ele aldı. Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Abdulati Lübnan Dışişleri Bakanı Yusuf Recci ile gerçekleştirdiği görüşmede Lübnan devletine, ulusal kurumlarına ve güvenlik sorunları karşısında istikrarına verdikleri desteği bir kez daha vurguladı. Bakan ayrıca Lübnan halkının güvenlik, emniyet ve istikrarını tehdit edebilecek her türlü eylemi reddettiklerini yineledi. Lübnan’ın güneyinde ateşkes anlaşmasına uyulması gerektiğinin önemine işaret eden Abdulati, İsrail güçlerinin tam ve koşulsuz olarak geri çekilmesi ve Lübnan ordusunun Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararını eksiksiz uygulamasının sağlanması çağrısında bulundu. Bakan, bu kararın ‘herhangi bir ayrım olmadan tüm taraflarca tam ve eş zamanlı olarak uygulanması gerektiğini’ vurguladı.
Abdulati, İranlı mevkidaşı Abbas Arakçi ile yaptığı görüşmede de bölgedeki son gelişmeleri ele aldı. Gazze, Lübnan ve Yemen’de tırmanan gerilimin kontrol altına alınması gerektiğini belirten bakan, bölgede bu kritik aşamada itidalli davranılması ve halihazırda gergin olan durumu daha da kötüleştirebilecek herhangi bir adımdan kaçınılması gerektiğinin altını çizdi. (DHA)
Güney Kore’de çıkan orman yangınında 2 itfaiyeci hayatını kaybetti
Güney Kore‘nin Ulsan şehrinde çıkan orman yangınlarına müdahale eden 2 itfaiye personelinin hayatını kaybettiği bildirildi.
GÜNEY KORE-Güney Kore‘nin Ulsan şehrinde yerel saatle 15.26’da orman yangını çıktı. Şiddetli rüzgarların söndürme çalışmalarını zorlaştırdığı yangında 2 itfaiye personeli hayatını kaybetti. Yetkililer, itfaiyecilerin kimliklerinin henüz belirlenmediğini belirterek, ölüm nedenlerinin araştırılacağını kaydetti.
Yaklaşık 300 hektarlık alanı kül eden yangının yüzde 60’ının kontrol altına alındığını ifade eden yetkililer, yangından etkilenen yüzlerce kişinin güvenli bölgelere tahliye edildiğini açıkladı.
Güney Kore hükümeti, Ulsan şehri ve güneydoğu bölgelerinde çıkan orman yangınları nedeniyle ulusal afet durumu ilan etti. (DHA)
Çinli bilim insanları, Güney Çin Denizi’ni keşfetmek için mürettebatlı ‘denizaltı uzay istasyonu‘ inşa ettiklerini açıkladı.
ÇİN-Çin, Güney Çin Denizi’nin 2 bin metre derinliğinde konumlanacak ‘denizaltı uzay istasyonu‘ projesine onay verdi. Araştırma istasyonunun yaklaşık 2030 yılında hizmete gireceği ve metan hidrat ile nadir minerallerin keşfi için kullanılacağı kaydedildi.
Çin Bilim Akademisi Güney Çin Denizi Okyanus Bilimi Enstitüsü, projenin, Hong Kong’un kuzeybatısındaki liman kenti Guangzhou’da yürütüldüğünü belirterek, ‘Soğuk Sızıntı Ekosistemi Araştırma Tesisi’nin inşasını beş yıl içinde tamamlamayı umduklarını bildirdi.
Güney Çin Denizi Okyanus Bilimi Enstitüsü müdürü ve projenin lideri Li Chaolun yaptığı açıklamada, “Tesis, insanlı uzay görevlerinden ve derin deniz denizaltılarından gelen teknolojilerin yanı sıra madencilik operasyonlarından gelen yaşam destek sistemlerini de içeriyor. Bu, su altında bulunan bilim insanlarının 30 güne kadar nispeten rahat bir ortamda çalışabilmelerini sağlıyor” dedi.
Araştırmacılar tarafından ‘denizaltı uzay istasyonu’ olarak adlandırılan bu yapı, özellikle ‘soğuk kaynaklar’ olarak bilinen deniz tabanı çıkışlarını incelemek için kullanılacak. (DHA)