Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Bizim de göllere karşı, şehirlere karşı vazifelerimiz var. Mogan’da olduğu gibi Van’da, Salda’da, Meke’de ve Beyşehir’de gerek temizlik, gerek çevre düzenlemesi, gerekse çok kapsamlı bir şekilde göl koruma operasyonları yapıyoruz” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Mogan Gölü Kıyı Bandı Çevre Düzenlemesi Projesi’nin 1’inci etabının açılışının ve 2’nci etabının da başlangıcının yapıldığı programa katıldı. Gölbaşı Mogan Gölü’nde düzenlenen törende konuşan Bakan Kurum, “Akdeniz Havzası’nda yer alan ülkemiz, tüm dünyayı etkisi altına alan iklim değişikliğinin maalesef olumsuz etkilerini ülkemizin her yerinde de hissediyoruz. Ülkemizin her noktasında iklim değişikliğinin en çarpıcı sonuçlarıyla yüzleşiyoruz. Aşırı hava olayları sebebiyle sel, heyelan, hortum, kuraklık gibi şiddeti ve miktarı sürekli artan afetler yaşıyoruz. İklim krizi ne yazık ki işte bu güzel göllerimiz, akarsularımız, denizlerimiz üzerinde de ciddi bir tehlike oluşturuyor” dedi.
“Mogan Gölü’müzden 71 milyon liralık ödenekle 3.2 milyon dip çamuru çıkardık”
20 yıl önce Mogan Gölü ve çevresindeki kötü kokudan vatandaşların şikayetçi olduğunu belirten Bakan Kurum, “Gazetelerde, televizyonlarda her gün ‘Mogan’da balık ölümleri, kuş ölümleri’ haberlerini görürdük. Kuşlar bile buraya uğramazdı. Mogan’ın bu hali içimizi acıtıyordu ancak biz şikayet değil icra makamındayız. Hemen çalışmalarımızı başlattık, Mogan Gölü’müzden 71 milyon liralık ödenekle 3.2 milyon dip çamuru çıkardık. Ama yetmez dedik, şimdi ikinci etabını yine 70 milyon lira ödenekle başlattığımız çalışmayla inşallah 2022 yılına kadar bitireceğiz ve burada da 3.3 milyon metreküp dip çamurunu çıkarıyor olacağız” diye konuştu.
“Bundan önceki çalışmalar yapılmadan Mogan Gölü’müzde sazan, turna, kadife gibi birçok balığa rastlayamazdınız”
Çevreciliğin süreklilik arz ettiğini söyleyen Bakan Kurum, 8 ay içerisinde Gölbaşı etrafında yürüyüş yolları, bisiklet yolları, dinlenme alanlarının olduğu bir alanın yapımını gerçekleştireceklerini ifade etti. Kurum, projenin 2’nci etabında ise 20 kilometrelik bir bisiklet yolu, koruma bandı, bisiklet parklarının ve istasyonlarının olduğu bir alan da yapacaklarını söyledi.
“Bundan önceki çalışmalar yapılmadan Mogan Gölü’müzde sazan, turna, kadife gibi birçok balığa rastlayamazdınız” diyen Bakan Kurum, “Ama hamdolsun bugün bu balıklarımız geri döndü, çiçeklerimiz koruma altına alındı. Yeni balık türlerini görmeye başladık. Yine kuşlar da hakeza buraya uğramıyordu. Flamingoları burada göremezdiniz. Ama artık tertemiz suyuyla, endemik bitki türleriyle çok daha güzel bir yer haline gelen Mogan Gölü’müzde artık flamingoları da görüyoruz. Artık kötü kokular gitti. Etrafa türlü türlü çiçeklerin kokusu, kuşların cıvıltısı yayılmaya başladı” değerlendirmesinde bulundu.
“Mogan’da olduğu gibi Van’da, Salda’da, Meke’de ve Beyşehir’de çok kapsamlı göl koruma operasyonları yapıyoruz”
Bakan Kurum, Ankara’da 4 milyon metrekare büyüklüğünde 20 millet bahçesi projesinin devam ettiğini bildirerek, şunları kaydetti:
“Bu projelerimizden biri de Gölbaşı Millet Bahçemiz. 750 bin metrekarelik proje tasarlandı, tamamlandı ve Amerika’da düzenlenen 4. Uluslararası Sürdürülebilir Yapılar Sempozyumu’nda Sürdürülebilir Peyzaj kategorisinde binlerce proje arasından birinci olarak seçildi. İnşallah bu projeye yıl sonu başlayıp, 2020 yılı içerisinde tamamlayıp Ankara’mızın, Gölbaşı’mızın hizmetine sunacağız. Şimdiden millet bahçemiz hayırlı uğurlu olsun.”
Mogan kıyısında başlatılan bir diğer projenin ise 87 bin metrekarelik Sevgi Çiçeği Doğa Parkı olduğunu bildiren Bakan Kurum, “87 bin metrekarelik alanda 287 bin adet bitki dikiyoruz. Bu alanda Ankara’mıza has dik kuyruk kuşu ve sevgi çiçeğini koruma altına alacağız. Yine burada da çocuk oyun alanları, açık spor alanı, yürüyüş ve bisiklet yolları yapacağız” diye konuştu. Birçok gölde temizlik ve düzenleme çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Bakan Kurum, “Bizim de göllere karşı, şehirlere karşı vazifelerimiz var. Mogan’da olduğu gibi Van’da, Salda’da, Meke’de ve Beyşehir’de gerek temizlik, gerek çevre düzenlemesi, gerekse çok kapsamlı bir şekilde göl koruma operasyonları yapıyoruz. Bakanlık olarak bugün ülkemizin her yerinde bütün doğal güzelliklerimizi korumaya, yaşatmaya, genişletmeye gayret gösteriyoruz. Son 20 yılda korunan alan büyüklüğümüzü yüzde 5’ten yüzde 11’e biz çıkardık. 2023 hedefimizi yüzde 17 olarak belirledik” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Bakan Kurum göl etrafında bisiklet turu yaptı. Düzenlenen törene AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, İlbank Genel Müdürü Yusuf Büyük, Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek ve Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut da katıldı.(Mevlüt İşli – Nurullah Geylani)
SASKİ, 204 personel 137 araç ve ekipmanla su baskınlarıyla mücadele etti
Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, kentte dün ve bugün etkili olan şiddetli sağanak yağmur nedeniyle yaşanan olumsuz durumlara 204 personel 137 araç ve ekipmanla müdahale etti. SAMSUN-Kentte dün başlayan ve bugün de devam eden şiddetli sağanak yağış nedeniyle kent merkezinde meydana gelen su baskınlarına ve yaşanan diğer tüm olumsuz durumlara Samsun Büyükşehir Belediyesi ekipleri müdahalede bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminleri doğrultusunda yapılan sel uyarıları üzerine önceden gerekli tedbirlerini alan ve tüm ekiplerini hazır halde tutan belediye, gelen ihbarlara anında müdahale etti. Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı, İtfaiye Daire Başkanlığı ile Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ekipleri sahada aktif olarak çalışma yapmaya devam ediyor.
İtfaiye ekipleri tarafından bazı binaların giriş ve zemin katlarına dolan yağmur suları pompalarla kısa sürede tahliye edildi. Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından ise suyla ve çamurla biriken yollarda yapılan çalışmayla ulaşıma açıldı. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ekiplerince yağmur sularının hızla tahliyesi için belirlenen noktalarda temizlik çalışması gerçekleştirildi. SASKİ ekipleri tarafından kent genelinde su ve kanalizasyon hatlarında çalışma yapılırken yağmur sularının yüksek kotlardan aşağıya taşıdığı malzemeler nedeniyle tıkanan giderler açıldı. Yağmur suyu biriken noktalarda hızla tahliye çalışması yapıldı. 204 personel 137 araç ve ekipmanla sahada görev yapan SASKİ ekipleri her noktaya anında müdahalede bulundu.
“Keson Gülsan’da su baskınını önledi” İnşaatı devam eden ve şuan betonarme imalatı tamamlanan 6 metre çapında ve 8 metre derinlikteki Canik Yağmur Suyu Keson Terfi Merkezi ve önemini anlatan SASKİ Makine İkmal ve Tesisler Daire Başkanı Yusuf Mutlu, “Gülsan Sanayi Sitesi yanında inşaat çalışmalarına devam ettiğimiz Yağmur Suyu Keson Terfi Merkezi sanayi sitesinden gelen hatlar kesona bağlandı. Şu anki haliyle bile hem motopomplarımızla hem de içerisine koyduğumuz dalgıç pompalarımızla kesona toplanan suları tahliye ettik. Çevre sular tamamen bu kuyuya toplandı. Tamamen inşaatının bitmemesine rağmen şu haliyle bile keson çalışır durumda. Ekiplerimiz de bölgede 7/24 aktif çalıştı. Çok şükür burada bir aksilik yaşamadık” dedi.
Depremlerin çabuk unutulduğunu belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 1 milyon yapının bulunduğu Bursa’da binaların yüzde 30-35’inin sıkıntılı olduğunun bilindiğini belirterek, “6 Şubat depremi sonrası akademik odalarla birlikte başlattığımız binaların testlerinin ücretsiz yaptırılması hizmetine üzülerek söylüyorum ki sadece 1000 bina müracat etti. Biz sadece ayna tutuyoruz. Check up yapıyoruz. Vatandaşlarımızdan duyarlılık bekliyoruz. Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı ile ortaklaşa yaptığımız dirençli Bursa projesinde yüzde 80 oranında çalışma tamamlandı. Bursa’nın röntgenini tam anlamıyla çekmiş olacağız” dedi. Başkan Aktaş yıl sonu itibariyle de Altıparmak Çarşamba, Hocahasan ve Ahmetpaşa Mahallelerini içerisine alan bölgede yapılacak olan kentsel dönüşüm için ilk kazmanın vurulacağı müjdesini verdi.
Emir Aktaş – Göktuğ Erdem BURSA-Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) arasında ortaklaşa yürütülecek olan Bursa Büyükşehir Belediyesi Deprem Riskini Azaltma ve Önleme Planlaması Projesi ile depreme karşı daha dirençli bir Bursa oluşturulması hedefleniyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş İhlas Haber Ajansı Bursa Bölge Müdürü İhsan Altıkardeş’in sorularını cevaplandırdı.
Bursa’da test yaptıran sadece 1000 bina var Bursa’da sadece 1000 binanın sağlamlık testi yaptırdığına dikkat çeken Aktaş,”Biz depremden sonra bir ön test yapmak adına akademik odalarla iş birliği yaptık. Depreme yönelik her şehir bir karar almaya çalıştı. Fiili olarak herkes ben binamı anlamak istiyorum sıkıntılı mı? Değil mi? diyerek bize müracaat etti. Binanın 50 yıllık olması demek bu binanın illa çürük demek anlamına gelmiyor. Bunun bilimsel ve teknik olarak test edilmesi gerekiyor. Bunu ücretsiz bir şekilde yapma imkanı verdik. Üzülerek söylüyorum bin civarında bina müracaat etti. Geçen hafta arkadaşlara sordum 1 hafta boyunca sadece 1 bina müracaat etmiş. Neden korkuyoruz, “deprem” diye bir gerçek var bu gerçeği anlamamız lazım. Ama ona rağmen biz şuan bu çalışmalar çerçevesinde yüzde 80’in durumunu anladık kalan yüzde 20’lik kısmı da tamamlamış olacağız. Bizim çalışmalarımız 3 ayrı noktada ilerliyor. Biz hepsine açığız, dolasıyla vatandaşımız bu dönüşüme yeter ki ikna olsun bu noktada altyapı oluştursun” dedi.
“Check up yaptırır gibi oturduğun binayı da test yaptır” Bina testlerinin sonuçlarının bir bağlayıcılığı yada cezai karşılığı olmadığını, vatandaşları tedirgin edecek bir durumun söz konusu olmadığına dikkat çeken Alinur Aktaş, “Biz sadece ayna tutuyoruz asla bir bağlayıcılığı söz konusu değil. Nasıl check up yaptırıyorsunuz, sağlık durumunu anlıyorsunuz. 50 ve 60’lı yaşlarda bunu çok daha fazla yaptırıyorsunuz. Karaciğerde yağlanma varsa şekerin ve kolesterolün yüksekse bunu öğrenmek tedbir almak için. Aynı şekilde binanızı anlamayla çalışıyorsunuz. Bunun herhangi bir yaptırımı söz konusu değil. Yaptığımız bu çalışmalar neticesinde özellikle JICA ile yaptığımız çalışmalar çerçevesinde Bursa’nın bütünüyle alakalı mikro bölgelendirme işlemlerini tamamlamış olacağız. Artık herkes acı gerçekleri bu manada bilecek. Dolasıyla benim naçizane tavsiyem vatandaşlarımız bu konuda üzerine düşen sorumlulukları yerine getirsinler. Sadece onların rahatı ve geleceği için başka bir şey için değil” diye konuştu.
Atakum Belediyesi tüm birimlerini yağışlardan etkilenen vatandaşlar için harekete geçirdi. İhtiyaç duyulan noktalara ulaşan ekipler, yağışların etkilerini en aza indirmek için çalışıyor. SAMSUN-Samsun’un Atakum Belediyesi, şiddetli yağış uyarılarının ardından, tüm birimleriyle teyakkuz durumuna geçti. Vatandaşları alınması gereken tedbirler konusunda uyaran belediye yetkilileri, yağışlar sonrasında yaşanabilecek olumsuz durumlar için kriz masası oluşturdu.
Merkez ve kırsal mahallelerde yoğun mesai Yağışların başlamasıyla vatandaşlarla sürekli iletişim halinde kalan ekipler, sorun yaşanan yerleri tespit etti. Alınan bilgiler doğrultusunda çok sayıda personel; kentte sel ve su taşkınları yaşanan bölgelere yönlendirildi. Su tahliyesinin yanı sıra çamurlaşan alanların temizliğini yapan görevliler, kentin merkez ve kırsal mahallelerinde yoğun mesai harcıyor. Ekipler, ulaşımın aksamaması için de ihtiyaç duyulan her noktaya iş makinelerini ulaştırıyor. Şiddetli yağışlardan etkilenen vatandaşlar Belediyenin 444 40 55 irtibat numarasından iletişim kurabiliyor.
“Geçmiş olsun” Şiddetli yağışın ardından Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, belediyenin sosyal medya hesaplarında yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Akşam saatlerinde başlayan ve ilçe genelinde etkili olan şiddetli sağanak yağıştan olumsuz etkilenen tüm komşularımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyor, sağanak yağışın olumsuz etkilerini en aza indirmek adına büyük fedakârlıkla mücadele eden çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.”