Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Sıcaktan bunalanlar Kolak Gölüne gidiyor

Denizli’nin Çameli ilçesinde eşsiz manzarası olan Kolak Gölü sıcaklıkların artmasıyla birlikte serin havanın tadını çıkartmak isteyen vatandaşları hafta sonu ağırlamaya başladı. Mahalle halkının kendi hazırladığı tanıtım filmiyle yaz boyunca misafirlerini bekliyor.

Denizli kent merkezine yaklaşık 120 kilometre uzaklıkta bulunan Çameli ilçesinin Kolak Mahallesinde bulunan Kolak Gölü, sıcaklıkların artmasıyla birlikte vatandaşların uğrak noktası haline gelmeye başladı. Piknik yapmak isteyenler için oturma alanları, çeşme, otopark ve doğaseverler için de yürüyüş yolları bulunan göl çevresinde karavanlarıyla gelenlerde bulunuyor. Yazın sıcaklığından kurtulmak isteyenler vatandaşlar Kolak Gölünü ziyaret ederek serinliyor. Göl çevresinde bulunan ağaçların farklı tonlarda ki renkleri de eşsiz bir manzara oluşturuyor. Mahallede bulunan vatandaşlar eşsiz güzelliği tanıtmak adına kendi imkanlarıyla tanıtım filmi çekti. Tanıtım filmini sosyal medyada yayınlayarak mahallenin eşsiz güzelliğini tanıttı.

“Burnumuzun dibindeki Kolak Gölünü sonradan keşfettik”

Göl çevresinde karavan ile kamp yapan Ahmet Yaşar; “Bizler karavancı olarak gezginleriz. Aslen Denizlili olmakla beraber, yaklaşık 7 yıldır toplam 22 ülke gezdik. Batıdan tutunda Doğuya varıncaya kadar İran’dan, Hollanda, Fransa gibi her yeri gezdik. Burnumuzun dibindeki Kolak Gölünü sonradan keşfettik. Sakinliği, huzuru gezdiğimiz, dolaştığımız şeyi hiçbir yerde bulamadım. Çameli Belediyesi, köy muhtarlığı verdikleri hizmet açısından bizi çok mutlu etti. Elektriğin, suyun, tuvaletin olması ve buranın temiz olmasıyla sakinliği, rüzgarı bizi gerçekten Denizlili olarak bizleri çok mutlu etti. Böyle bir imkanı sunduğu için emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Çok güzel bir hafta sonu geçirdik” diye konuştu.

“Herkesi bu eşsiz güzelliği görmeye davet ediyoruz”

Belirli bir süre kent merkezinde yaşadıktan sonra Kolak Mahallesinde bulunan evine dönen Mustafa Kemal Yılmaz; “Bizim insanımız çoğu gurbette yaşamaktadır. Kent merkezinde oturmama rağmen artık burada yaşıyorum. Kendi mahallemizin güzelliğine hep birlikte sahip çıkıyoruz. Birliğimiz ve beraberliğimiz olduğu sürece gurbette bulunan yakınlarımız ve yerli ziyaretçilerimiz bu eşsiz manzaranın tadını çıkartarak Kolak Gölü çevresinde 25-26 derece yayla havasıyla serinleyebilir. Çevre illerden buraya kamp, karavanla gezenler ve yürüyüş yapmaya gelenler çok fazla, tüm herkesi bu eşsiz güzelliği görmeye davet ediyoruz” dedi.


Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çevre

Antakya ve Defne’de okullara ‘sağanak’ tatili

Hatay’ın merkez Antakya ve Defne ilçelerinde kuvvetli sağanak yağış nedeniyle tüm okulların 1 gün tatil edildiği açıklandı.

HATAY-Hatay Valiliği, kentte dün etkili olan, bugün de etkisini sürdürmesi beklenen kuvvetli sağanak nedeniyle merkez Antakya ve Defne ilçelerinde tüm okulların 1 gün tatil edildiğini duyurdu. Ayrıca 24 saat esasına uygun olarak tüm ekiplerin 315 araç ve 666 personel ile sahada hazır olunduğu bildirildi.(DHA)

Okumaya devam et

Çevre

7 dakikada tsunami uyarısı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 19 adet yeni ‘Çok Disiplinli Tsunami Erken Uyarı’ istasyonunu devreye aldı. Tsunami Erken Uyarı Sistemi hakkında bilgi veren Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, “Uluslararası standartlarda biz bir deprem olduktan sonra 7 dakika içerisinde bir tsunami olup olmayacağını AFAD üzerinden vatandaşlarla paylaşacağız. Dolayısıyla uluslararası standartlar 7 dakika, Marmara Denizi için istasyon sayımızı ne kadar arttırırsak bu uyarı mesajını daha erken verme şansımız var. Bu biz bunu 4-5 dakika civarlarına indirmeyi planlıyoruz” dedi.

Feridun AÇIKGÖZ
İSTANBUL-Beklenen İstanbul depreminin yıkıcı etkisi kadar Marmara Denizi kıyılarında oluşturacağı tsunami ihtimali de endişe yaratıyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında yerleştirilmesi planlanan 20 adet yeni ‘Çok Disiplinli Tsunami Erken Uyarı’ istasyonlarından 19’unu devreye aldı. Yapımı devam eden İmralı istasyonunun devreye alınmasıyla birlikte daha önce yapılan 28 istasyonla birlikte toplam erken uyarı sistemi sayısı 48’e ulaşılmış olacak. Türkiye genelinde faaliyet gösteren istasyonlar sayesinde depremin ardından 7 dakika içerisinde tsunami olup olmayacağı yönünde vatandaşların uyarılabileceğini belirten Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, istasyon sayısını arttırarak süreyi 4 dakika seviyesine indirmeyi planladıklarını söyledi.

“13 FARKLI ÜLKEDE 19 TANE KURUMA TSUNAMİ UYARI MESAJI YOLLUYORUZ”

Tsunami Erken Uyarı Sistemi hakkında bilgi veren Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Haluk Özener, “Hepimizin bildiği gibi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü sadece Türkiye’de değil, Ege, Akdeniz, Karadeniz ve bağlantılı denizlerde tsunami uyarı merkezi. Bu merkezin görevi sadece Türkiye’ye değil bize abone olan 13 farklı ülkede 19 tane farklı kuruma biz tsunami uyarı mesajı yolluyoruz. Bir denizde bahsetmiş olduğum denizlerde veya karadan 100 kilometre içeride, 5 buçuğun üzerinde bir deprem olduktan sonra bu depremlerin tsunami yaratma riski bulunuyor. Enstitümüzde bu konuda bir depremden sonra arkadaşlarımız bir algoritma çalıştırdıktan sonra bunun bir tsunami yaratma imkanı varsa bunu Türkiye’de AFAD aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılıyor. Onun dışında dediğim gibi farklı ülkelere gönderiliyor” ifadelerini kullandı.

“MARMARA DENİZİ’NDE HEYELANLARDAN DOLAYI TSUNAMİ OLMA RİSKİ VAR”

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün 10 yılı aşkın süredir bu konuda yetkili olduğunu söyleyen Haluk Özener, “Sadece Türkiye içinde değil, bakın şu ana kadar Harita Genel Müdürlüğü’nün kurmuş olduğu 20 tane deniz seviyesi istasyonlarının verileri Kandilli’ye geliyor. Bizim kurmuş olduğumuz 8 tane daha öncesinde deniz seviyesi istasyonları var. Tsunami istasyonları diyoruz, mareograf diyoruz. Fakat önceki 8 tanenin farklılıkları, içinde sismik gözlem yapan cihazların da olmasıydı. Bununla birlikte İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında, tabii ki bunun büyük ölçekteki organizasyonda TARAP, Türkiye Afet Risk Azaltma planı. Marmara Denizi çevresinde yakın alan tsunamisini belirlemek için Kandilli’ye verilmiş bir görev var. Yani hepiniz biliyorsunuz olası bir Marmara depremi, Marmara Denizi içinde olacak ve özellikle meydana gelecek heyelanlardan dolayı tsunami olma riski var. Biz de mümkün olan en kısa sürede vatandaşlarımıza tsunami riskine karşı haberdar etmek için bu istasyonları kuruyoruz. Bu görev bize verildi” dedi.(DHA)

Okumaya devam et

Çevre

Doğu Karadeniz’de kış geri döndü

Doğu Karadeniz’de hava sıcaklıkların düşmesiyle yüksek kesimlerde kar yağışı etkili oldu. Dağların tepeleri beyaz örtü ile kaplanırken, köylerde yaşayan vatandaşlarla soba yakarak ısındı.

NUSRET DURUR-
ARTVİN-Doğu Karadeniz Bölgesi’nin yüksek rakımlı yerlerinde etkili olan soğuk ve yağmurlu hava kış mevsiminden kalan günleri yaşatıyor. Bölgede hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyretmesiyle yüksek kesimlerde kar yağışına etkili oldu. Rize’nin 2600 rakımlı Ovit Yaylası’nda sabah saatlerinde kar yağışı başlarken, Kaçkar Dağları’nın zirvesi de beyaza büründü. Kar yağışının etkili olduğu Rize ve Artvin’de yüksek kesimlerde yaşayan vatandaşlar, ısınmak için yeniden sobalarını yaktı. Meteoroloji verilerine göre bölgede soğuk hava dalgasının hafta boyunca süreği tahmin ediliyor. (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.