Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Başkan Demir: “Bazı yerlerde yağmur suyu ile kanalizasyon gideri aynı”

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, bazı yerlerde yağmur suyu ile kanalizasyon giderinin aynı olduğunu, sağanak yağışlarda kolektör kapasitesi aşılınca suyun geri bastığını, bu problemi çözmek proje hazırladıklarını söyledi.

Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos Ayı Toplantısı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir başkanlığında Ömer Halisdemir Toplantı Salonu’nda yapıldı. 37 gündem ve gündem dışı maddelerin görüşüldüğü toplantıda tüm gündem maddeleri daha kapsamlı incelenmek üzere ilgili komisyonlara havale edildi. Başkan Mustafa Demir, meclis kürsüsünden bazı önemli açıklamalarda bulunarak kamuoyunu bilgilendirdi.

“Yağış, Samsun merkeze de kısa sürede düşünce sıkıntı oluşturdu”

Kısa süre içerisinde yağan yağmurun sıkıntı oluşturduğuna dikkat çeken Mustafa Demir, “Ülkemizdeki yangınların çoğu büyük ölçüde kontrol altına alındı. Ciğerlerimiz yandı. Yangında mücadele ederken şehit olanlar oldu. Biz de 20’ye yakın araç ve ekiplerimizle yangın bölgesinde etkin çalışmalar yürüttük. Artvin ve Rize’deki sel felaketlerinde de etkin rol almıştık. Dün ve bugün bölgemiz ciddi anlamda yaygın ve etkili bir yağış aldı. Son yıllarda yağış şekli iklim değişikliğiyle birlikte öyle bir pozisyona büründü ki kısa zaman diliminde bulut sanki yağmurla aşağı iniyormuş gibi yağıyor. İlk önce Çarşamba’da ciddi bir yağış oldu. Arkasından Canik’te ciddi yağmur oldu. Atakum’da oldu, 19 Mayıs ve Bafra tarafına kaydı. Daha sonra da Salıpazarı bölgesine çok ciddi yağış düştü.

Tam sınırda kaldı. Köybucak mevkiinde hafif bir taşkın oldu. Şu anda da debi epey düştü. Yağış Samsun merkeze de kısa sürede düşünce sıkıntı oluşturdu. Atakum ilçesinde, Canik Yılanlı Dere bölgesinde ciddi ıslah yapıldı ama Mert Irmağı ve havzası yüksek yağışlarda hala risk oluşturuyor. Bununla ilgili de DSİ ile ilgili ıslah ve köprü projesi ihalesine çıktık. Bakanımızla da mutabakata vardık. Köprüleri DSİ, ıslahı da biz yapacağız” dedi.

Bazı yerlerde yağmur suyu gideri ile kanalizasyon gideri aynı”

Yapılacak düzenleme ile kanalizasyon sularının yağmur sularından ayrılacağına vurgu yapan Başkan Demir, “Samsun merkezde Gar Kavşağı’ndan Liman Kavşağı’na kadar olan bölgede yukarıdan hızla yağmur suyu gelince aşağıdaki sistem kolektör hattına bağlı. Kanalizasyon ile birlikte çalışıyor. Dolayısıyla altlar dolduğunda kolektör kapasitesi aşıldığında suyu geri basıyor. Kısa süreli yağışlarda Atatürk Bulvarı üzerinde bir su birikintisi oluyor. Bununla da ilgili proje geliştiriyoruz. Yağmur suyu ile kanalizasyonu tamamen ayıran yeni bir kolektör hatları oluşturacağız. Liman bölgesinde onları birleştirip, ayırıp sadece yağmur suyuna yönelik limana deşarj eden bir sistem üzerinde çalışıyoruz.

Canik’te Ulus Caddesi’nde aşağıdaki ana kolektörü açmıştık. İyi ki tam da bu yağmur öncesinde bitti. Onu açmamış olsaydık o gelen debiye göre Gülsan Sanayi, Yeni Sanayi Bölgesi, çevre yolunun olduğu bölge ve oralar neredeyse tıkanma noktasına gelecekti. Yine Mekke Caddesi civarında birikinti oldu. Yukarıdaki havzadan gelen kolektörün ana hatta bağlanmayan bölümleri var. Onların da hazırlıkları yapıldı, bağlantılar yapılacak. Alttaki yolda karayolu ve çevre yolu yapılırken kolektörler yapılmış ama bağlantıları yapılmamış. Biz o kolektör hatlarını yaptığımız kolektöre bağladık. Ana bağlantıları da kısa sürede gerçekleştirip, Ulus, Mekke Caddesi ve Canik’teki tüm su baskınlarını bertaraf etmiş olacağız. Sahildeki yağmur hattını, kanalizasyon hattından ayırıp yeni bir sistem kurmak da ancak önümüzdeki sene gerçekleşebilir. Sistem hayata geçince Atatürk Bulvarı üzerindeki sıkıntıyı da kurtarmış olacağız. Belediye binamızın bulunduğu sokak üzerinde Kökçüoğlu’ndan gelen tüm hat zaten yetersiz geliyor. Kanalizasyon da bağlı olunca hat kapasitesini doldurur doldurmaz yoldan akmaya başlıyor. O meseleyi de önümüzdeki sene çözmüş olacağız. Büyük geçmiş olsun. Herhangi bir can kaybına neden olmadan her şey normale dönüyor. Merkezde de birkaç yerde su baskını var. Onlar da çözüme kavuşturuluyor.

Meteorolojiden yine yağış uyarıları geliyor ama dünkü kadar yoğun değil. Metre kareye 25 kilo kadar yağış bekleniyor. Bize yağış getiren ana bulutlar biraz daha Sinop ve Kastamonu tarafına doğru kaydı” diye konuştu.

“OMÜ’den 19 Mayıs’a kadar tüm sahili projelendiriyoruz”

Kıyı erozyonunun yaşandığı 19 Mayıs ve Atakum sahili konusuna da değinen Demir, şunları söyledi:
“19 Mayıs sahillerinin bir bölümünde sahilde toprak kaymaları meydana geliyor. Bunun sebebi; daha önce Kızılırmak Barajı üzerinde yapılan barajlar ile yukarıdan gelenler barajlara doluyor ve artık sahile ulaşmıyor. Geçmişte o bölgeden alınan kum ve çakıl miktarları milyonlarca ton. Yıllarca alındı alındı bu da kıyı ile deniz arasında kara aleyhine fiziksel negatiflik oluşturdu. Dereköy’deki balıkçı barınağının beri tarafa kum salınımında bir bariyer görevi görüyor. O tarafa kum taşınmıyor. Şu anda Altyapılar Genel Müdürlüğü ile çalışıyoruz.

2 tane yöntem var. Yöntemin biri üzerine neredeyse karar verildi. Malzeme taşınıp, Atakum sahilleri doldurulacak. Barınağın sebep olduğu tahribat engellenmeye çalışılacak. Ondokuz Mayıs Üniversitesi tesisinden 19 Mayıs ilçesine kadar tüm sahili projelendiriyoruz. Projenin uygulanabilmesi için de bu çözümün kesinleşmesi ve gerçekleşmesi gerekiyor. Biz Samsun’da doğasıyla, alüvyon ovalarıyla birlikte tüm dünyaya örnek olacak uygulamaları gerçekleştirmek durumundayız.”
Meclis gündemine alınan maddeler ilgili komisyonlarda görüşüldükten sonra tekrar mecliste ele alınacak.

Erdi Demür

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çevre

Samsun’da elektrik trafoları şehri renklendirdi

YEDAŞ, Samsun Atakum sahilinde yer alan trafo duvarlarını resimlendirerek toplumsal konularda farkındalık yarattı.

SAMSUN-Samsun, Ordu, Çorum, Amasya ve Sinop illerinde yaklaşık 3 milyon aboneye elektrik dağıtım hizmeti veren Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. (YEDAŞ), üstlendiği toplumsal sosyal sorumluluk projeleri ile farkındalık yarattı. 2023 yılında başlatılan projede şu ana kadar toplamda 10 tane trafo duvarı, resimlerle renklendirildi. Resimlenen her bir trafo duvarında farklı mesajlar veren YEDAŞ, trafoları gören insanlar tarafından olumlu dönüşler aldı. Sahil boyunca sıralanan trafolar, kent estetiğine değer katarken bunun yanı sıra, toplumsal konularda da farkındalık oluşturdu.

Trafolar üzerine çizilen resimler YEDAŞ tarafından belirlenirken, resimler Samsunlu bir resim öğretmeni vasıtasıyla, trafolarda yerini aldı. Samsun’un önemli değerlerinden biri olan Samsunspor’un konu alınması ile başlayan projede, Cumhuriyet’in 100. yılı, hayvan hakları, kadın hakları, Dünya Engelliler Günü, Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı, trafik güvenliği, çevre temizliği gibi pek çok temaya yer verilirken Barış Manço, Selda Bağcan gibi değerli sanatçılar da resmedildi.

‘TOPLUMSAL FARKINDALIK YARATMAK İÇİN KAYNAKLARIMIZI EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRYORUZ’

YEDAŞ Genel Müdürü Yunus Emre Bilgi, “YEDAŞ olarak, temel sorumluluklarımızın yanı sıra toplumsal konularda da aktif rol almayı önemseyen bir şirketiz. Bu kapsamda her yıl toplumu ilgilendiren konularda sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyoruz. Daha önceki yıllarda çevre temizliği, otizm farkındalığı, hayvan hakları gibi farklı konularda çalışmalarımız oldu. 2023 yılında başlattığımız “Trafoları Boyuyoruz” projesi ile ise bir adım daha ilerleyerek aynı anda farklı konularda mesajlar vermeye odaklandık. Trafoları resimlendirirken, özellikle sosyal olarak kalabalık olan bölgelerdeki trafoları tercih ettik, bu sayede daha fazla insana ulaşmayı hedefledik” dedi.

Projenin geri dönüşlerinin büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu belirten Yunus Emre Bilgi gelecekte de benzer projeler geliştirmeyi planladıklarını belirtti. (DHA)

Okumaya devam et

Çevre

DAUM Müdürü Doç. Dr. Sümer, İzmir Fayı’na dikkat çekti

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez (DAUM) Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, İzmir’de 6’nın üzerinde deprem üretebilecek 25’e yakın fayın olduğunu belirtti. İzmir’in son büyük depremini 1688 yılında yaşadığını ifade eden Doç. Dr. Sümer, “Depremin hangi fayda olduğunu bilmiyoruz. Eğer İzmir Fayı’nın Balçova segmentinde ya da Pınarbaşı segmentiyle beraber meydana geldiyse, o zaman İzmir Fayı özelinde rahatız demektir. Eğer 1688 depremi, Uzunada Fayı’nda olduysa, İzmir Fayı’nın zamanı gelmiş demektir. Çünkü bu fayda tespit edilen son deprem, 1510 yıl önce, 178 yılında. Dolayısıyla İzmir Fayı’na dikkat edilmesi gerekiyor” dedi.

KADİR ÖZEN
İZMİR-Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez (DAUM) Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, İzmir‘i etkileme olasılığı bulunan karada ve denizdeki fayların etkisiyle ilgili bilgi verdi. Son 20 yıllık sürece değinen Doç. Dr. Ökmen Sümer, “Sadece İzmir özelinde değil, Ege yani Türkiye’nin batı kıyılarında 2002 ve 2004’te başlayan bir süreç var. Gökova Körfezi’nde bir deprem fırtınasıyla başlayarak, 2017’de Bodrum’da sürüp 2020’de bildiğiniz gibi İzmir depremi ve 2022’de Buca depremleriyle kuzeye taşınan bir hareketlilik söz konusu. Bu da özellikle kuzeyde deprem beklediğimiz faylar üzerindeki stresin de artmasına neden oluyor. Bu durumdan her fay, eşit miktarda etkilenecek anlamına gelmiyor” diye konuştu.

‘İZMİR’DE 6’NIN ÜZERİNDE DEPREM ÜRETEBİLECEK 25’E YAKIN FAY VAR’

Dokuz Eylül Üniversitesi olarak, hangi fayların nasıl etkilendiğini yaptıkları çalışmalarla az çok ortaya çıkardıklarını vurgulayan Doç. Dr. Sümer, “Şimdi hangi faylar tehlikeli? Öncellikle ilk önce tehlikesiz olanlardan bahsedelim. İzmir’de 6’nın üzerinde deprem üretebilecek 25’e yakın fay var. Gülbahçe Fayı, Yağcılar Fayı, Tuzla Fayı’nın güney segmenti gibi faylar deprem üretmişler, tarihsel dönemlerde. Yani 1389, 1040 gibi, MS 47 gibi. En son 1992’de Doğan Bey’de yaşadığımız deprem gibi. 2005’te özellikle Gülbahçe’nin güneyinde yaşadığımız 5.9’luk depremler gibi. Bu faylarda deprem tekrarlama periyoduna baktığımızda rahat faylar olarak değerlendirebiliriz. Çünkü Ege’nin tamamına baktığımızda, buradaki fayların 1500 ila 2 bin yılda bir, 7’ye yakın bir deprem ürettiğini gösteriyor. Gülbahçe Fayı, Yağcılar Fayı, Tuzla Fayının güney segmentinde deprem olmuş, o nedenle orada çok büyük deprem riski beklemiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ÖNCE HAVZADA ÇALIŞMA YAPMAK GEREKİYOR’

Nelere dikkat edilmesi gerektiğini de anlatan Doç. Dr. Ökmen Sümer, “İki şey çok önemli. Deprem ne zaman ve ne büyüklüğünde olacak? Bu sorular önemli. Ama öncelikle deprem olsun olmasın ilk yapmamız gereken şey, deprem bilincini geliştirmek. Bunu ilköğretim seviyesinden itibaren yapmak. Yani sosyal sorumluluk projeleriyle halkımızı deprem konusunda eğitmemiz gerekiyor. Depremde nasıl davranacaklarını bilmeliler ki bu ikincisi ve en önemlisi. Özellikle yerel yönetimlere çok büyük bir sorumluluk düşüyor. Mikro bölgeleme çalışmaları önemli. Büyük alanlarda yapılacak yer bilimsel çalışmalar olmadan mikro bölgelemeye gitmek bizi geriletebilir. Yapılması gereken, önce büyük alanlardaki yer bilimsel verileri toparlamak. Havzaya bakacağız. Bilimsel verilerini çıkartacağız. Sonra bizim yönelebileceğimiz yerlerde mikro bölgeleme çalışmaları yapacağız. Yeni yer bilimsel verilerini oluşturmalıyız. Dolayısıyla Konak gibi özellikle Kaşıyaka ve Mavişehir gibi alanlarda bizim Bornova Havzası’nda yaptığımız gibi büyük alanlardaki yer bilimsel verilerin mutlaka elde edilmesi gerekiyor” diye konuştu.


Okumaya devam et

Çevre

Antakya ve Defne’de okullara ‘sağanak’ tatili

Hatay’ın merkez Antakya ve Defne ilçelerinde kuvvetli sağanak yağış nedeniyle tüm okulların 1 gün tatil edildiği açıklandı.

HATAY-Hatay Valiliği, kentte dün etkili olan, bugün de etkisini sürdürmesi beklenen kuvvetli sağanak nedeniyle merkez Antakya ve Defne ilçelerinde tüm okulların 1 gün tatil edildiğini duyurdu. Ayrıca 24 saat esasına uygun olarak tüm ekiplerin 315 araç ve 666 personel ile sahada hazır olunduğu bildirildi.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.